- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Duben 1998

Zasmáli jsme se!

Pavel Janík ml., 11. dubna 1998

V minulém čísle jsme odhalili, proč je hračka Tamagotchi tak úspěšná. Dnes se o Tamagotchi dozvíme něco více...

Víte jak se liší Windows a Tamagochi?
Windows chcípnou, i když se o ně staráte...
Petr Kubišta v konferenci jokes@satoya.cz

Petr Kubišta mi bohužel nechce prozradit, co má proti oné společnosti.

A protože máme duben (po slovensky apríl), nemůžeme opomenout prvoaprílové žertíky. Mezi ty nejzajímavější patří např. zpráva o tom, že se Donald. E. Knuth (autor TeXu) rozhodl po dvaceti letech svůj produkt zaprodat komerční společnosti. Této zprávě ještě nikdo neuvěřil, ale když se v linux-kernel@vger.rutgers.edu objevilo

My friend, who is running 2.1.90 on a K6-200, 32Meg system got these errors. Anyone know what they mean? I suspect it is because he is overclocking his CPU.
Apr 1 00:34:35 kernel: Warning! /dev/fd0 is a toaster.
Apr 1 00:34:37 kernel: Panic! /dev/null is full!
Apr 1 00:34:57 kernel: Mounting Audio CD as /

Můj přítel, který běží 2.1.90 na K6-200/32 MB, objevil tyto chyby. Ví někdo, co to znamená? Předpokládám, že je to kvůli přetaktování jeho procesoru.

a také naprosto seriózní odpověď na položenou otázku, zcela jistě se čtenáři konference dobře zasmáli.

8. dubna, den před uveřejněním verze 2.1.94, si Jauder Ho - Linusův kolega - řekl, že se podívá, jaký má Linus počítač a kernel a výsledek poslal do konference linux-kernel:

cpu: (2) -266BM
mem: 512 MB
swapfree: 422 MB
vartmpfree: 2243 MB
host: Intel 82441FX Natoma (rev 2)
scsi: BusLogic BT-958 MultiMaster (rev 8)
disk: QUANTUM XP39100W
version: 2.1.94 (torvalds@penguin) \
    (gcc version 2.7.2.1) #3 SMP 

Ale to neměl dělat, protože se ihned diskuze zvrhla na téma "Linus soukromničí!?", případně "Dejte mu Pentium 100, ať vidí, jak jsou na tom ostatní" apod. Linus zachoval chladnou hlavu, vysvětlil, že se nyní snaží neudělat stejnou chybu, kterou jsme popsali v minulém čísle Linuxových novin (Linus zapomněl zvednou číslo verze kernelu) a během několika minut byla nová verze na světě. Linus přitom napsal:

I'll make a 94 available real soon now (ie within minutes), once I've rebooted it to test that it still works. If it compiles, it is good, if it boots up it is perfect.

Verze 94 bude v brzké době (během několika minut), jenom co ji nabootuji a zkusím, jestli stále funguje. Pokud se přeloží, je to dobré, pokud nabootuje, je to perfektní.
Linus Torvalds

A protože se ještě stále spousta lidí ptá, co to vlastně je to SMP, přikládáme vysvětlení:

Once upon a time in the dim and distant past, people used to design computers which only had a single processor in them. Imagine the cruelty of locking a single penguin in a small box without even a playmate!
"UP" refers to a "UniProcessor" computer, one of these cruel torture chambers. Do your penguin a favour - upgrade it to SMP, and let them play :)

Bylo nebylo, kdysi v temné dávné minulosti, lidé vyráběli počítače, které měly jen jeden procesor. Představte si, jak kruté bylo zamknout samotinkého tučňáka v malé krabici. Vždyť si ani neměl s kým hrát!
"UP" znamená "UniProcessor" (jednoprocesorový) počítač, tedy právě jednu z těchto krutých mučíren. Udělejte něco pro svého tučňáka - upgradujte na SMP [tedy více tučňáků] a nechte je, aby si hráli. :)
David Woodhouse v linux-kernel

*


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -