- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 11/2000

Tabulkový procesor Xess

David Häring, 1. listopadu 2000

V poslední době už není problémem vybrat si z dostupného množství tabulkových procesorů, ať už jsou to ty, které jsou součástí kancelářských balíků jako jsou Staroffice či Applixware, anebo samostatných aplikací (namátkou třeba Wingz, Nexs či Xess). Některé z nich jsou čistě komerční aplikace (Applixware, Xess), jiné též existují v sharewarových verzích (Wingz, Xesslite) a další jsou dostupné jako freeware, případně jsou k dispozici i zdrojové kódy. Tento výčet samozřejmě není ani zdaleka úplný. Přes zdánlivě dostatečné množství aplikací zůstává však několik citelných problémů, se kterými se musíme vyrovnávat. Zpravidla to bývá neúplná podpora českého jazyka, ale hlavně to jsou problémy s přenositelností dat mezi jednotlivými aplikacemi a samozřejmě komptabilita s produkty Microsoftu. Podívejme se nyní na tabulkový procesor Xess, jehož verzi 5.0 nedávno uvedla firma AIS.

Xess je stabilní, rychlý, relativně jednodušší tabulkový procesor s menšími nároky na paměť, který je dostupný pro celou řadu platforem (namátkou Linux, SGI Irix, Sun Solaris a Sun OS, HP-UX, IBM AIX, Open-VMS, Microsoft Windows NT). Je tedy ideální pro nasazení v heterogenním prostředí.

Tabulkový procesor Xess

Kromě svého nativního formátu umí pracovat s formáty XLS (MS Excel; včetně Excel 97 / Excel 2000), WKS, WK1, WK3 (Lotus) a pochopitelně ASCII. Samozřejmostí je import/export dat do formátu HTML a zajímavostí je export do prostředí tabular v LaTeXu. Je možno vkládat obrázky formátů XPM, XBM, BMP, ICO, PBM, PNG, JPG a PCX. Disponuje obvyklou sadou matematických a statistických funkcí, obvyklými typy grafů, je možné vytvářet makra v xsBasicu. K dispozici je i SDK (obsahuje Xess API v jazyce C) pro integraci spreadsheetu do jiných aplikací.

Ukázka grafu v Xessu

Xess je pro Linux k dispozici v několika verzích. Ve verzi "Standard Edition" existuje pouze pro Linux. Rozdíly mezi jednotlivými verzemi jsou shrnuty v tabulce:

  počet řádků počet sloupců listů xsBasic
SE 99 999 1024 512 ne
Xess 10 000 000 4096 4095 ne
Xess Plus10 000 000 4096 4095 ano

Pokud jde o podporu češtiny, na rozdíl od předchozích verzí už není zapotřebí používat různé "donucovací prostředky" (předchozí verze nepříliš stabilně fungovaly s knihovnou libI18Nforce od Z. Kabeláče), pouze je třeba nastavit používání ISO-8859-2 fontů. Nicméně pro správný tisk českých znaků je zapotřebí upravovat výsledný PostScript. Potřebný filtr pro český tisk spolu s příkladem nastavení fontů je k dispozici.

Ve verzi 4 byla pro Linux k dispozici i "odlehčená" verze Xessu pod názvem Xesslite, která byla uvolněna jako shareware. Xesslite ve verzi 5 již (alespoň prozatím) není, takže jsou k dispozici pouze komerční verze. Ceny jsou odstupňované podle počtu uživatelů (jedná se o plovoucí licence, licence tedy není vázána na počet instalací, ale na počet současně pracujících uživatelů), viz http://www.ais.com/linux_corner.html.

Co říci na závěr? Vzhledem k tomu, že se jedná o komerční produkt, většina uživatelů asi sáhne po dostupnějších alternativách, na druhou stranu ale Xess má své přednosti a to zejména ve stabilitě, rychlosti a dostupnosti na řadě platforem. Pokud tedy pracujete v heterogenní síti, kde potřebujete tabulkový procesor nejen do Linuxu či MS Windows, možná je Xess tím správným řešením. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -