OT: veřejný datový sklad

Ivo [Bear] Hanuska ihanuska na ip-sec.cz
Úterý Leden 1 11:47:16 CET 2013


Díval jsem se, líbí se mi to. Jen ještě najít vhodné klienty.

IH

Dne 1.1.2013 4:21, Jan Hrach napsal(a):
> Dobrý rok :),
> jak plánujete řešit šifrování? Co jsem se koukal, tak kromě Tahoe-LAFS (což by možná byl „protokol“, který by taky stál za podporu; zároveň velmi elegantně řeší redundanci a další věci) je v tomto většina software dost na nic.
>
> On 27.12.2012 08:11, Ivo [Bear] Hanuska wrote:
>> Já něco podobného provozuju pro velkého zákazníka na jeho HW a redundance je OK. RAID6 + RAID 1 bohatě stačí. Za těch asi 40 měsíců, co to první úložiště provozuju se zatím nestalo, že by došlo k porušení dat (ani zdaleka). Stane se, že v průběhu prvních třiceti dní po instalaci dojde k "úmrtí" osamocených disků, ale nikdy to nedošlo tak daleko, jako že by některý RAID 6 spotřeboval všechny paritní disky a výpadek strany v RAID 1 je věc nevídaná.
>>
>> Prostupnost je reálně přes síť min. 1 gbit/s. Když jsme simulovali výpadek jedné strany, tak niky výkon neklesl pod 1 gbit/s. Simuloval jsem všecko možné a i případě rekonstrukce jedné strany se všechno chovalo korektně a zákazníci (na 155 mbit/s optice) nic nepoznali.
>>
>> IH
>>
>> Dne 27.12.2012 3:00, jan.martinu na post.cz napsal(a):
>>> DV,
>>>
>>> uz mate vymyslenou tu redundanci resp. replikaci v realnem case? A co vykon resp. garance propustnosti a V/V operaci?
>>>
>>> JM
>>>
>>> Dne 26.12.2012 18:09, Ivo [Bear] Hanuska napsal(a):
>>>> Dobrý den Vám všem!
>>>> Po vlastních problémech s veřejnými úložišti jsem se rozhodl pokusit se vybudovat veřejný datový sklad pro soukromé osoby i soukromé podnikatele v ČR, popřípadě v EU a pro svůj plán hledám podporu (jak odbornou, tak finanční). Sklad by měl být realizován formou storage cloudu s několika vrstvami redundance dat tak, aby zde uložená data byla přístupna pro své majitele s vekou mírou spolehlivosti.
>>>>
>>>> Sklad by měl pracovat na Linuxových technologiích. Na rozdíl od komerčně orientovaných úložišť, by pro přístup k uloženým datům měl sklad používat pouze standardizované protokoly (jako FTPs, RSYNC, CVS, možná i Bacula, popřípadě jiný protokol) a v nejvyšší míře - pokud možno - open source software. Sklad by měl sloužit, jako bezpečné místo pro data uživatelů. Sklad bude organizován jako nezisková organizace (takže nebude vytvářet zisk a z příjmů bude pokrývat pouze své vlastní náklady) a jeho cenová politika by měla být velmi přátelská pro jeho uživatele.
>>>>
>>>> Lokalita pro umístění skladu je vybrána. Jedná se o místo s několika nezávislými přívody energie i datových sítí s vlastními náhradními zdroji el. energie, které disponuje dostatkem vhodných prostor v Olomouci.
>>>>
>>>> Žádám tímto členy konference, kteří by můj plán chtěli podpořit finančně, nebo jinak, aby mi možnost své podpory sdělili na můj e-mail. Podpora může spočívat například v odborné pomoci, předplacení služeb, předání nepotřebného hardwaru, nebo v jiné oblasti.
>>>>
>>>> Rád bych, aby sklad začal plnit svou funkci v druhé polovině února 2013.
>>>>
>>>> Budu se těšit na Vaše ohlasy!
>>>>
>>>> Ivo Hanuška
>>>> Olomouc
>> _______________________________________________
>> Linux mailing list
>> Linux na linux.cz
>> http://www.linux.cz/mailman/listinfo/linux
>>



Další informace o konferenci Linux