- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 03-04/2001

GNU Emacs 21

Pavel Janík, 2. dubna 2001

Editor GNU Emacs je považován za velmi kvalitní editor. Někteří jej dokonce považují za velmi kvalitní operační systém. V každém případě se ale jedná o vlajkovou loď hnutí free software, která brázdí rozlehlé vody oceánu GNU projektů již hezkou řádku let (Richard Stallman na něm začal pracovat již v září roku 1984) - nejprve pod vedením samotného Richarda Stallmana a nyní pod vedením skromného, ale velmi pracovitého Němce Gerda Möllmanna. Ale tým vývojářů čítá několik desítek lidí rozmístěných po celém světě.

Vývojový mechanismus je na rozdíl od jiných free softwarových projektů poměrně uzavřený, probíhá v CVS, které není veřejně přístupné, a pouze vždy několik málo měsíců před uvolněním nové verze je připraveno několik tzv. pretest verzí, jež se dostanou mezi úzkou skupinku programátorů píšících doplňující módy pro GNU Emacs nebo se jinak podílí na vývoji. Nyní se právě nacházíme v této době, kdy již několik pretest verzí bylo zveřejněno a právě probíhají poslední korektury rozsáhlého manuálu (má přibližně 630 stran). Stávající vývojový model se stal v minulosti terčem velmi silné kritiky, a proto bude s velkou pravděpodobností otevřen ihned po uvolnění verze 21. Já jsem ale skeptik a nemyslím si, že by to vývoj usnadnilo. Současný vývojářský tým je velmi schopný a na konkrétní a úplné popisy chyb s popisem jejich snadné reprodukce odpovídá i do několika minut, a to většinou záplatou, která je oproti poslední verzi v CVS stromu. Nicméně otevřením vývoje dojde k tomu, že nový kód bude testovat více lidí a ti budou posílat více nekonkrétních a neúplných hlášení chyb a to pravděpodobně způsobí u vývojářů mírné znechucení, které bude spíše brzdou rychlosti vývoje. Nicméně uvidíme. Třeba bude všechno jinak.

Poslední uvolněná verze GNU Emacsu má číslo 20.7 a všichni čekají na novinky, které přinese verze 21. Dokonce se již objevují první kousky kódu, které jsou určeny pouze pro verzi 21.1.

Novinky

Copak bude ve verzi 21 nového? Především podstatně vylepšená podpora práce ve více jazycích. GNU Emacs bude konečně brát ohled na nastavení locale, a proto uživatelé, kteří mají nastavené české (či slovenské) jazykové prostředí např. pomocí proměnné LANG, nebudou mít prakticky žádné potíže. Velmi očekávanou novinkou je také podpora barev na textovém terminálu a v xtermu.

GNU Emacs v terminálu

GNU Emacs verze 21 již také umí pracovat s obrázky, a tak Vás nemůže překvapit, že pokud dostanete e-mail s přiloženým obrázkem, tak jej budete moci zobrazit přímo v GNU Emacsu bez volání dalšího externího programu.

GNU Emacs a obrázky

Na obrázku vidíte také nové Gnus, které nazvat jinak než "message laboratory" by bylo rouháním :-) Gnus jsou původně program pro čtení news, nyní ale podporují jak Usenet News, tak i klasickou poštu, umožňují sofistikované třídění a další činnosti, které Vás jenom mohou napadnout.

Ale vraťme se zpět k vlastnímu prostředí, které doznalo oproti minulým verzím několika změn. Předně je k dispozici tzv. toolbar, kterou vidíte na předchozím obrázku, s kontextovou nápovědou ve formě tzv. tool-tipů:

GNU Emacs a tooltipy

Novinkou je také jednoduchá možnost identifikace řádků delších než okno GNU Emacsu pomocí tzv. fringe, tedy sloupečků kolem textu, které budou v případě, že text na řádku je delší než šířka okna, obsahovat malé šipečky.

Novinek je spousta, ale ty hlavní nejsou ve vzhledu GNU Emacsu jako takového, ale v jeho možnostech, které byly výrazně rozšířeny. Přibyla velká spousta nových balíčků (ať již zmiňované Gnus 5.9 s podporou MIME a obrázků, quickurl, todo apod.).

GNU Emacs a dlouhé řádky

Velký krok udělala také česká a slovenská dokumentace. Ale to bychom již mnoho napovídali. Cílem tohoto článku není prozradit vše, co GNU Emacs 21 umí, ale jenom malé představení jeho možností. Ostatně pokud čas dovolí, budeme se s GNU Emacsem na stránkách Linuxových novin setkávat častěji. Třeba si i někdy ukážeme, jak v GNU Emacsu vygenerovat něco, co by se i podobalo následujícímu obrázku. Jste zvědavi?

GNU Emacs a více jazyků v jednom dokumentu

*


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -