LINUX  

Projekt roku 2002


Ceny | Navržené projekty | Výsledek

Na této stránce najdete projekty, které jsou navrženy na Projekt roku 2002. Do soutěže lze přihlásit jakýkoliv projekt, který souvisí s operačním systémem Linux a je šířen pod GNU GPL nebo podobnou licencí, nebo se jiným způsobem podílí na rozvoji a popularitě Linuxu (noviny, zpravodajské servery, ...). Zároveň projekt musí splňovat podmínku, že existoval v roce 2002.

Projekty může přihlašovat kdokoli (i autor) na adrese Vladimir.Michl@linux.cz se subjektem "Projekt roku". V přihlášce uveďte stručný popis cílů projektu a případně adresu domácí stránky.

Hlasování proběhne elektronickou formou přes hlasovací systém sdružení CZLUG od pondělí 19.5.2003 12:00 do soboty 24.5.2003 do zahájení valné hromady. Uzávěrka nominací je v pondělí 19.5.2003 8:00. Vyhlášení proběhne na valné hromadě CZLUGu. Hlasovat budou moci všichni členové CZLUGu.

Ceny

Pro sponzory

Pokud si myslíte, že byste mohli do soutěže věnovat nějaké ceny, obraťte se prosím na výše uvedenou e-mailovou adresu. Do soutěže jsou akceptovány pouze tzv. bezadministrativní ceny, tj. výherce zašle pouze adresu, kam cenu poslat. Vzhledem ke zkušenostem z minulých ročníků, budou nevyzvednuté ceny postoupeny dalším projektům postupně podle výsledného umístění v soutěži. Za nevyzvednutou bude považována cena, kdy vedoucí (autor) projektu do týdne neodpoví na e-mail, oznamující mu získání ceny v soutěži.

Navržené projekty

Řazení projektů nemá žádný význam. Projekty jsou připisovány v pořadí, v jakém přišly nominace.
Projekt Autor(ři)
Popis
Další informace, odkaz
OpenWeekend Organizuje Klub Silicon Hill, klub SU ČVUT provozující počítačovou síť na studentských kolejích ČVUT v Praze na Strahově.
OpenWeekend je konference o nejrůznějších tématech týkajících se otevřených technologií a free software, zaměřená na zviditelňování a popularizaci těchto řešení pro akademické a komerční využití. Přednáší dobrovolníci z řad studentů i nestudentů.

Cílem projektu je zacelit mezeru ve vzdělávání, která podobné akce velice postrádá. Výsledkem konference je kromě setkání komunity také vydávání vzdělávacích materiálů - sborníků a videozáznamů z přednášek.

Organizuje Klub Silicon Hill, klub SU ČVUT provozující počítačovou síť na studentských kolejích ČVUT v Praze na Strahově. Tato síť je jednou z největších ve střední Evropě a na svých serverech a routerech využívá výhradně GNU operačních systémů s jádry Linux/*BSD. Domovská stránka klubu se nalézá na http://www.sh.cvut.cz/

http://www.openweekend.cz/
Ostravské Linuxové Semináře (OLS) Lumír Jasiok, Petr Kovář, Martin Pustka
Třetím rokem jsou na VŠB-TU Ostrava pořádány každý měsíc semináře OLS pro všechny zájemce o OS Linux a free software.

Na každý seminář si připraví počítačovou prezentaci zpravidla tři přednášející. Prezentace jsou také vystaveny na WWW stránkách projektu. Po přednášce následuje diskuse s publikem.

Kdokoliv se může zúčastnit semináře také prostřednictvím zvukového on-line přenosu na Internetu, který je realizován ve spolupráci se skupinou CESNETu Multimediální přenosy. Posluchači mohou sledovat prezentace a zasílat přednášejícím své dotazy prostřednictvím e-mailu, a to i v průběhu přednášky. Zvukové záznamy jsou následně k dispozici na webu.

http://ols.vsb.cz/
Technická realizace přenosů: Ivan Doležal, Michal Krsek
Časopis Abíčko AbcLinuxu.cz, Ondřej Krejčík a další
Časopis, který vychází každý měsíc na serveru http://www.abclinuxu.cz a obsahuje výběr toho nejzajímavějšího obsahu, který byl na tomto serveru v daném měsíci publikován. Jedná se především o podrobné návody, tutoriály, recenze a populární Jaderné noviny. Abíčko je vydáváno v digitální podobě (ve formátu PDF a TXT) a je optimalizováno pro čtení v digitální i tištěné podobě.
Všechna čísla časopisu Abíčko je možné nalézt na adrese http://www.abclinuxu.cz/clanky/ViewRelation?relationId=4731
Server Linuxzone Impossible
Server o Linuxu
http://www.linuxzone.cz
AbcLinuxu.cz Leoš Literák

Portál AbcLinuxu.cz vznikl začátkem roku 2002 na základech populárního serveru Linux Hardware. Za svůj cíl si vytkl přinášet spoustu užitečných informací a širokou paletu služeb všem uživatelům Linuxu nezávisle na jejich distribuci či zkušenostech.

Na portálu AbcLinuxu najdete

  1. rozsáhlou databázi rad a návodů na zprovoznění hardwaru pod Linuxem (1300+)
  2. velice živé diskusní fórum
  3. články, seriály (např. Jaderné noviny), tutoriály a recenze
  4. PDF měsíčník Abíčko (poslední číslo již více než 60 stran)
  5. AbcLinuxu Offline CD - komplexní zdroj informací
  6. AbcPalírna - obchod s linuxovým zbožím
  7. výborný fulltext
  8. databázi ovladačů
http://www.abclinuxu.cz
root.cz Internet Info, s.r.o.
Informace nejen ze světa unixu.
www.root.cz
Internetcafe, Praha 4, Modřany SIC
Internetová kavárna v zábavním centru v Praze 4 Modřanech, kde asi rok používají počítače se Suse Linuxem. Význam tohoto projektu spočíva v tom, že dostavá Linux mezi obyčejné uživatele.
http://www.multim.cz
The Bee Project Insight Strategy, a.s.
Firma Insight Strategy, a. s. iniciovala "open source" projekt "The BEE", který zastřešuje vývoj technologií zaměřených na podporu implementace řešení business intelligence ve středních firmách. V rámci projektu je řešena metodologie optimálního uložení dat s ohledem na jejich analytickou výtěžnost, je vyvíjena infrastruktura pro ETL (extrakce a transformace dat, plnění datového skladu) a vícevrstvá aplikace pro analytické reportování (využívající tenkého klienta a WEB technologie). Architektura řešení je založena na metodologii ROLAP s cílem ekonomicky efektivně pokrýt projekty o objemu dat do 50 GB s využitím "open source" technologií na platformě Linux/Intel. Produkty vytvořené v rámci projektu BEE jsou publikovány pod GPL licencí.
Informace o projektu jsou uvedeny na adrese: http://bee.sourceforge.net
OpenOffice.org CZ Český lokalizační tým OpenOffice.org
OpenOffice.org je plnohodnotný kancelářský balík, který lze provozovat na všech hlavních operačních systémech a platformách. Obsahuje textový editor Writer, tabulkový procesor Calc, kreslící nástroj Draw a program na tvorbu prezentací Impress. Počeštění zahrnuje instalační program, kompletní uživatelské rozhraní (dialogy, menu, nástrojové tipy, atd.) včetně nápovědy, slovníků pro kontrolu pravopisu, dělení slov a slovníku synonym.
http://cs.openoffice.org/
Slackware-Live CD Tomáš Matějíček
Slackware Live je bootovatelné CD s operačním systémem Linux. Ten po nabootování běží přímo z CDčka, bez jakéhokoli zásahu na pevný disk. Jak už název napovídá, je tento "živý Linux" založen výhradně na distribuci Slackware, a to verze 9.0. Velikost ISO souboru, který je k dispozici ke stažení na stránkách Slackware-Live.org, je něco málo přes 200 MiB, tedy akorát tolik, aby šla vypálit na osmicentimetrové mini CD.
http://www.slackware-live.org
xKarel Radim Dostál, Petr Abrahamczik, Lenka Churavá.
Nová verze programu "Robot Karel", který je známý především z osmi-bitových počítačů. Součástí projektu je také online WWW soutěž v programování. Program učí formou hry uživatele navrhovat algoritmy a zapisovat navržené algoritmy pomocí jednoduchého programovacího jazyka. Program je vynikající nástroj k výuce programování pro děti školního věku. Cílem projektu je prosadit aplikaci do školních osnov předmětů zabývající se prací s počítačem. V současné době víme již o několika základních školách a dvou středních školách, kde je naše aplikace používána k výuce algoritmizace nebo programování.
http://xkarel.sourceforge.net
mandrake.cz QCM, s.r.o.
Webový portál zaměřený na podporu a propagaci distribuce Linux Mandrake
http://www.mandrake.cz/

Výsledek soutěže


Textové oznámení o soutěži, textové oznámení o hlasování
[LINUX] [CZLUG] [WebMaster]