- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 01-02/99

Čerstvé maso pro Linux

Radek Vybíral, 15. února 1999

Název této rubriky je sice poněkud drastický, ale takový je název WWW serveru Freshmeat http://www.freshmeat.net, na kterém je každý den ohlašováno okolo 30-40 nových či vylepšených verzí softwaru pro operační systém Linux.

Součástí Linuxových novin byla (pozn. redakce: v tomto čísle pravděpodobně naposledy) rubrika "Co nového na metalab.unc.edu", na kterou by měla tato rubrika navazovat. Obsahem by měl být výběr softwaru, čili se zde budou objevovat všechny možné kategorie, od sítí přes konsolu až po X Window System. K softwaru bude připojen krátký popis toho, co umí.

WYSIWYG editor na Linuxu? LyX verze 1.0.0 je tu!

Kdo ještě neznáte tento poměrně propracovaný editor pro psaní textu, který je grafickou nadstavbou LateXu, tak určitě navštivte adresu http://www.lyx.org/. Pokud používáte prostředí KDE http://www.kde.org/, můžete s výhodou použít port LyXu pro toto prostředí http://www.devel.lyx.org/~ettrich/klyx.html.

Logo Linuxu na tisíc způsobů

Na adrese http://www-mddsp.enel.ucalgary.ca/People/adilger/logo/ je velký výběr tučňáků ve všech barvách a provedeních. Dokonce ani majitelé SPARCu či ALPHA strojů nepřijdou zkrátka. Máte dvouprocesorový stroj? Také pro Vás je zde logo.

Plánujete upgrade na Linux 2.2.0?

Pokud ano a používáte distribuci Redhat 5.x, pak na adrese http://www.affinity-systems.ab.ca/software/2.2.x-upgrades/ si můžete stáhnout všechny potřebné balíky pro bezproblémový přechod na verzi 2.2.0.

Pro všechny správce: Není nad to, mít přehled nad celou sítí

Pokud spravujete více strojů s Linuxem, SGI, Solarisem či SunOS Unixem, můžete provádět všechny běžné konfigurační práce, jako je správa uživatelů, aliasů, DNS záznamů, exportů z jednoho místa. Stačí k tomu nástroj MAT http://www.ee.ryerson.ca:8080/~sblack/mat/. Navíc dostanete z instalovaných agentů statistiku o vytížení procesoru, využití paměti a stavu důležitých systémových logů. Tento software může sloužit stejně dobře jako jiné podobné nástroje jako HP OpenView apod.

MP3, MP3 a zase MP3

Máte rádi program WinAmp pro přehrávání MP3 zvukových nahrávek? Dobrá zpráva, i na Linuxu je možno používat tento program. Jmenuje se X11Amp http://www.x11amp.org/main.html a má všechny výhody, které jsou na platformě Windows, jako je podpora různých "převleků", playlist editor, spektrální analyzér a podpora přehrávání přes HTTP protokol. Neváhejte a stahujte, stojí to za to!

Bezpečnost na prvním místě

Zabezpečení není nikdy dokonalé, ale zlepšit ho pomůže NESSUS http://www.nessus.org/. Tento software dokáže otestovat 180 nejznámějších děr ve Unixech a přehledným reportem podá zprávu, kudy je možné proniknout do systému.

ASP umřelo, ať žije PHP3!

Pokud programujete dynamické stránky na platformě Windows, jste bohužel svázáni použitím technologie ASP. Pro snadný převod dynamických stránek do velmi oblíbeného, na platformě nezávislého skriptovacího jazyka PHP3, který v mnoha ohledech předčí ASP, slouží utilita asp2php http://www.inlink.com/~naken/asp2php/. Poslední verze přidává automatický převod z databázového programu Access a ASP do databáze MySQL a PHP3.

Alien slouží všem

Stalo se vám, že používáte distribuce Debian a potřebujete nainstalovat balík, od kterého jsou jen RPM balíky pro Red Hat? Pokud ano, toto je software přesně pro vás. Alien http://kitenet.net/programs/alien/ dokáže převádět mezi balíky pro Debian, Red Hat, Stampede, a Slackware distribucemi.

Kdo mi to loupe perníček?

Pokud vás zajímá co se děje na síti, potřebujete vědět, kde je úzké místo, kdo nejvíce zatěžuje síť a jak je vytížena linka do Internetu? Pak se vám bude hodit IPTraf http://cebu.mozcom.com/riker/iptraf/. Z protokolů jsou monitorovány IP, TCP, UDP, ICMP, OSPF, ARP atd., a můžete monitorovat jak Ethernet, SLIP, PPP, ISDN tak i FDDI rozhraní.

Novinky až na Váš desktop

Pokud chcete mít každý den v prostředí KDE čerstvou porci novinek ze světa Linuxu, pak použijte KWebHeadlines http://www.geocities.com/ResearchTriangle/System/8474/.

Změna je život

Nudí Vás stejný podklad (wallpaper)? Pak si můžete nechat měnit třeba každou hodinu. Stačí mít WallP http://mcss.mcmaster.ca/~rafal/.

Update stránek jedním kliknutím

Pokud spravujete firemní WWW server a máte stránky umístěny na serveru poskytovatele připojení, určitě se vám stalo, že nevíte, zda a jaké stránky se změnily a co je potřeba zkopírovat na server. Pro bezstarostnou práci použijte sitecopy http://www.lyra.org/sitecopy/ a nemusíte si hlídat změnu stránek, program se o to postará sám. Stačí vám mít jen FTP přístup ke svým stránkám a můžete využít výhody automatické synchronizace obsahu lokálního disku a stránek na serveru.

Homesite pro Linux

Homesite pro Linux ještě není portován, ale můžete použít kvalitní náhradu WebMaker http://www.services.ru/linux/webmaker/. HTML editor s podporou HTML 4.0, náhled IMG souborů, syntax highlighting, integrace s KDE a náhled stránek pomocí prohlížeče Netscape, to jsou hlavní znaky tohoto editoru.

Když k tomu přidám odkaz na server v Rusku, jistě uhodnete, že to je většinou kvalitní produkt... viz např. Volkov Commander.

Pořádek musí být

Pokud vyvíjíte nějaký software, po na instalování máte v systému po nějaké době docela slušný nepořádek, zapomenete, k čemu patří různé knihovny, hlavičkové soubory a podobně. Pro udržení pořadku slouží jednoduchá náhrada příkazu /bin/install - Pack http://www.linuxos.org/Pack.html. S tímto prográmkem máte možnost provést "uninstall" a vrátit vše do původního stavu.

Java je prostě všude

Pokud to myslíte vážně s programováním v Javě, musíte především myslet objektově. Výborné prostředí pro výuku objektového programování v Javě lze nalézt pod názvem JavaBlue http://www.sd.monash.edu.au/javablue/. Jedná se o sadu tříd, které umožní vizuální návrh, kompilaci a testování programů napsaných v Javě. Cílem autorů je vytvořit prostřednictvím tohoto nástroje interaktivní GUI programovací prostředí, kdy je možné pouhým přetažením komponent z lišty nástrojů generovat zdrojový kód tak, aby mohli programovat i neprogramátoři. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -