- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Prosinec 1997

NC společnosti Corel

Pavel Janík ml., 1. listopadu 1997

Společnost Corel Corporation dne 27. října vydala tiskovou zprávu, která oznamuje jejich nový produkt - je to NC (Network Computer). Ale proč o něm chci psát v Linuxových novinách? Existuje pro to jeden prostý důvod. Operačním systémem tohoto NC je Linux na procesoru Digital StrongARM. Hlavními přednostmi jejich produktu jsou:

  • omezení nákladů na distribuci softwaru. Corel Video Network Computer (to je oficiální název jejich produktu) aplikuje síťový model ukládání softwaru, dat a nastavení uživatelského prostředí na centrálním serveru. Soubory a komponenty aplikací jsou natahovány v závislosti na požadavcích uživatele, což zajišťuje, že všichni uživatelé mají v jednom okamžiku tutéž verzi softwaru.

  • trvalá cache a synchronizace. NC poskytuje možnosti jak pracovat i v případě odpojení od centrálního serveru. Protože aplikace a soubory jsou zrcadleny na NC z centrálního serveru, může uživatel pracovat i po jeho odpojení. Pokud se spojení znovu naváže, jsou data synchronizována s informacemi uloženými na serveru.

  • minimální zatížení sítě. Aplikace jsou ze serveru stahovány pouze jednou, poté jsou spouštěny z lokálního pevného disku a nezatěžují zbytečně síť.

  • úspora energie. NC má možnost přejít do tzv. "sleep módu", ve kterém se spotřebovává podstatně méně energie. Všechna data a aplikace jsou dočasně uložena pokud není počítač opět uveden do normálního provozu pouhým stiskem tlačítka.

Corel NC je založen na procesoru Digital StrongARM SA-110. Obsahuje 32 MB paměti (paměť je rozšiřitelná na 64 MB) a alespoň 500 MB pevný disk. NC disponuje dvěma ethernetovými porty, z nichž jeden je 10/100Base-T, IrDA transceiverem, paralelními a sériovými porty, 4MB video pamětí pro XVGA a NTSC/PAL video výstup. Multimediální podpora je zajištěna plně stereofonním mikrofonem a reproduktory. Samozřejmě nechybí klávesnice a myš.

V tiskové zprávě se dále hovoří o důvodech, které vedli společnost Corel k použití operačního systému Linux:

  • Linux je vysoce stabilní - ideální pro podnikání
  • výkonný a robustní
  • podpora multitaskingu a multithreadingu
  • real-time služby
  • široká podpora - více než 100000 vývojářů na celém světě má k dispozici zdrojové kódy
*


- předchozí článek - následující článek - obsah -