- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Únor 1998

Knihy na českém trhu

Petr Staněk, 20. ledna 1998

Pokud se budete chtít blíže seznámit s operačním systémem Linux a navíc v českém jazyce, máte docela slušnou možnost výběru kvalitních knih na toto téma.

V České republice vyšly v letech 1996-97 celkem čtyři knihy speciálně o Linuxu a mnoho dalších nepřímo pojednávajících nebo všeobecně zaměřených na oblasti Unixu, programování, sítě, X11, Internet, TeX apod.

Tyto knihy se navzájem skvěle doplňují a svým obsahem se mohou hrdě srovnávat s českými resource kity komerčních operačních systémů.

[ obálka ]  
Jako začínající uživatel Linuxu bych prvně sáhl po skvělé knize Používáme LINUX. Je to vhodný zdroj informací o používání, konfiguraci a správě Linuxu z uživatelského hlediska. Na její kvalitu poukazuje i její druhé vydání prestižním nakladatelství O'REILLY a její kvalitní a výstižný překlad do českého jazyka.

Ke knize lze volitelně dokoupit českou instalační příručku typu "krok za krokem" s doprovodným CD, které obsahuje kompletní distribuci Linuxu. Příručka vás provede prvními krůčky s Linuxem. Pokud máte základy práce s počítačem a nebojíte se programu fdisk, tak pro vás bude instalace Linuxu snadnější než instalace Microsoft Windows 95. Budete mile překvapeni zejména grafickou "klikací" konfigurací X-Window, o které bohužel příručka podrobně nepojednává.

Po nainstalování Linuxu a rebootu počítače máte vše připraveno. Na monitoru bliká kurzor za nápisem Login:, opadá počáteční strach z Unixu a jeho "nepřátelského textového prostředí". Teď přichází na řadu otevřít knihu Používáme Linux a nalistovat v obsahu heslo "Jak se přihlásit do systému".

Kniha vás bezpečně provede seznámením s Linuxem a upozorní na důležité části, které by neměli uniknout vaší pozornosti. Také vám usnadní orientaci pomocí odkazů na jiná místa knihy, případně na jiné externí zdroje se souvisejícími informacemi.

Na konci českého vydání knihy Používáme Linux najdete také dodatek o lokalizaci Linuxu pro české národní prostředí.

Snad jediné, co lze knize vytknout, je opomenutí jednoho z nejpoužívanějších programů pro začínající uživatele Linuxu a to je Midnight Commander.

Pokud se nám podařilo nainstalovat Linux a zvládnout přechod z prostředí MS-DOSu do Linuxu pomocí Midnight Commanderu a X-Window, tak začínáme pokukovat po možnosti využívat služeb firemních serverů. K tomuto účelu se hodí kniha LINUX-Internet server.

[ obálka ]  
Pomůže nám s instalací a konfigurací protokolu IPX/SPX pro připojení k Novell NetWare serverům a AppleTalk pro připojení k počítačům Apple Macintosh. Bohužel však úplně opomíjí připojování k serverum MS-Windows přes SMB protokol a navíc zde nenajdete ani zmínku jak pracovat s NFS protokolem pro připojování síťových disků v prostředí Unixu. Zvládnutí NFS protokolu vám pomůže kniha Konfigurace a správa sítí TCP/IP, spolu s manuálovou stránkou příkazu mount v Linuxu.

Když budete mít potřebu vyzkoušet si nebo vybudovat vlastní Internet/Intranet server máte možnost výběru ze dvou knih.

První již zmiňovaná kniha, LINUX-Internet server, pojednává vyčerpávající formou na toto téma a navíc je v ní vloženo CD s předkonfigurovaným internetovým serverem na Linuxu. Autoři vás také seznámí s bezpečnostní politikou na unixovém intranetovém serveru a upozorní na možná nebezpečí. Je zde také přiložen a popsán Secure Shell a návod na vytvoření firewallu či proxy serveru.

Kniha vás precizně provede instalací Linuxu, překladem nového jádra, konfigurací sítě a kompletního připojení do Internetu. Pomůže vám vybudovat základní služby jako je Sendmail, DNS, FTP, WWW, Proxy, News, Gopher. Nezapomene ani na Bootp a DHCP pro automatickou konfiguraci TCP/IP počítačů v síti.

Pokud autoři knihy prohlašují, že "Chcete WWW server? Držíte jej v ruce!", tak nelze jinak, než jim dát za pravdu.

Jako třešničku navíc přidávají také popis a konfiguraci serveru Samba a Mars, pomocí kterých můžete na Linuxu provozovat SMB a NCP serverové služby. Tímto proměníte svůj linuxový server v NetWare a LanManager (Microsoft Windows) server a můžete využívat jeho služeb.

Jediné co lze snad této knize vytknout je opomenutí NFS protokolu.

Používáme LINUX (+ CD)
autor: Welsh a Kaufman
nakladatelství: O'REILLY/Computer Press 1997
poznámka: vyčerpávající zdroj informací o konfiguraci a správě Linuxu, nepostradatelná pro začátečníky.
Linux-Internet server (+ CD)
autor: Satrapa a Randus
nakladatelství: Neokortex 1996
poznámka: konfigurace Internet/Intranet serveru, spolupráce s NetWare/Windows
Server v Internetu
autor: Ladislav Lhotka
nakladatelství: Kopp 1996
poznámka: konfigurace Internet/Intranet serveru
UNIX-LINUX
autor: Michal Brandejs
nakladatelství: Grada 1996
poznámka: popis Unixu, GNU programy, kódy češtiny
Konfigurace a správa sítí TCP/IP
autor: Hunt
nakladateství: O'REILLY/Computer Press 1997
poznámka: vyčerpávající srozumitelný popis konfigurace sítí TCP/IP
Programování v jazyce Perl
autor: Wall, Christiansen & Schwartz
nakladatelství: O'REILLY/Computer Press 1997
poznámka: učebnice jazyka, programátorská příručka
World Wide Web
autor: Pavel Satrapa
nakladatelství: Neokortex 1996
poznámka: úvod do WWW, Netscape, HTML, server Apache
Apache - správa webovského serveru
autor: Ben Laurie
nakladatelství: Computer Press 1997
poznámka: novinka

Tabulka 1: Seznam knih

Druhá knížka pojednávající o Linuxu jako Internet serveru se jmenuje Server v Internetu.

[ obálka ]  
Popisuje stručnou formou konfiguraci základních služeb internetového serveru. Její velkou nevýhodou je matoucí překlad cizích termínů do češtiny a tím vytvoření nechtěného zmatku. Tuto situaci se pak pokouší napravit česko-anglickým slovníčkem v příloze. Obsahuje také český překlad licence GNU GPL.

Kniha je pěkným příkladem jak lze stručnou a přehlednou formou obsáhnout velké množství informací do tenké brožury.

Pokud se zaměříte na WWW služby a vybudování vlastního WWW serveru, tak vám v tom pomohou dvě knížky zaměřené na WWW a server Apache.

První kniha World-Wide Web pro čtenáře, autory a misionáře již ve svém názvu prozrazuje, pro koho je určena. Je to kompletní průvodce nejpoužívanější službou WWW na Internetu.

Obsahuje informace od výběru prohlížeče až po úvod do WWW a vytvoření vlastního serveru. Pokud budete tvořit HTML dokumenty, tak vás seznámí s jazykem HTML a poradí, jaké programy použít a čeho se vyvarovat. Najdete zde také množství programů použitelných v Linuxu a také popis instalace a konfigurace WWW serveru Apache.

Vzhledem k rychlému vývoji jazyka HTML a nástrojů pro jeho editaci, je kniha v dnešní době již mírně neaktuální. Pokud však chcete pochopit jazyk HTML a vyzkoušet si vlastní CGI scripty, nebo WWW server, tak je stále kvalitním zdrojem informací.

Druhá kniha - Apache-správa webovského serveru - je čerstvou novinkou a podle názvu zřejmě bude kvalitním zdrojem informací pro nejpoužívanější WWW server Apache.

Popisuje se zde jak základní konfigurace serveru Apache, tak kompletní API pro programování přídavných modulů do serveru Apache. Najdete zde také ukázky CGI scriptů, konfiguraci cache a v neposlední řadě bezpečnostní vrstu SSL.

Celou knihu bohužel znehodnocuje zvláštní český překlad a podivný seznam použité literatury, podobající se spíše reklamě na knihy nakladatelství Computer Press než hodnotnému zdroji informací souvisejících se serverem Apache. Také přiložené CD-ROM vás nepotěší, ač se v knize uvádí, že je zde popisován Apache pro UNIX, tak přesto je CD-ROM vypáleno jako M$ Joliet.

[ obálka ]  
Pokud by se vám zachtělo se podrobněji seznámit se základními programy operačního systému Linuxu, bez kterých se neobejdete (jako je bash, ls, cp, tar apod.), tak vám to umožní kniha UNIX-LINUX.

Kniha pojednává o GNU programech hojně využívaných v Linuxu. Je psaná formou manuálových stránek a vhodně doplňovaná vzorovými příklady. Je to nepostradatelný pomocník při hloubějším poznání základních programů Linuxu a při vytváření složitějších skriptů.

Kniha je přehledně rozdělena na několik částí podle zaměření jednotlivých programů. Pokud se například rozhodujete jak zpracovat textový výstup, tak vám nabídne přehled všech programů, které můžete použít pro zpracování textu a usnadní vám vyběr vhodného nástroje. V dodatku knihy je přehledná převodová tabulka českých kódování.

Pokud se zabýváte programováním, tak lze použít veškerou dostupnou českou literaturu pojednávající o daném programovacím jazyce jako je Pascal, Turbo Pascal, C, C++, Java, Perl.

[ obálka ]  
Je vhodné upozornit na knihu Programování v jazyce Perl, kterou je možno v Linuxu vhodně použít. Je to učebnice jazyka a zároveň programátorská příručka.

Pokud jste pokročilí uživatelé a nebo přímo programátoři, jistě naleznete další obrovské množství informací v anglických knihách, nepřeberném množství informací na Internetu a v neposlední řadě v kvalitní anglické dokumentaci nalézající se přímo v distribuci Linuxu.

Aktuální přehled českých a slovenských knih o Linuxu a UNIXu najdete na adrese http://linux-cz.upce.cz/www/literatura_cz/.

Většinu knih můžete zakoupit i na Internetu na adresách

http://www.shop.cz nebo http://vltava.cpress.cz/. *


- předchozí článek - následující článek - obsah -