- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 01-02/99

Linux pod stromeček

Miroslav Dvořák, 1. února 1998

Linux pod stromeček, akce pořádaná ve spolupráci s CZLUGem http://www.linux.cz/czlug, pro mne započala již chvíli po poledni, kdy jsem vystoupil, po desetiminutovém zpoždění, z vlaku na nádraží Ostrava-Svinov. Tam mne čekalo překvapení v podobě Petra Staňka a Martina Pustky, kteří zde čekali na Pavla Janíka ml. Petr s Martinem byli poznat již z dálky. Neměli sice žádné transparenty, ale zato asi třiceticentimetrovou plyšovou figurku tučňáka. Poté co jsme si potřásli pravicemi a navzájem se dokola představili, všichni jsme svorně odjeli směrem k budově VŠB-TU, kde se akce Linux pod stromeček konala.

Jako člověk studující na VŠB-TU jsem se neomylně vydal i se svým počítačem na předem smluvené místo. Mohu za sebe říci, že i kdybych na VŠB nestudoval, zcela jistě bych onu místnost (D403) bez problému našel podle směrovátek. Směrovátka byla totiž rozmístěna na každém místě, kde by bylo možno odbočit a sejít tak ze správného směru.

Podle šumu v učebně jsem zjistil, že přicházím z "místních" jako poslední, ale to ničemu nevadilo. Šnek mi držel místo pro můj počítač. Po zapojení a zkonfigurování sítě byla již moje kalkulačka plně připravena na linuxuchtivé návštěvníky akce. Byla mi přidělena funkce "konfigurátora" sítě (naťukání IP adres do všech počítačů přítomných majitelů, neznalých poměrů počítačové sítě VŠB).

Po druhé hodině odpolední se na učebnu pomalu začali trousit jednotlivci a skupinky příznivců či obdivovatelů Linuxu. Jak jsem si v tom shonu stačil všimnout, mezi přítomnými byla i něžnější část celosvětové populace, což se mi zdá pro linuxový svět potěšující. Poté nás všechny Martin Pustka přivítal, sdělil organizační věci a podrobnosti týkající se prodeje CD a triček.

V této chvíli již byla řada na předvádění, co který z přítomných strojů umí a "neumí". Neumí je záměrně v uvozovkách, protože Linux :-) V této chvíli jsem začal být plně zaměstnán davem zajímajícím se o instalaci a provoz Star Office 5.0. Nejčastějšími dotazy byl export a import z a do Microsoft Office, problémy s českými fonty a klávesnicí, tisk... Poté, co si zájemci začali sami zkoušet Star Office, jsem se vydal na průzkum okolních strojů. K vidění toho bylo opravdu hodně: přehrávání video CD, komprimace "empé dvacet šestek", jejich přehrávání, Quake II, různé druhy window managerů, LaTeX, Gimp, samozřejmě Netscape, prostě vše co může Linux nabídnout a co je běžně dostupné každému uživateli zdarma.

K dispozici byl také počítač se "šuflíkem", takže ti kdož si přinesli svůj HDD si mohli bez problémů stáhnout ať už z Internetu či z lokálních počítačů vše, co bylo v té chvíli po ruce, či to, co se jim jen trošku zalíbilo.

Ač jsem se takovéto akce účastnil poprvé (ach, ta lenost sednout na vlak a jet do jiného města...) mohu za sebe říci, že se mi akce líbila. Byl jsem spokojen s účastí (50-60 přítomných), a i s organizací celé akce.

Poznámka organizátorů

Doufáme, že akce "Linux pod stromeček" nebyla poslední akcí v Ostravě. Proto bychom byli rádi, kdyby se nám ozvali ti, kteří by byli ochotni nám v budoucnu pomoci s organizací akcí, popřípadě mohli přispět například přednáškou nebo jinou pomocí. Napsat nám můžete na adresu ostrava@penguin.cz. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -