- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Březen 1998

Linux Journal

Petr Bárta, 3. března 1998

[ Linux Journal ]  
Hlavním tématem únorového Linux Journalu jsou databáze. Rolf Herzog se ve svém článku věnuje databázi PostgreSQL, jejím funkcím, programovému rozhraní a spolupráci s WWW serverem.

Balík Qddb, umožňující rychlé vytváření databází, jejich prohlížení, generování výstupů apod., představují Eric Herrin a Gil Benson.

Jak použít databázový systém /rdb (nejen) k analýze logů WWW serveru ukazuje ve svém článku Ed Petron.

Databázi Beagle SQL popisuje její autor, Rob Klein, v posledním článku věnovaném tématu čísla.

Pravděpodobně každého uživatele Linuxu zaujme a potěší text Darylla Strausse o technické stránce zpracování vizuálních efektů pro film Titanic.

První část seriálu věnovaného síťovému programování v Linuxu se zaměřuje na principy síťování a BSD sockety. Autory seriálu jsou Ivan Griffin a John Nelson.

Čtvrtou částí se uzavírá seriál Michaela J. Hammela o programu GIMP. Tentokrát autor podrobně popisuje jeho nástroje (toolbox), pluginy a klávesové zkratky.

Pro začátečníky může být užitečný návod Jonathana Walthera, jak správně nastavit svůj systém pro příjem pošty.

Randy J. Yarger ukazuje programování modulů v Apachi a spolupráci s mSQL - to vše na příkladu webovského počítadla.

Jak posílat data z WWW formulářů jako přílohu k dopisu, ale třeba i jak provádět pomocí WWW upload souborů na server se můžete dozvědět v článku Reuvena M. Lernera.

Linux Journal http://www.linuxjournal.com samozřejmě obsahuje ještě další recenze a spoustu inzerátů. Jako člověka snažícího se naučit PERL mne zaujal přehled knih o PERLu od nakladatelství O'Reilly, z nichž jedna (Programování v PERLu) vyšla i v českém překladu. *


- předchozí článek - následující článek - obsah -