- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 10/98

Mutt - perspektivní nástupce elmu

Jan Pazdziora, 28. září 1998

From: uživatelé nespokojení se stavem a vývojem
      programu elm
To: uživatelé nespokojení se stavem a vývojem
    programu elm
Subject: je čas vyzkoušet mutt
X-Moto: all mail clients suck, this one
        just sucks less

Uživatel Unixu si obvykle velmi rychle najde mezi velkým množstvím programů jistou podmnožinu, která mu dovoluje dostat se při své práci nejrychleji ke kýženému cíli. Nástroje, které si zvolí, nemusejí být nutně ty technicky nejpokročilejší. Při volbě a setrvávání u oblíbeného programu se vyskytují nejrůznější motivy, které jsou ne vždy racionální. A ani argumenty fyzicky pádné (porážka v paintballu) často nestačí.

[ mutt ]

Tento článek je o muttu a nemá snahu příliš oslovovat uživatele jiných programů na zpracování pošty než elmu. Neelmoví lidé jsou samozřejmě vítáni, je ale možné, že zde budeme se zaujetím popisovat funkce a vlastnosti, které jiné programy dávno mají, a tudíž u jejich uživatelů vzbudíme úsměšky nad svou zaostalostí. Lidé používající elm nemají ale potřebu podlézat jiným nástrojům a zvykat si na jiné ovládání jen proto, aby byli schopni třeba rozumně pracovat s MIME. Je to hrdý národ. Ovšem míra trpělivosti se může naplnit a pak je potřeba zpozornět: program, který se ovládá a chová v podstatě stejně jako elm, ale je tak o 250 procent lepší? Všechno, co je v elmu, a spousta věcí navíc? A binárka je menší? To zní až příliš dobře, aby to mohla být jednoduchá pravda, ale v dnešním světě je možné vše.

Mutt spustíme místo elmu a on se také jako kompletní náhrada elmu chová. Nemá sice na obrazovce nahoře a dole elegantní tři prázdné řádky, omluvou mu je, že místo je využito pro seznam dopisů. Stručný průklep funkcemi neodhaluje žádné zákeřné odchylky, m, f, r, b, $, s i C jsou na svém místě. Mutt nemá snahu rozbíjet mailbox do stovek souborů (ale jiné formáty folderů jsou samozřejmě podporovány), naopak práce s foldery je podezřele stejná jako v elmu, včetně označení > a !. I odeslání pošty je vcelku bezkonfliktní, okno označované jako compose je jiné, ale rozhodně ne méně přehledné. Jediná neobvyklost je v potvrzení odeslání dopisu, řádková nápověda říká, že místo send je standardně yes, a je to tak. Důvod je vcelku jednoduchý - pomocí klávesy s se dostáváme na editaci Subjectu. Kromě této anomálie, kterou je možno navíc velmi snadno odstranit předefinováním, nepozorujeme žádné rušivé jevy.

Naopak pozitivně nás může naladit: podpora barev, v xtermu z RH 5.0 bez problémů, záleží ale na tom, jestli jsme ji při kompilaci povolili a jestli máme nastavenou proměnnou prostředí COLORTERM=yes. Třídění mailů do threadů podle hlavičky In-Reply-To, pokud chybí, tak se mutt snaží zorientovat se alespoň podle Subjectů. Většinu operací s maily je možné pomocí prefixu středník aplikovat i na celé thready.

Attachmenty jsou v pohodě jak při odesílání, tak při zpracování. Attachment je možno poslat do trubky či forwardnout, můžeme ho také vymazat, pokud jsme si třeba velký tar.gz už někam uložili a nechceme ho mít zbytečně duplicitně v mailboxu. Při odesílání se MIME typy předdoplňují tak, jak bychom očekávali. I PGP funguje podobně, tedy intuitivně.

Tabelátor při vyplňování To nabídne seznam aliasů, ty je z elmu potřeba zkonvertovat do lokálního .muttrc příkazem

elmalias -u -f "alias %a\t%n\t<%v>" > /.muttrc

Výběr souborů, například při přidávání attachmentů do dopisu, je nenásilně menítkový, výpis je pak v podstatě komfortní. Při odesílání dopisu se velkým E dostaneme na všechny jeho hlavičky, můžeme doeditovat dle libosti. U odpovědí do konference je příjemné, že se mutt optá, jestli chceme opravdu odpovídat do konference, nebo přímo autorovi příspěvku.

I na nebarevném terminálu je možné si nechat některé prvky zobrazovat tučně či inverzně (v barvě pak barvou), například From a Subject, které se jinak mezi hlavičkami při výpisu ztrácejí. Hlavičky si navíc můžeme vybrat a poskládat přesně podle svých představ. Zvýrazňovat můžeme i v těle dopisu, třeba URL či e-mailové adresy. Ve standardním nastavení spustí Ctrl B externí program urlview, který nám dá vybrat ze všech URL v textu nalezených, a pak otevře nové okno Netscapu, či jiného našeho oblíbeného prohlížeče.

Mutt má možnost postpone, tedy při odesílání dopisu si svou rozdělanou práci uložit a později se k postponovaným dopisům vrátit. Můžeme zobrazit jen seznam mailů vyhovujících danému regulárnímu výrazu či spoustě jiných kritérií, stejně tak takové maily označit či vymazat. Můžeme mít více mailboxů s příchozí poštou, můžeme říct, z jakých konferencí odebíráme poštu, aby takové příspěvky mutt dokázal označit a lépe s nimi pracovat. Je DSN, POP či IMAP podpora, četl jsem i o NNTP patchi.

Uživatelský manuál, který je spolu s FAQ dostupný z domovské stránky http://www.mutt.org, nás zasvětí do spousty dalších možností, které program dává. V souboru .muttrc (nebo interaktivně přes dvojtečku) můžeme pomocí desítek proměnných a mnoha příkazů změnit jak vizuální, tak funkční stránku programu. Můžeme využít makra, kterými zautomatizujeme často opakované posloupnosti kláves, můžeme vnitřní funkce programu navázat na "své" klávesy, k dispozici je jednoduchý skriptovací jazyk s podmínkami a podobně. Výše inzerované potvrzování odeslání přes s nastavíme

bind compose s send-message

Řádek

bind compose S edit-subject

pak dovolí velkým S editovat Subject.

Samozřejmostí je nastavení standardních chování při potvrzování akcí (čištění mailboxu při přepnutí jinam či ukončení), uživatelských hlaviček, cest, a podobně.

O tom, že není problém si na mutt zvyknout a přestat rozdíly vnímat, může svědčit i moje příhoda: prsty jsou přece jen zvyklé, a tak se mi asi po 10 dnech po přechodu na mutt stalo, že jsem v shellu automaticky napsal elm. Pracoval jsem úplně normálně a na svou chybu jsem přišel až v okamžiku, kdy tabelátor, který v seznamu mailů v muttu skočí na první New, nějak nechtěl pracovat.

Mutt je perspektivní. Instalace (překlad) nové verze není zápasem, vše začíná už tím, že je definováno primární místo, kde jsou uloženy poslední verze, včetně mirrorů. Zdrojový kód je velmi čistý a přehledný. Existuje viditelný vývoj a podpora, v konferenci i v newsové skupině news://comp.mail.mutt. Toto vše jsem u elmu v posledních nejméně dvou letech postrádal.

Vyzkoušením muttu nic neztratíte (a pokud chcete mít jistotu, tak si ten folder před spuštěním zabackupujte :-) Myslím, že můžete jen získat. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -