- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 08-09/98

Linux Journal - červenec

Petr Bárta, 4. srpna 1998

[ Linux Journal ]  
V červencovém čísle Linux Journalu se dozvíte o tom, jak je možné Linux využít v praxi - konkrétně ve vědecké a inženýrské práci.

Autory prvního z článků věnovaných tomuto tématu jsou P. Klosowski, N. Maliszevskyj a B. Dickerson, zaměstnanci amerického Institutu pro standardy a technologie. Tématem je použití Linuxu při sběru a zpracování dat ve vědeckém prostředí (National Institute of Standards and Technology).

F. Rodemaker a R. Burn představují ROOT - systém pro zpracování, analýzu a prezentaci velkého množství dat, vyvíjený v CERNu.

Částečně z CERNu je i další článek, tentokrát věnovaný použití Linuxu při proměřování vlastností krystalů používaných v urychlovačích. S podrobnostmi seznamují E. Leonardi a G. Organtini.

O tom, že nejenom na souši, ale i při námořních výzkumech se uplatňuje Linux, nás informují C. Donlon a J. Crawshaw. Konkrétním příkladem je britská výzkumná loď James Clark Ross.

R. Sevenich a R. Prize přináší článek o využití "fuzzy" logiky. Jejich program na odhad lavinového nebezpečí využívá právě tento algoritmus, byl napsán v Javě a na Debian/GNU Linuxu.

GPS (Global Positioning System) byl vyvinut hlavně pro vojenské účely. Že se ale dá použít i jinak, nás přesvědčí R. Parry ve svém článku o APRS (Automatic Position Reporting System).

V rubrice "Kernel Korner" vysvětluje A. Rubini, jak napsat a použít svůj vlastní "misc" driver do jádra.

Znáte Icon? Pokud ne, přečtěte si článek C. Jefferyho a S. Mohameda, kteří přinášejí stručný úvod k tomuto jazyku.

Bezpečnosti se věnuje B. Giles, v tomto článku vysvětluje, jak se postarat o zašifrování ne jednotlivých souborů, ale celého filesystému.

Další z programovacích jazyků, který je v tomto čísle Linux Journalu představen, je Graphical Desktop Korn Shell (DtKsh), součást Common Desktop Enviroment (CDE). Představuje ho G. Kraft.

Seznámit se s balíkem Samba můžete (tedy ti, kteří ho ještě neznají) prostřednictvím článku J. Blaira.

V rubrice "Take command" uvádí D. A. Provins příklad použití dvou méně známých příkazů - lex a yacc.

Pohled na třetí programovací jazyk v tomto čísle - Yorick - přináší C. O'Brien v článku převzatém z Linux Gazette.

R. M. Lerner se v další pravidelné rubrice "At the Forge" věnuje kombinaci Apache a PERLu - modulu mod_perl a jeho použití.

Samozřejmě i v tomto vydání Linux Journalu najdete ještě několik dalších článků, spoustu reklam, nějaké ty recenze a informace o nových produktech.

Na závěr bych se rád omluvil za překlep v této rubrice v minulém čísle Linuxových novin - týkala se červnového čísla Linux Journalu, a nikoliv červencového, jak bylo nesprávně uvedeno. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -