- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Říjen 1997

Projekt Linux pro české uživatele

Linux je v současné době nejvýznamnějším operačním systémem řadícím se do kategorie free softwaru. Jeho vetšímu rozšíření však brání jeho v jistém směru určitá nepřívětivost. Jednou takovou nepříjemnou vlastností je nevyřešené české národní prostředí. Je nutno si přiznat smutnou pravdu, že v jistých jinak velmi nekvalitních systémech mají uživatelé občas daleko méně problémů napsat české písmenko, než máme my na Linuxu. Závěr: Tento nedobrý stav je nutno co nejdříve napravit.

Vzhledem k expanzi linuxových počešťovacích snah navrhuje Česká nadace pro podporu free softwaru zorganizování systematické koordinace projektu českého národního prostředí pro Linux. V první fázi by mělo dojít k inventuře existujících hotových a rozpracovaných děl a návrhu zahájení prací na nových, dosud neexistujících projektech. V druhé fázi by byly stanoveny priority jednotlivých projektů a byla by rozdělena práce mezi jednotlivé zájemce. V třetí fázi by byly tyto projekty realizovány.

Vyzýváme tedy všechny, kteří mají něco zajímavého na svých médiích a/nebo ve svých hlavách, aby to oznámili do konference cz.comp.linux. Očekávají se oznámení o existujících distribucích fungujících na české mluvené příkazy, konfigurační soubory, počešťující programové balíky, dosud neznámé WWW stránky, podnětné nápady, požadavky na chybějící komponenty ze strany uživatelů, atd.

Prozatímní koordinací přípravné fáze byl pověřen Pavel Janík ml. (Pavel.Janik@inet.cz), na kterého se můžete obrátit s dotazy. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -