- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 07-08/2001

Zasmáli jsme se!

David Häring

Na závěr jsme připravili opět něco lehčího pro pobavení nejen ze střípků konference cz.comp.linux a vašich příspěvků :-)

S problémem synchronizace času se dříve či později setká prakticky každý. Všimněme si, co všechno je třeba vzít v potaz:

... poslední dobou pořád narážím na nějaké záhady :), tentokrát je to zajímavě synchronizovaný čas pomocí NTP. Používám ntpd dodávaný v RH7.1, mám 2 softwarově a až na videokarty i hardwarově stejné stroje na jednom síťovém segmentu, synchronizované proti stejným serverům. Po celou dobu jejich běhu mají vůči sobě čas posunutý o 40,něco sekund. Ten rozdíl je celou dobu pořád stejný, s přesností řádově milisekund, takže nějaká synchronizace tam je, ale jak to že má každý jiný čas?

... pretože jeden z nich je určite západnejšie ako ten druhý, a tak má o 40 sekund menej :)

... No jo, asi o 8 metrů. ;)

O tom, že stařičký netscape mívá s interpretací HTML občas výrazné problémy není pochyb. Někdy je netscape zřejmě natolik bezradný, že se sebekriticky dožaduje instalace patřičného pluginu:

Máte disky Western Digital? Zejména některé série disků této značky byly problematické, ovšem nyní se zdá, že problém má velmi snadné řešení:

... Stalo se mi, že jsem pustil počítač, a místo naběhnutí se ozývalo hlasité klepání z HD ... Znovu jsem provedl instalaci s kontrolou disku a až v průběhu to klepání přestalo. Reklamovat ho už nemůžu, už ho mám asi 3 roky a běží dál jako by nic. Výrobce je myslím Western Digital. Nemyslím si, že je chyba v něm.

... Mám tu jeden starý 2GB (ST32520A) a taky klepal. Jednou jsem ho vyndal z počítače a chtěl levně prodat, ale spadl mi asi z metrove výšky na zem. Tak jsem ho jen ze zvědavosti dal zpátky do počítače a on už neklepal. Ten disk slouží do dnes :-) Takže rada zní: Nevyhazovat! Omlátit o zeď a zpátky do PC. :-)

Následuje jednoduchý návod jak zajistit v případě potřeby vzdáleně reset serveru:

...Dávnejšie tu prebehla debata o zariadení, ktoré umožňuje kontrolovat PC a v prípade že sa sekne ho resetnúť. M\^ožete mi niekto poslat adresu prípadne nejaké info o tom malom "zázraku" ? :))

...kedysi bol vo fide popis od nejakého rusa, ktorému sa nechcelo chodiť cez celý Petrohrad resetovat BBS keď sa mu kúsla. Tak dal oproti sebe dve mašiny s predlženým čudlíkom na reset vždy smerovanom do úrovne cd-mechaniky naprotivného stroja a keď sa kúsol jeden, tak sa konektol na druhý stroj a vyvolal eject príslušnej cd-mechaniky ktorá po vysunuti trafila reset kúsnutého stroja.

Diskuze o tom, jak to vypadá, když se po čase administrátor rozhodne udělat pořádek na serveru a začne přemýšlet, proč je něco nastaveno tak a ne jinak, když by to přece šlo zařídit mnohem lépe:

... I pokročilý ale občas může mít problém si vzpomenout, proč je to nastavené *zrovna takhle*.

... Zase se tím cvičí dlouhodobá paměť ;) Člověk na to čučí, říká si "sakra co to je za nesmysl", uvede to do (podle něj) správnějšího stavu, provede blablabla restart, zjistí, že přestalo fungovat 482 věcí, VZPOMENE si, proč to teda tak bylo, a zase to vrátí zpátky ;) Nebo ne? :)

...Přesně. Podruhé to je stejné, potřetí už ne, protože se to napíše na papír, který se dobře ukryje (nejlépe do koše). Pak si to člověk napíše do $HOME, který v kritické chvíli smaže.

A pak se řekne: nesahej na to, co funguje - a je (dočasně) po problému :)

Trošku z jiného soudku. Tento kreslený vtip ve skutečnosti vlastně zase tak moc legrační není - je spíše k pláči. O americkém DMCA (Digital Millenium Copyright Act) a skandálech s ním spojených asi lidé pohybující se ve světě Linuxu vědí. Ovšem málo se ví, že spravedlnost už v USA dávno není slepá, ale své oběti si pečlivě vybírá:

A teď ke konkurenci. Linuxu bývá začátečníky vyčítáno, že jádro sice produkuje spoustu podrobných chybových hlášení, ale je problém se v nich vyznat. To takové MS Windows(TM) uživatele rozhodně žádnými zbytečně podrobnými údaji nezatěžují, některé chyby je prostě dokonale překvapí:

Historie UN*Xu je poměrně nepřehledná, a tak se občas stane, že až po uplynutí dlouhé doby na povrch vyplavou zajímavé souvislosti. Na jednu takovou nás upozornil Daniel Novotný:

Hyperuživatel odhalen

Bylo odhaleno šokující tajemství týkající se UNIXových systémů: všichni jistě víte, že superuživatel se jmenuje root podle slečny Rút, milenky Briana Kerninghana. Průhledná záminka, že je to anglicky "kořen", určitě neobstojí. Co však bylo odhaleno až nyní, je existence hyperuživatele.

Jméno hyperuživatele je pokračováním v tradici dívčích hebrejských jmen: nazývá se "rivka". Jméno je napevno zakodováno do kernelu a programu /bin/login. Samozřejmě v zašifrované podobě, jak jinak. Heslo se našim reportérům bohužel nepodařilo zjistit, ale pokud se někdo přihlásí pod hyperuživatelskou identitou, získá tyto výhody:

  • procesor se přepne do speciálního nedokumentovaného režimu - na PC tomu odpovídá zvláštní obdoba System Management Mode: program vidí celou paměť, může ke všem portům a může používat nedokumentované instrukce jako HCF (Halt and Catch Fire)
  • program cat(1) má nyní novou volbu -undelete, pomocí které je možno bezpečně obnovovat smazané soubory
  • díky aktivaci rezervovaných oblastí disku se zvýší úložný prostor
  • dd(1) má nyní novou volbu: dd -game spustí hru DoomDestroyer, což je předchůdce Doomu ze sedmdesátých let, běžící v textovém režimu
  • přičemž hyperuživatel zároveň samozřejmě může vše co superuživatel.

Díky konspirační domluvě mezi Kerninghanem, Stallmanem a Torvaldsem je hyperuživatel skryt i v Linuxu: někde v hloubi zdrojáků jádra a /bin/login, mezi vším tím assemblerem a céčkem. Můžete ho (vlastně ji) najít čtením zdrojových textů. Přeji vám hodně štěstí. Ovšem to, že vznikne server www.rivka.cz je skutečně pouhá kachna, nevěřte tomu...

Klasický "flame", aneb co je lepší: Vim nebo Emacs? No, jak pro koho :)

*


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -