- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 08-09/98

Mají tučňáci žluté nohy?

Pavlína Vavrečková, 2. září 1998

V pondělí 3. 8. 1998 proběhla další akce CZLUGu s názvem "Mají tučňáci žluté nohy?". Na programu byla návštěva ZOO Lešná, kde letos v květnu otevřeli novou expozici tučňáků Humboldtových. Cílem - jak sám název akce napovídá - bylo podrobněji se seznámit se životem těchto tvorů a hlavně zjistit, jak je to vlastně s barvou tučňáčích nohou (problém, který nedá spát Pavlu Janíkovi).

[ Účastníci akce a tučňáci v dáli ]

Jednalo se o první akci v historii CZLUGu, kde byla převaha něžného pohlaví, a to v poměru 3:2. Všichni účastníci byli vybaveni kultovními linuxovými tričky. Výjimku tvořila jedna slečna, která měla tričko s obrovskou žábou a nápisem "rrrriiiibít" (to prý dělají anglické žáby).

[ Tučňáci poprvé ]

Hned po vstupu do ZOO jsme se snažili dostat co nejrychleji k tučňákům. Jen zběžně jsme si prohlédli lachtany a plni očekávání pokračovali ve směru šipek s obrázky tučňáků. "...již zdálky bylo slyšet mumlavé zvuky, které postupně sílily, a za chvíli už jsme spatřili tučňáky skandující "Linux" a vítající Yenyu." (Převzato od Rohlíka). No dobře, trochu si vymýšlím, ve skutečnosti to bylo jinak: tučňáci rozpačitě přešlapovali a vydávali zvuky, které podle přítomných linuxových odborníků vzdáleně připomínaly slovo "Linux".

Po našem příchodu se všichni tučňáci zdržovali v zadní části výběhu, kde je vybudován systém jeskyněk s rozprašovači. Dále mají tučňáci k dispozici dva bazény spojené potůčkem. Součástí horního bazénu je dokonce mini-vodopád. Dolní bazén se nachází nad úrovní terénu a má průhledné stěny, takže za optimálních podmínek je v něm možno pozorovat chování tučňáků pod vodou. My jsme bohužel takové štěstí neměli - na dolní bazén totiž svítilo sluníčko, takže tučňáky ani nenapadlo se do něj přemisťovat. Když už jsme stáli u výběhu dostatečně dlouho, začalo to být tučňákům podezřelé. Uspořádali proto něco jako malý sněm, kterému velel starší pelichající tučňák.

[ Starší pelichající tučňák ]

Mezitím co se tučňáci radili, dočetli jsme se, že byli darováni curyšskou ZOO, a že jsou velmi citliví na znečištění ovzduší.

Po chvíli se všichni tučňáci začali plácat křídlem do čela - správně pochopili, že se od nich ještě něco očekává. Takže nám začali předvádět své plavecké a potápěčské umění. A my jsme si mohli poznamenat další poznatek ze života tučňáků: plovoucí tučňák vypadá jako kačena a umí se děsně hluboko potápět.

Představení, které pro nás tučňáci připravili, bylo završeno krmením. Krmení tučňáků probíhá tak, že přijde člověk s miskou ryb a snaží se je rovnoměrně rozdělit mezi všechny zúčastněné tučňáky. Tučňák zachytivší rybu s ní vždy skočí do bazénu. Možná si chce namluvit, že ji skutečně ulovil ve vodě, možná se nehodlá dělit s ostatními. Těžko říct. Tento rys tučňáčího života si ještě zaslouží hlubší pozorování. Jeden z tučňáků se projevil jako zvlášť inteligentní, když se snažil ostatní přelstít tím, že nejprve skočil do vody bez rybičky a poté vylezl na břeh přímo u zřízence s potravou. Iluze inteligence by byla dokonalá, kdyby se tak výše zmíněný tučňák nechoval ještě půl hodiny poté, co člověk s krmením odešel.

Teď, jen tak pro zajímavost - srovnání pražských tučňáků (ty jsme navštívili loni) se zlínskými: tučňáci v Praze vylézají z vody tak, že začnou děsně rychle plavat proti břehu, takže to vypadá, jakoby z vody vyběhli. Do vody se dostanou tak, že tam prostě rovnou skočí. Tučňáci v Lešné si při vylézání z vody pomáhají křídlem. Do vody se vzájemně shazují. No jo, jiný kraj, jiný mrav.

[ Tučňáci podruhé ]

A k jakému závěru jsme dospěli? Většina účastníků se shodla na tom, že mezi nám známými tučňáky převládají tučňáci se žlutýma nohama. Tuto hypotézu potvrdil i tučňák, kterého jsme minulý týden objevili v brněnském Tescu: je sice plyšový, ale je velký a má žluté nohy!!! (Yenya mi ho nechce koupit, protože se bojí, že by ho vytlačoval z betle :-()

[ Tučňáci potřetí a naposledy... ]
*


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -