- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 07/98

Linux Journal

Petr Bárta, 7. července 1998

[ LinuxJournal ]  
V červencovém vydání Linux Journalu je hlavním tématem problematika zapojení do sítí, a to z mnoha různých pohledů. V prvním z takto zaměřených článků se L. Renggli věnuje spojení dvou počítačů pomocí paralelní linky (PLIP) a nastavení NFS - přirozeně, že jde o nastavení v Linuxu.

Jak nastavit jednoduchý router pro připojení LAN sítě do Internetu je obsahem článku M. Hughese.

Pokud spravujete počítačovou síť, můžete si zjednodušit práci při spravování její konfigurace. Stačí použít Network Information Server (NIS), známé také jako Yellow Pages (žluté stránky). Jak si poradit s jejich nastavením radí P. Brown.

Popis programového balíku qmail - jedné z náhrad sendmailu - a jeho nastavení pro příjem pošty pro virtuální domény přináší M. Thomas.

N. Meyers seznamuje se svým programem - grafickým rozhraním pro vytáčení a sledování PPP připojení.

Jak monitorovat síť složenou z různých operačních systémů, a to s využitím Javy, se dozvíte v článku věnovaném balíku MTool, jehož autory jsou A. Sostaric, M. Gabor a A. Gygi.

CODA je distribuovaný filesystem vyvinutý na Carnegie Mellon University. Pěkný článek o principech jeho činnosti, jeho vlastnostech atd. přináší P. J. Braam.

Virtuální rozhovor s dvěma z autorů Samby, Jeremy Allisonem a Andrew Tridgelem, sestavil J. Blair.

T. Mancill publikuje své zkušenosti s použitím Linuxu jako routeru pro WAN síť a vyzdvihuje jeho výhody před použitím "BigNames" routerů.

I v tomto čísle Linux Journalu je mnoho reklam, několik seznámení s novými knihami a distribucemi (i když tady se přece jen projevuje několikaměsíční doba od uzávěrky), a několik dalších článků, ze kterých mne zaujal např. článek o propojení PalmPilota s Linuxem. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -