- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Listopad 1997

Server ftp.kernel.org

Pavel Janík ml., 2. listopadu 1997

V minulém čísle jsme psali o nejznámějším serveru se zaměřením na Linux - sunsite.unc.edu. V tomto čísle se podíváme na strukturu a zaměření serveru ftp.kernel.org, který je primárním FTP serverem pro distribuci zdrojových textů jádra Linuxu.

Server ftp.kernel.org je fyzicky umístěn v Kalifornii a poskytla ho společnost Transmeta Corporation, která je v současné době zaměstnavatelem Linuse Torvaldse.

Přístup k tomuto serveru je možný několika různými způsoby

  1. FTP - klasický přístup k FTP serveru ftp://ftp.kernel.org/pub
  2. HTTP - přístup pomocí WWW prohlížeče http://ftp.kernel.org/pub
  3. NFS - tento server exportuje adresář /pub a proto je možné si jej připojit přes NFS ftp.kernel.org:/pub
  4. SMB - dokonce ani když pracujete v prostředí operačního systému Microsoft Windows 95 nebo Windows NT nejste ochuzeni o možnost připojení si tohoto serveru, protože ftp.kernel.org poskytuje i SMB přístup \\ftp.kernel.org\pub

Tento server obsahuje kromě samotných zdrojových textů jádra i zrcadla mnoha zajímavých míst týkajících se Linuxu. Najdete zde např. zrcadlo stránek Donalda Beckera (ovladače síťových karet), zrcadla distribucí Red Hat, Debian a Mklinux, kompletní obsah linuxových sekcí serverů sunsite.unc.edu, tsx-11.mit.edu, vger.rutgers.edu a prep.ai.mit.edu. Zrcadlen je i FTP server XFree86.

Hlavním adresářem obsahujícím zdrojové texty je /pub/linux/kernel. V tomto adresáři najdete všechny zdrojové texty jádra (včetně rarit jako linux-0.01 nebo linux-0.11). Poslední stabilní verzi Linuxu naleznete v adresáři v2.0. Aktuální vývojářská verze je v adresáři v2.1. Kromě úplných zdrojových textů zde naleznete i patch soubory.

Server ftp.kernel.org je v České republice zrcadlen na FTP serveru MU ftp.muni.cz a také na českém Sunsite na Karlově Univerzitě v Praze sunsite.mff.cuni.cz. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -