- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 01-02/99

LDP jinak

Dan Ohnesorg, 15. února 1998

Vydavatelství a nakladatelství Computer Press se odhodlalo k významnému počinu. Vydalo dosud největší knihu o Linuxu v češtině. Na počet stránek bude asi větší, než všechny u nás dosud vydané knihy na toto téma dohromady, má totiž úctyhodných 1175 stran. Váží 1850 gramů a dobře padne do ruky. S touto konstelací se hodí jako pádný přesvědčovací prostředek při soubojích s uživateli Windows, proti jejichž Resource kitům dosud nebylo co postavit.

Ale teď již vážně. Kniha je sestavena z pěti nezávislých částí, které se jmenují:

  • Příručka uživatele
  • Příručka správce operačního systému
  • Příručka správce sítě
  • Průvodce jádrem operačního systému
  • Praktické návody

V příručce uživatele se dozvíte srozumitelnou formou základní informace o přihlášení do systému, odhlášení a správném vypnutí počítače, jak se spouští X Window, ovládání bashe, řízení úloh, operace se soubory, základy Emacsu, elektronické pošty, archivace a pro masochisty je připojen i manuál editoru vi. Je popsána konfigurace základních programů.

Příručka správce je skutečně velice podrobným popisem operačních systémů unixového typu. Popisuje filosofii a principy funkce celého systému. Jen namátkou vybírám: adresářová struktura, disky a jiná záznamová média, správa paměti, proces init, správa účtů uživatelů a zálohování. (Obsah knihy má třicet stran, takže pouhé vypsání jeho obsahu by nebylo o moc menší).

Teď je na řadě příručka správce sítě. Asi není příliš velkým překvapením, že se zabývá protokolem TCP/IP, směrováním, DNS, elektronickou poštou a PPP. Překvapením možná bude, že obsahuje popis již téměř nepoužívaného UUCP, informačního systému NIS pro distribuci uživatelů, NNTP a konfiguraci programu smail jako bezpečnější, ale méně oblíbené varianty sendmailu. Na mnohem rozšířenější qmail se nedostalo, což je ovšem chyba jeho autorů.

Průvodce jádrem operačního systému se čte jak detektivka. Tak dobře napsaný popis programu jsem již dlouho nečetl. Pozoruhodné je i to, že zatímco ostatní kapitoly jsou dílem skupin autorů, průvodce jádrem vytvořil jeden autor. Přečtení bych doporučil i těm, kterým je jedno, jak se stane, že po stisknutí klávesy naskočí na obrazovce písmenko. Možná nebudou všemu rozumět, ale budou mnohem lépe chápat, proč něco je a něco jiného není možné.

Poslední, i když zdaleka ne rozsahem, jsou praktické návody. Prvním je překlad klasického dokumentu NET-3 HOWTO. Poté jsou popsány možnosti Linuxu jako intranet serveru (http, samba, mars-nwe). Následuje kapitola o elektronické poště následovaná těsně souvisejícím DNS. Dále čtenář pronikne do tajů překladu jádra a práce s moduly. Tato kapitolka je malinko zastaralá, protože přechod od jádra 1.0 k 2.0 už málokoho potká, ale obecné principy platí stále. Tuto část knihy uzavírá popis konfigurace IPX a NFS.

Co se mi na knize líbilo? Jednoznačně už její pouhá existence. Za to má u mne Computer Press jedničku s hvězdičkou. Kniha má vysokou kvalitu sazby a velice rozumnou cenu. Obálka knihy je nádherná a bude ozdobou každé knihovny, ve které bude jistě umístěna na čestném místě. Ačkoliv se to v knize nikde nepíše, řekl bych, že je tištěná na recyklovaném papíře neběleném chlórem. Překlad je velmi kvalitní a "hezky český", což je u technických textů často dost oříšek. Za to patří překladatelům hluboká poklona. Plusem je i to, že kniha je volně dostupná ve formátu PDF http://www.cpress.cz/knihy/linux/. Přesto ale podle mne stojí za to mít knihu tištěnou, už třeba jen proto, že máme-li se setkávat s takovými knihami častěji, musí mít vydavatel také nějaký zisk a ten mu stahovači PDF verze nezajistí.

A co chyby? Ano i chyb se do knihy několik dostalo. Za asi nejmrzutější považuji to, že se při sazbě ztratily obrácené uvozovky a v knize jsou sázeny jako obyčejné. To začínajícího uživatele asi dost zmate, protože si zkusí třeba hned jeden z prvních příkladů na straně 113 a ono mu to nebude fungovat a těžko přijde na to, proč. Také se mi moc nelíbí, že v příručce uživatele nejsou překládány anglické komentáře ve vzorových konfiguračních souborech, kdežto v příručce správce, který spíše ví co a jak, překládány jsou. Jsou to ale drobnosti, které ve srovnání s obrovským rozsahem knihy lze pochopit. Celkově na mě kniha zanechala moc dobrý dojem a doporučil bych ji každému k přečtení. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -