- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 01-02/99

Linux a BTTV

Daniel Smolík, 28. ledna 1998

Tento malý příspěvek se snaží trochu přiblížit problematiku multimédii resp. používání TV karet pod Linuxem. Až donedávna to byly rozmazané obrázky ploužící se po obrazovce a doprovázené rozsynchronizovaným zvukem. Ovšem pokrok je neúprosný, díky rychlejším procesorům se multimédia začínají blížit mé představě.

[ TV-1 ]

Také nástup PCI zvukových karet a jiných vymožeností připojených přes PCI situaci značně zlepšuje. Svého času jsem vlastnil TV kartu ATI-TV. Chodila pouze pod Microsoft Windows a nutno dodat, že dosti neuspokojivě. Když jsem zjistil, že pod Linux existují drivery pro TV karty s čipem BT848, prodal jsem ji a za stržené peníze si koupil MiroPCTV (no trochu jsem si přidal).

[ TV-2 ]

Instalace je vcelku jednoduchá, drivery leží na serveru http://www.thp.uni-koeln.de/~rjkm/linux/bttv.html.

Kompilace je také bez problémů, pouze je nutné mít v konfiguraci kernelu zapnutou podporu modulů. Kompilací se vytvoří moduly bttv.o (hlavní modul ovládající BT848), msp3400 - kdo vlastní kartu s tímto IO, bude mu umožněn příjem stereo a dual zvuku a prý i využití jako rádia (rádio mi tedy nefunguje). Pro rozběhnutí sterea byla nutná malá úprava zdrojáků http://www.penguin.cz/~marvin/pgm.html, tuner.o (driver na tuner televize), i2c.o (driver pro sběrnici I2C, kterou se všechny IO na kartě řídí) a videodev.o (driver pro video4linux).

Po nakopírování všech modulů do /modules/verze_kernelu/misc pusťte skript MAKEDEV, který je v adresáři modulů. Ten vytvoří příslušné speciální soubory v adresáři /dev. Pro zavádění modulů doporučuji používat skript update nebo kerneld, případně kmod. Příklad souboru conf.modules naleznete na mé stránce.

Pokud budete mít nějaké potíže s naladěním stanice, zkuste laborovat s parametrem pll=0,1,2. Pro sledování televize používám xawtv http://www.in-berlin.de/User/kraxel/xawtv.html. XawTV lze provozovat ve dvou režimech: grab display (90% vytížení procesoru - obraz se kopíruje do paměti a z ní do videokarty) nebo overlay (0% zatížení - zde se používá BUSMASTERING mezi TV-kartou a videokartou).

[ AleVT ]

Tato karta má jednu skvělou vymoženost. Ze speciálního souboru /dev/vbi je možno číst přímo TV řádky obsahující teletext. Tudíž není nutný žádný teletextový dekodér typu SAA. Donedávna jsem neměl vhodný software na prohlížení teletextu, vbidecode se chová poněkud chaoticky. Nedávno jsem objevil ALEVT http://user.exit.de/froese/. Mírnou úpravou fontů jsem ho přiměl i k češtině.

Nic není jenom růžové, takže trochu o problémech. Především je to dost značná neochota pracovat s kartami S3. Někdy vedoucí až k zatuhnutí kernelu. Prý má být odstraněno v XFree4.0. Problémy s některými motherboardy (chip sada SIS5513). Občasné "vytuhnutí" systému (cca 1x za měsíc), při akcích typu přepnutí do konsole a zpět (závislé na motherboardu) a jiném trápení televize.

Do serveru bych tedy kartu rozhodně nedával. Xawtv od verze tuším 2.30 umožňuje "sledování" televize i po síti.

Tak to je asi vše. Kdo by měl další dotazy, může se na mě obrátit smolikdan@email.cz.

Pozn. autora: Vzpomínáte ještě někdo na Amigu a její multimediální možnosti? *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -