Projekt roku 2000

Výsledek
Na této stránce najdete projekty, které jsou navrženy na Projekt roku 2000. Do soutěže lze přihlásit jakýkoliv projekt, který souvisí s operačním systémem Linux a je šířen pod GNU GPL nebo podobnou licencí, nebo se jiným způsobem podílí na rozvoji a popularitě Linuxu (noviny, zpravodajské servery, ...).

Návrhy na projekt roku může zaslat kdokoliv, na adresu Vladimir.Michl@seznam.cz se subjektem "Projekt roku". V přihlášce uveďte stručný popis cílů projektu a případně adresu domácí stránky.

Hlasovat budou moci členové CZLUGu na valném shromáždění dne 17.2.2001. Uzávěrka nominací je ve 12:00 hodin 15.2.2001.

Cena za první místo je 3 000 Kč. Všechna první tři místa obdrží předplatné časopisu Computer World.

Navržené projekty:
ProjektAutor(ři)PopisPoznámka
Česká mutace Red Hat LinuxuMilan Keršláger a další Česká mutace (modifikace, úprava) Red Hat Linuxu si klade za cíl přiblížit Linux českému uživateli. Snaží se podchytit nejdůležitější momenty, které mohou usnadnit její nasazení v našem háčkovaném a čárkovaném prostředí a které mezinárodní verze nemohou poskytnout. Kromě překladů nápovědy instalátoru, jeho hlášení a popisek všech balíčků obsažených v distribuci se snaží udržet i soubor českých (nebo počeštěných, resp. lokalizovaných) balíčků, které jsou do distribuce zařazovány navíc a dále její použití zpříjemňují. Velkým přáním autorů distribuce je protlačit tyto změny do původní distribuce nebo dokonce do původního programu. Projekt vede a z velké části realizuje Milan Keršláger za podpory dalších dobrovolníků (zejména Ivo Panáček, Petr Kolář, Pavel Lisý, Radek Vybíral, ale i další). Nejviditelnějším výsledkem projektu je distribuce šířená v knižní podobě za spolupráce s knižním nakladatelstvím Computer Press, která je dostupná prakticky ve všech knihkupectvích v naší republice. Celá distribuce je volně dostupná také na Internetu. http://www.linux.cz/redhat-cz/
LinuxLinks.czProweb s.r.o. Nejvetsi cesky open directory katalogovy vyhledavac zamereny na Linux a open source. V soucasne dobe nabizi jak profesionalum, tak laikum pres 2000 prehledne roztridenych a popsanych linku z oboru. Dalsi linky stale pribyvaji a autori se snazi neustale vylepsovat i samotny engine. http://www.linuxlinks.cz.
Ten Out of Ten ProjectPeter Surda (Shurdeek) Ten Out of Ten Project sa sklada z hardwaru a softwaru na vytvorenie "multimedia jukebox", teda pristroja na prehravanie, nahravanie, konverziu, uskladnovanie/organizaciu a distribuciu multimedialnych suborov. Inac ako klasicky pocitac je miesto takehoto pristroja v obyvacke pri zosilnovaci a televizore (http://ten.panorama.sth.ac.at/pics/good/fitsnicely.jpg). Cielom je integrovat vsetky multimedialne formaty do kompaktneho celku. http://ten.panorama.sth.ac.at.
Lokalizace StarOffice 5.2Loalizační tým SuSE ČR, s.r.o.: Radim Gelner, Pavel Janík, Petr Kania, Petr Kolář, Petr Pavlík Cílem projektu bylo počeštění původně anglického kancelářského balíku StarOffice 5.2 společnosti Sun Microsystems.

Lokalizovaná verze StarOffice zahrnuje českou instalaci, české fonty (včetně tiskových), možnost importu a exportu souborů do a z MS Windows, česká menu, českou kontrolu pravopisu, české dělení slov, české záložky apod.

Licence z FAQ: Počeštěný SO 5.2 lze bezplatně používat v distribuci SuSE Linux. Firma SuSE CR, s.r.o. nebude vystupovat proti osobnímu použití na jiných distribucích. Zakročí však právní cestou proti komerčním subjektům, pokud použijí či distribuují český překlad SO bez písmného souhlasu SuSE CR, s.r.o.

Veškerá práva k překladu patří SuSE CR, s.r.o. Soubory nejsou k dispozici pod GNU GPL.

Pod licenci GNU GPL přejdou překlady dne 31.5.2001.

http://www.suse.cz/cz/download/pub/suse/staroffice/

dbManMilan Sorm a přispěvatelé z celého světa Projekt si klade za cil vytvorit SQL nastroj pro praci s vetsinou SQL databazovych systemu, ktery by integroval jednak zakladni funkce typu SQL monitor, spravce tabulek apod., ale umoznoval i uzivatelskou privetivost a v budoucnu i podporu navrhovani tabulek, interaktivni tvorbu dotazu apod. http://dbman.linux.cz/, http://www.fi.muni.cz/~sorm/dbman/.
Linux HardwareLeoš Literák Server Linux Hardware nabizi pomoc pri reseni vasich problemu se zprovoznenim hardwaru pod Linuxem. Obsahuje jiz temer pet set navodu pokryvajicich sirokou oblast od sitovych, zvukovych a grafickych karet pres modemy az po multiportove seriove adaptery. Dalsi sluzbou jsou diskusni fora. Pokud si nevite rady, zeptejte se. Je pravdepodobne, ze se mezi temer tremi sty dennimi navstevniky najde nekdo, kdo vam poradi. Mnoho lidi oceni i prehledny seznam aktualnich clanku na osmi ceskych serverech zabyvajicich se Linuxem. http://hardware.penguin.cz.
reboot.czJosef Muknšnábl, Jiří Václavovič, externí autoři a spolupracovníci Reboot.cz je internetový magazín, přinášející denně aktuální informace ze světa IT, zejména z oblasti Linuxu, programování a Internetu. Kromě aktuálního zpravodajského servisu nabízí svým uživatelům i dalí služby jako například: diskuzní fórum, databáze článků českých i zahraničních informačních serverů obdobného zaměření, databázi odkazů (v současné době obsahuje přiblině 200 záznamů z převážně českého Internetu a stále se rozrůstá) a další. Reboot.cz je čistě nekomerčním a neziskovým projektem. http://www.reboot.cz/.
Služba Linux-CDMartin Javorský a kolektiv Projekt Linux-CD nabízí aktualizované distribuce operačního systému Linux. Smyslem projektu je nabídnout pravidelně aktualizované verze, aby po instalaci měl uživatel aplikovány vžechny dostupné opravy pro danou distribuci.

Výrazným způsobem také pomáhá rozšiřovat Linux mezi bežné uživatele, kteří nemají možnost stahovat celé distribuce a mohou tak získat např. Debian, Mandrake nebo RedHat. Kolektiv připravuje také tématická CD se zajímavým softwarem např. KDE 2.0.1.

Z části výtěžku je také sponzorován vývoj české verze distribuce RedHat, o kterou je na službě Linux-CD největší zájem.

http://www.linux-cd.cz.
Server Penguin.czPetr Staněk a kolektiv Účet může získat každý kdo má zájem o Linux a chce vystavit "nějaká" nekomerční data Linuxu se týkající, případně se připojit jako spoluautor k stávajícím aktivitám.

Také příznivci jiných UNIXů mají šanci získat účet a vystavit nějaká data UNIXu se týkající. Pokud programujete aplikace pro přístup na UNIXové systémy z neunixových OS, pak máte také šanci.

  • Můžete vystavovat své HTML stránky.
  • Můžete vystavit své prográmky přes FTP.
  • Můžete si založit "svou konferenci" na listserveru.
  • Pokud vlastníte doménu, tak zde můžet hostovat váš virtuální server, případně můžete získat poddoménu *.penguin.cz
  • Můžete zde také programovat. K dispozici je Bash, Perl, Python, gcc, cvs. (Chybějící knihovny lze opět po dohodě doinstalovat.) K dispozici je také SQL databáze a PHP3.
http://www.penguin.cz/

Hlasování bude probíhat na valném shromáždění CZLUGu.


Výsledek soutěže

  1. Česká mutace Red Hat Linuxu
  2. dbMan
  3. Lokalizace StarOffice 5.2
  4. Server Penguin
  5. LinuxLinks.cz
  6. Linux Hardware
  7. Služba Linux-CD
  8. Ten Out of Ten Project
  9. reboot.cz

Textové oznámení