- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 07/98

Měsíc v comp.os.linux.announce

Pavel Janík ml., 1. července 1998

Matthias Hoelzer (hoelzer@physik.uni-wuerzburg.de) zveřejnil balík umožňující využívat knihoven Qt a KDE z programovacího jazyka Python. Balík naleznete na adrese http://theorie.physik.uni-wuerzburg.de/~hoelzer/pub.

Na adrese http://www.linuxrx.com/Lists/Lists.perl najdete seznam 533 diskusních skupin zaměřených na operační systém Linux. Samozřejmostí je vyhledávání, možnost přihlásit se a odhlásit se. Velice zajímavá služba.

Word processor Maxwell byl uvolněn pod licencí GPL. Maxwell by se mohl stát novým standardem v Linuxu - zkuste si jej http://www.eeyore-mule.demon.co.uk/.

[ Maxwell ]

Dirk Laessig (dirk@bredex.de) oznámil novou verzi svého programu pro vývoj grafického uživatelského prostředí pomocí knihovny Motif - VDX 1.2. Balík je šířený komerčně, evaluation verzi naleznete na adrese http://www.bredex.de/EN/vdx/.

Robert Wilhelm oznámil novou verzi knihovny FreeType 1.1, která slouží k práci s fonty ve formátu TrueType. Knihovnu najdete na adrese http://www.freetype.org.

Robert S. Maier (rsm@math.arizona.edu) vytvořil novou verzi balíku GNU plotting utilities ftp://ftp.gnu.org/pub/gnu/plotutils-2.1.1.tar.gz. Balík je doplněn manuálem o 110 stranách. Bližší informace o balíku naleznete na adrese http://www.gnu.org/software/plotutils/plotutils.html.

Michael Fulbright (msf@redhat.com) oznámil novou verzi RPM balíků grafického prostředí GNOME http://www.gnome.org.

Henrik Harmsen (hch@cd.chalmers.se) oznámil vytvoření nové verze souborového manažeru FileRunner, který najdete na adrese http://www.cd.chalmers.se/~hch/filerunner.html.

Mark R. Boyns (boyns@sdsu.edu) dokončil další beta verzi svého filtrujícího proxy serveru kompletně napsaného v Javě pod názvem Muffin. Samozřejmostí je podpora HTTP/1.1 a SSL, grafický interface a vzdálená administrace za použití WWW prohlížeče. Jednotliví uživatelé si dokonce mohou napsat vlastní filtrující skripty v Javě. Tento velice zajímavý projekt naleznete na adrese http://muffin.doit.org/.

Společnost Objective Development http://www.obdev.at/ vytvořila nového klienta pro protokoly používané Microsoft Windows (SMB, CIFS, LanManager) pro unixové operační systémy. S tímto klientem (jmenuje se Sharity) můžete s Windows pracovat stejně, jako by to byly NFS servery. Produkt naleznete na adrese http://www.obdev.at/Products/Sharity.html.

Hru Freeciv, známou to variantu hry Civilization, si nyní můžete zahrát již ve verzi 1.6.3 - hru naleznete na serveru http://freeciv.ultraviolet.org.

DJ Delorie (dj@delorie.com) vytvořil balík karetních her pro X-Window. Komu jméno DJ Delorie něco říká, jistě si balík vyzkouší. Najdete jej na adrese http://www.delorie.com/store/ace/.

Photoshop pro Linux. Tak takhle bývá většinou nazýván program GIMP. Verzi 1.0 najdete na adrese http://www.gimp.org.

The gods have blessed it.
The people can compile it.
The children can dance in the streets.

Bohové mu požehnali.
Můžete jej překládat.
Děti mohou tančit v ulicích.
Manish Singh v announci nové verze programu GIMP

Na adrese http://www.m-tech.ab.ca/linux-biz naleznete server, jehož jméno zní The Linux business applications. Jistě si domyslíte, co tam najdete.

Tim Mann (mann@src.dec.com) doprogramoval novou verzi programu xboard ftp://prep.ai.mit.edu/pub/gnu/. Nemnoho dní poté zveřejnil Dušan Dobeš novou verzi svého šachového programu phalanx, který najdete na adrese ftp://ftp.math.muni.cz/pub/math/people/Dobes/. Právě jsem mu doplnil i dvě nové knihovny zahájení, které z něj dokáží udělat opravdu mistra. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -