- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 07/98

SGI/Linux - projekt ve stavu alfa 1, skoro 2

Jan Pazdziora, 10. července 1998

Port Linuxu na stanice Indy a Challenge S firmy Silicon Graphics se dostal do již vcelku zajímavého stadia. Kromě jádra, které se chová velmi stabilně, jsou již na architekturu mipseb (MIPS, big endian) přeloženy více než čtyři stovky RPM balíků z distribuce Red Hat 5.1, navíc je v jisté podobě portována i instalační část, takže po nastavení bootp a NFS serverů vše probíhá již na modré obrazovce s menítky. Podporované jsou procesory R4400 až R5000, ale situace se mění každým týdnem. Nejdůležitější část, která stále chybí, je X server - ani XFree86 ani Xsgi ještě na SGI/Linuxu nechodí, takže pokud potřebujete na konzole pracovní stanice pracovat, asi ještě chvíli zůstanete u IRIXu. Na druhou stranu je toto vedle vývoje jádra nyní hlavní cíl, takže ta chvíle snad nebude tak dlouhá.

[ Linux na Indy ]

V každém případě můžete zkusit Linux na Indy nainstalovat - až bude X server, budete mít před ostatními náskok. Případně můžete k lepší budoucnosti přispět aspoň dumpem registrů či jinými zajímavými hláškami. Linuxová konzola vypadá na SGI opravdu pozitivně.

SGI/Linux jsem instaloval na stroji Indy s procesorem R4600PC, port Manhattanu označený Alpha 1. Podrobný popis instalace najdete spolu s dalšími informacemi o projektu na adresehttp://www.linux.sgi.com. Je nutné mít již na disku vytvořené partitiony, já jsem za tímto účelem připojil starý externí 300MB disk, a použil IRIXový fx. Distribuce softwaru je primárně na serveru ftp://ftp.linux.sgi.com, na síti TEN-34 CZ je denní mirror na ftp://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/sgi. Instalace Manhattanu má zagzipovaná kolem 170 MB (je to soubor installfs.tgz), takže je dobré mít rychlou síť.

Potřebujeme nastavit bootp, tftp a NFS tak, abychom bootovali soubor vmlinux a brali správný nfsroot. Potom v Command promptu dáme

     boot bootp():/vmlinux
a dále by již všechno mělo být povědomé.

V Alpha 1 instalaci je problém s vytvořením swapu, je nutno ignorovat a swap posléze vytvořit mkswapem ručně. Dále některé RPM balíky hlásí, že nebyly nainstalovány korektně, i když byly. Také ignorovat. Jistá zkušenost a nadhled se vyplatí - instalaci jsem vinou starého disku, který se odmlčuje a občas ani není nalezen při bootu, dělal několikrát a podařilo se mi dokonce vytvořit systém, kde úplně chyběly soubory /etc/passwd a shadow.

Nainstalovaný Linux pak nejlépe nabootujeme tak, že umístíme linuxové jádro na IRIXovou partition a pustíme

     boot vmlinux root=/dev/sdb1
či jiné odpovídající jméno linuxové partition. Kýžená odpověď zní

     Red Hat Linux release 5.1 (Manhattan)
     Kernel 2.1.99 on a mips

Jádro 2.1.99 se občas chová trošku podivně - hodnota bufferů je velmi vysoká a práce systému se zpomaluje. Pomůže spustit proces, který naalokuje hodně paměti, po jeho skončení je systém zase živý.

Podle zpráv z SGI/Linuxového mailing listu by Alpha 2 verze portu Red Hatu 5.1 měla být hotova v době, kdy čtete tyto řádky, a má být zase o 1000 procent lepší. Bude už umět všechny čtyři instalační metody, nejen přes NFS, bude mít samozřejmě odstraněny všechny dosud nalezené chyby a bude obsahovat zase více dodělaných RPM balíků.

Abych ukázal, že Linux chodí velmi obstojně, zde je kus výstupu z lmbench 2beta6 (verzi 1 se mi kvůli problémům kompilátoru nepodařilo kompletně přeložit).


Processor, Processes - times in microseconds - smaller is better
----------------------
Host                 OS  Mhz null null      open selct sig  sig  fork exec sh
                             call  I/O stat clos       inst hndl proc proc proc
--- ----- -- -- -- -- -- --- -- -- -- -- --
mips-linu  Linux 2.1.99  100  1.6  3.1   39   43 0.21K  6.3   24 2.9K  34K 118K
mips-linu  Linux 2.1.99  100  1.6  3.1   38   42 0.21K  6.3   24 2.8K  34K 118K
mips-sgi-      IRIX 6.2   99  5.2  16.  395  496 0.76K 16.7   97 5.9K  19K  56K
mips-sgi-      IRIX 6.2   99  5.2  16.  406  509 0.41K 16.7   97 5.9K  19K  56K

Výpis č. 4: lmbench 2beta6

Pokud máte někde poblíž Indy stanici, která nemusí běžet stále, máte navíc volný disk, rozumné připojení třeba na TEN-34 CZ a dvě tři hodinky času, které jste ochotni věnovat stažení instalace, nastavení bootovacího prostředí, instalaci s malými muškami a následně nadšení (či zklamání ;-) z Linuxu na SGI, rozhodně to zkuste. Především na školách by se nějaké Indy stanice mohly najít. Pokud jste již zpychli a systém bez X serveru a bez podpory audia nechcete ani vidět, nezbývá než ještě nějakou dobu počkat.

Adresu mailing listu, kam můžete poslat zprávu o výsledku, najdete spolu s jeho archivem na výše uvedeném WWW serveru. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -