- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 05-06/2001

Cpuburn - zátěžový test čipových sad

David Häring, 2. června 2001

Pod jménem cpuburn nalezneme několik utilit určených k testování čipových sad systémových desek pro platformu x86, jejichž autorem je Robert Redelmeier. Taková utilita se velmi hodí např. při zahořování nového PC, testování nově zakoupeného nebo i staršího stroje, pokud si cheme být jisti, že vše funguje tak jak má. Zatímco program Memtest86, o kterém pojednává předchozí článek, testuje spolehlivost operační paměti, utility z balíčku cpuburn testují nejen funkčnost procesoru a paměti, ale i komunikaci mezi pamětí a procesorem (rychlé přenosy velkého množství dat).

Instalace

Instalace obnáší pouze rozbalení archívu a sestavení utilit, které jsou distribuovány formou zdrojových kódů. Distribuce obsahuje 5 utilit (burnBX, burnMMX, burnK6, burnP5, burnP6) určených pro jednotlivé typy procesorů / čipových sad. Instalace ani spouštění nevyžaduje oprávnění uživatele root.

Testování

Protože testy mohou v případě špatné konfigurace hardwaru způsobit pád systému, je dobré je spouštět z nějaké minimální disketové "miniinstalace" linuxu (můžeme použít třeba sadu "záchranných" disket) anebo alespoň před spuštěním testu přepnout připojené svazky do režimu pouze pro čtení (příkazem mount -o remount,ro). Ušetříme se tím případných problémů s kontrolou konzistence souborových systémů v případě havárie systému.

Utility burnBX a burnMMX akceptují parametr, který říká kolik paměti má při testu použít (rozsah je od 2 kB do 64 MB; hodnoty do 16 až 32 kB testují především L1 cache procesorů, hodnoty v rozsahu 128-512 kB testují L2 cache - pochopitelně v závislosti na konfiguraci hardware).

Po spuštění testovacího programu je vhodné monitorovat teplotu procesoru a kolísání v napájení, např. pomocí utility sensors, která je součástí balíčku lm_sensors. Pokud cpuburn detekuje chybu anebo systém zhavaruje, obvykle to ukazuje na nedostatečné chlazení procesoru (nebo čipové sady), eventuálně přílišné kolísání v napájení (nedostatečnost zdroje), nebo také nestabilitu systému při přetaktování procesoru.

Závěrem

Cpuburn dokáže snadno odhalit nedostačné chlazení procesoru nebo systémové desky, nedostatečnost napájecího zdroje, nestabilitu při vysoké zátěži a je tak užitečnou pomůckou při zahořování nebo testování konfigurace hardware. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -