- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Leden 1998

Informační zdroje o Linuxu v češtině nebo slovenštině

Linux-CZ

Petr Staněk, 6. ledna 1998

Projekt LINUX-CZ je zaměřen na předávání poznatků s konfigurací a provozováním operačního systému Linux ostatním uživatelům, kteří mají zájem vyměnit Microsoft Windows za Linux a nastavit si Linux podle svého, bez dlouhého hledání české dokumentace, vhodných programů a jiných užitečností.

Projekt LINUX-CZ by měl také zachytit některé notoricky se opakující "vědomosti" v konferenci cz.comp.linux, snad formou FAQ. Projekt LINUX-CZ by měl také podporovat úplné začátečníky, kterým se podařilo nainstalovat Linux, nebo jej teprve budou chtít provozovat a neví nic o žádném Linuxu nebo jiném unixovém operačním systému. Projekt LINUX-CZ nechce v žádném případě stahovat "chytrosti jiných", ale pokusit se vytvořit hypertextovou "internetí kuchařku" pro nejen začínající uživatele Linuxu. Projekt LINUX-CZ by se měl stát přehledným místem v Internetu, kde by se z jednoho místa, měly najít odkazy na zdroje s danou tematiku a nemuselo by se složitě pátrat na Internetu. Projekt LINUX-CZ snad bude nápomocen k snazšímu sžití se s Linuxem.

Projekt LINUX-CZ naleznete na síti IBM Global Network na adrese http://ova.comp.cz/linux, zrcadlo na síti CESNET je umístěno na adrese http://linux-cz.upce.cz. *


Netáčik

Juraj Bednár, 13. prosince 1997

Elektronický časopis Netáčik začal vychádzať pred 21 mesiacmi s cieľom informovať zdatnejších užívateľov Internetu a operačných systémov UNIX o novom dianí v tejto časti počítačového sveta. Nechýbajú tu teda najnovšie informácie zo sveta informačných technológií, Internetu a UNIXov. Píšem ho ja - jeden človek, preto píšem hlavne to, čo ma zaujíma. Zaujíma ma operačný systém Linux a jeho bezpečnosť, Internet a nové trendy na tomto trhu. Stály prispievateľ Pavel Petrovič informuje o novinkách z oblasti jazyka Java a s Linuxom mi vypomáha aj český kolega Petr Staněk. Každé čislo obsahuje rubriku Trendy a Novinky, Bezpečnosť v Internete (môj článok zo slovenského časopisu PCRevue). Veľmi obľúbené sú články o nových technológiách v Internete a recenzie zaujímavých programov. Pre zdatnejších Linuxistov ponúkame spŕšku odborných výrazov a zdrojových kódov.

S čitateľmi sme v stálom kontakte cez mailing list a na našich stránkach objavíte aj mirrory toho najlepšieho software pre Linux a množstvo dokumentácie v Netáčik Documentation Project. Skúste skočiť na http://netacik.sk/ - pozrite sa sami, ako vyzerá prvý elektronický časopis na slovenskom aj českom Internete ... *


Školičky

Jan Hubička, 5. ledna 1998

Školičky najdete na adrese http://www.paru.cas.cz/~hubicka/skolicky. Je to seznam české dokumentace týkající se UNIXu a dalších věcí. Vznikly na BBS floyd, kde jsem chtěl tím, že napíšu několik článků o zajímavých programech v UNIXu, přesvědčit ostatní, aby udělali totéž.

Postupem času vznikla celkem velká sbírka těchto článků. Když jsem je dával na svoji domácí stránku, přidal jsem i odkazy na ostatní podobné dokumenty na Internetu a tak vznikl docela užitečný seznam, který v současné době obsahuje přes 300 odkazů a doufám, že jich bude stále přibývat. *


Výheň

Jan Hubička, 5. ledna 1998

Výheň je časopis (diskmag), který vydává skupina nadšenců z BBS Infima. Narozdíl od ostatních diskmagů ale není zaměřena na hry a "crackování". Mezi nejrozsáhlejší rubriky patří programování a od posledního čísla i free software. Protože ale autoři slibují, že otisknou vše, co jim lidé pošlou, najdete zde články téměř o všem. Díky tomu je také Výheň pravděpodobně největším českým diskmagem vůbec. Poslední číslo obsahovalo přes 1MB textu.

Výheň se mi líbí i z jiných důvodů - je čistě nekomerční a zaměřuje se spíš na obsah článků, než na grafické provedení (prohlížeč pracuje v pěkně čitelném textovém módu). Obsahuje následující stálé rubriky: Demoscéna, Free software, Lidová tvořivost, Názory odjinud, Počítač, Programování a další.

Podobně jako ostatní diskmagy i Výheň používá svůj vlastní hypertextový formát. Od osmého čísla byl prohlížeč přepsán z Borland Pascalu do DJGPP (GNU C pro DOS) a je distribuován pod GPL. Pokud najdu čas, napíšu i Linuxovou verzi. Nová verze s přepínačem -nomidas (nebo -stdmode) zatím funguje alespoň pod Dosemu.

Výheň najdete na ftp://ftp.ta.jcu.cz/pub/vyhen. HTML podoba Výhně bude již brzy k dispozici na adrese http://www.freesoft.cz/vyhen/. Nové články a komentáře o Výhni můžete posílat na adresu: vyhen@bbs.infima.cz, články do rubriky Free software na moji adresu Jan.Hubicka@freesoft.cz. *


- předchozí článek - následující článek - obsah -