- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 11-12/98

WordPerfect 8 na pitevním stole

Petr Krištof, 13. listopadu 1998

Corel bývá v poslední době nadšeně dáván za příklad firmy podporující Linux. Jistě, vzájemná spolupráce mezi komerčními firmami a Open Source (tm) vývojáři může přinést výhody oběma, ale nedělejme si nějaké iluze. Ve světě byznysu slyší všichni jen na jediné kouzelné slůvko - peníze. Kvalita, vývoj, podpora, to jsou jen pojmy na balamucení platících zákazníků.

Linux je sen každého typického manažera: kvalitní produkt s vysokým kreditem, jehož vývoj financovali jiní. Stačí ho jen vzít a vydělat ohromný balík. Žádné investice nejsou potřeba, o podporu se taky postarají jiní. "A svoji odměnu si zasloužím, kdybych se toho tučnáka neujal a neprotlačil ho do světa, tak dodnes sedí někde za polárním kruhem a hrají si s ním nanejvýš ti pochybní hackeři...", pomyslí si.

A podle toho to pak vypadá v praxi. Slibovaná dostupnost plnohodnotné WordPerfect Suite 9 pro všechny operační systémy včetně Linuxu dostává první vady na kráse. Nepůjde o portaci pro Linux (jak se původně zdálo), nýbrž jen o podporu vývoje Windows emulátoru WINE, který má umožnit běh windowsové verze pod Linuxem. V tom mi Linus dává za pravdu :-). Emulátory snižují tlak na vývoj nativních aplikací pro Linux a v konečném důsledku více škodí než prospívají.

S WordPerfectem 8.0 není situace o nic lepší. Podle prohlášení pro tisk má jít o kompletní verzi, která se vyrovná a v mnohém i předčí windowsovou.

Na první pohled je to rychlý, stabilní a komfortní program, který měl šanci zaujmout místo všudypřítomného WYSIWYG editoru pro Linux.

Největší výhodou WP oproti ostatním editorům je jeho schopnost pracovat s dokumenty v různých kódových stránkách, různých jazycích a vytvořených na různých platformách. Importy, exporty, změny kódování. Přesně to, co potřebujeme.

Jak nám ale pánové od Corelu zapomněli sdělit, linuxová verze touto funkcionalitou neplývá. Nabídku "Code Page Settings" budete hledat marně. Makrojazyk linuxové verze je pouze podmnožinou windowsové. Na příklady opsané rovnou z dokumentace kompilátor hlásí: "Product function is not available in this version." Některé funkce navíc nezvládají zpracovat non-latin-1 znaky. Pro zacházení s fonty má WP vlastní engine, lokalizace systému vám sice není moc platná, zato si užijete spousty potíží navíc. Znaky s diakritikou, které se vyskytují v kódování iso8859-1 i iso8859-2 jsou zobrazovány korektně. Ostatní jsou nahrazovány jakýmsi divným fontem. Klávesnice funguje až na compose klávesu. Pro plnou podporu CS/SK klávesnice je nutno použít forcedIM knihovnu od Stano Meduny. Při tisku dostanete to, co vidíte na obrazovce.

Všechny zde uváděné chyby jsou známé několik let už od verze WP 6.0 a přesto je Corel neopravil. Místo toho věnoval čas vymýšlení reklamních prohlášení o podpoře Linuxu. Vysvětlení se mi nedávno dostalo od SDC (Software Development Corporation = divize Corelu): iso8859-2 není v linuxové verzi oficiálně podporován, takže se není čemu divit.

Ještě si budeme muset pár let počkat na opravdu dobrý a použitelný textový editor.

Pozn. na závěr: Aby nedošlo k nedorozumění. Free verze označovaná PE (Personal Edition) je podle všeho tentýž program, který se prodává jako krabicový produkt (ten je ovšem navíc doplněný o galerii clipartů, tištěnou příručku a podporu výrobce.) *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -