- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 08-09/98

Linux Journal - srpen

Petr Bárta, 9. září 1998

[ Linux Journal ]  
Srpnové číslo Linux Journalu podle mého názoru nemá jedno hlavní téma. Ostatně máte možnost posoudit sami.

První, velmi rozsáhlý článek, resp. rozhovor, je věnován firmě Netscape, její strategii přihlášení se k filosofii Open Source, a problematice Open Source obecně. Doc Searls, Mark Andreessen a Tom Paquin diskutují o směrech rozvoje software průmyslu, důvodech, které vedly k rozvoji Open Source filosofie, o důvodech a důsledcích uvolnění zdrojového kódu Netscape prohlížeče a uplatňování Darwinových metod přirozeného výběru v produkci programů.

Článkem Normana M. Jacobowitze začíná nový seriál, ve kterém autor popisuje své osobní zkušenosti s přechodem k Linuxu. V tomto dílu se věnuje rozdílům v instalaci, rychlosti učení, ceně, stabilitě a nákladech na provoz mezi Linuxem (použitá distribuce Red Hat 5.0) a Windows NT 4.0.

Pokud nevíte, kterou distribuci si vybrat pro svůj počítač, zkuste si přečíst porovnání P. Hughese. Autor srovnává jednotlivé distribuce, se kterými se setkal, kromě toho je k článku připojena zajímavá srovnávací tabulka.

Hlavně začátečníkům, toužícím po větším množství dokumentace, je určen článek M. Stutze, shrnující jednotlivé metody, jak se v případě problémů dobrat nápovědy a řešení.

Nevíte, jak nastavit svůj server jako záložní poštovní počítač pro případ výpadku hlavního poštovního počítače ve vaší firmě? Pak si nenechte ujít článek J. Blaira právě na toto téma.

M. Telgarsky popisuje standardní rozdělení adresářů v Linuxu v článku věnovaném opět hlavně začátečníkům.

Informace o projektu MUSCLE, jehož autoři se snaží o integraci tzv. "smart cards" do Linuxu, se dozvíte z článku D. Corcorana.

Zajímavý článek o tom, co je XSuSE, proč vznikl a jak souvisí s XFree86, napsal viceprezident projektu XFree86, D. H. Hohndel.

D. Haraburda seznamuje s novou distribucí - Linux Stampede.

Zajímá vás problematika síťových clusterů a rychlé výměny dat mezi jednotlivými členy těchto clusterů? Potom je článek B. Ellistona o zapouzdření IP do protokolu SCSI určen právě pro vás.

Vytváření grafů pro WWW stránky v reálném čase na vyžádání se věnuje M. Pruett.

Pro zobrazení výstupu z databází na WWW serverech můžete použít mimo jiné i modul pro server Apache - mod_perl. Ve volném pokračování článku z minulého čísla Linux Journalu se R. Lerner věnuje modulu DBI, DBD a Apache::DBI.

A opět, jako vždy, je v Linux Journalu spousta inzerátů, recenzí, reportáží a informací o nových produktech. Zaujala mne recenze na knihu The No B.S. Guide to Linux B. Rankina nebo článek o využití Linuxu a OCR při běžné práci americké pošty (té šnečí :-)). *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -