- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Říjen 1997

Měsíc v comp.os.linux.announce

V této rubrice budeme přinášet pravidelné zpravodajství z konference comp.os.linux.announce, která obsahuje oznámení nových produktů, konferencí, seminářů, knih apod. Konference je moderována L. Wirzeniusem.

Charles J. Fisher (cfisher@tricor.net) napsal článek zabývající se instalací a konfigurací linuxového dial-up serveru pro stanice s operačním systémem Windows 95. Článek naleznete na http://www.unixworld.com/uworld/archives/97/tutorial/015/015.html.

Ed Martini (emartini@dvsystems.com) ohlásil první verzi souborového systému pro video - vcdfs-0.1. Tento souborový systém ve spojení s userfs slouží ke čtení VideoCD na IDE a některých SCSI CD mechanikách. Byl testován na jádru verze 2.0.29, ale pravděpodobně bude fungovat i s jádry vývojové řady. Více informací v ftp://www.dvsystems.com/vcdfs-0.1.tgz, http://sunsite.unc.edu/pub/Linux/ALPHA/userfs/.

Linux Documentation Project má další přírůstek v podobě Database-RDBMS-SQL HOWTO. Deepa Vasudevan (deepav@pol.net) o něm napsal, že skutečně pomůže všem zájemcům nainstalovat silný SQL server pro aplikace nebo pro webovské databáze (PostgreSQL). HOWTO se nachází na adrese http://sunsite.unc.edu/LDP/HOWTO/Database-HOWTO.html.

Larry A. Barowski (larrybar@eng.auburn.edu) zaslal do konference comp.os.linux.announce oznámení o vzniku nového vývojového prostředí. GRASP (jak se toto prostředí jmenuje) je rozhraní k GNAT, gcc a JDK. Umožňuje uživatelům přímo editovat i kompilovat zdrojový text. Nechybí ani barevné zvýraznění syntaxe pomocí uživatelem definovaných barev a fontů. GRASP je k dispozici na http://www.eng.auburn.edu/grasp.

Také Vás někdy napadlo, jak si prohlížet cache programu Netscape Navigator? Ano? Tak teď již můžete. Giuseppe Trovato (g.trovato@usa.net) totiž napsal program Netcache v1.0, který to umožňuje. Netcache obnovuje původní jména souborů a přizpůsobuje odkazy, čímž se jistě stává zajímavým nástrojem pro uživatele Netscape Navigatoru. Více informací naleznete na ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/apps/www/plugins/.

Nevíte pro kterou distribuci operačního systému Linux se rozhodnout? Zkuste Linux 5 Pack. CD, které obsahuje Debian Linux 1.3.1 (Debian Group), Linux Pro 4.1a (WorkGroup Solutions), OpenLinux 1.1 (Caldera), Red Hat Linux 4.2 (Red Hat Software) a Slackware Linux 3.3 (Walnut Creek). Každá z distribucí je na samostatném CD s kompletním popisem instalace. Více informací naleznete na adrese http://www.LinuxMall.com/products/00496.html.

Linux Hardware Compatibility HOWTO se nachází na http://users.bart.nl/~patrickr.

xMySQLadmin je grafické uživatelské prostředí pro databázový server MySQL, které umožňuje vytvoření a zrušení databáze, definici přístupových práv, kontrolu stavu apod. Program xMySQLadmin naleznete na http://www.tcx.se/pub/Contrib/xmysqladmin-0.4.0.tar.gz.

Olaf Titz (olaf@bigred.inka.de) ohlásil verzi 0.5.2 svého produktu CIPE. Jde o systém kryptování IP paketů, který je velmi jednoduchý, ale ještě poměrně bezpečný. Může sloužit např. k budování VPN (virtuálních privátních sítí) apod. CIPE ftp://ftp.inka.de/sites/bigred/sw může být šířen za podmínek GPL.

MIME++ v1.0 http://www.fwb.gulf.net/~dwsauder/mimepp.html je knihovna pro jazyk C++, která slouží k práci se standardem MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions). Knihovna umí číst, vytvářet i modifikovat zprávy ve formátu MIME a proto může programátorům, kteří musí pracovat se standardem MIME, ušetřit spoustu drahocenného času. MIME++ je free pro nekomerční, osobní nebo vzdělávací účely.

Pamatujete si ještě časy, kdy mít doma počítač Sinclair nebo Commodore a programovat na něm v Basicu, byl vrchol blaha? Tak to vše si teď můžete zopakovat s programem OmniBasic http://www.bmtmicro.com/catalog/omnibasic.html. On to vlastně už skoro ani není Basic. Zde je několik jeho vlastností: ukazatele, dynamické proměnné, makra, podmíněná kompilace, možnost vnořeného assembleru nebo C, neomezená velikost řetězců a polí, kompatibilita s funkcemi v jazyce C apod. Autor sám píše:

Anything that can be done in C can also be done in OmniBasic... usually faster and easier.

OmniBasic překládá kód z Basicu do C. Jeho jedinou, ale podstatnou nevýhodou je, že je to shareware. Je k dispozici pro následující operační systémy: Linux, Win95/NT, OS/2, MSDOS, Amiga, OS-9, OS-9000, HPUX a pracuje se na portech pro NetBSD, FreeBSD a MIPS.

Tleds je prográmek, který pomocí diod ScrollLock a NumLock znázorňuje provoz na vybraném síťovém rozhraní. Více informací naleznete v http://www.iki.fi/Jouni.Lohikoski/tleds.html.

Peter Tobias (tobias@et-inf.fho-emden.de) oznámil vytvoření programu EPAN - Etherent Protocol Analyzer, který umožňuje zobrazovat přijímané ethernetové rámce buď v souhrnném nebo detailním módu. Je samozřejmě možné vytvářet i statistiky (velikost rámců, analýza protokolu, využití). Program EPAN je určen především pro správce sítí. Více informací naleznete na http://www.et-inf.fho-emden.de/~tobias/epan/.

Coolman je nový prohlížeč manuálových stránek pod X-Window System. Bohužel neumožňuje odkazy na jiné manuálové stránky. Najdete jej na http://sunsite.unc.edu/pub/Linux/apps/doctools/man/, ale bohužel pouze jako binární soubor.

Mark Edel (edel@fnal.org) vydal další beta verzi svého editoru NEdit, který je používán zejména programátory, protože umožňuje zvýrazňování syntaxe (C, C++, Java, Ada, Fortran, Pascal, Perl, Tcl, csh, Makefile, HTML, LaTeX). Ovládání je kompatibilní s editory známými z jiných operačních systémů. Více informací najdete na http://www-pat.fnal.gov/nirvana/nedit.html.

Stránka prohlížeče dokumentace ve formátu info - tkInfo - byla přesunuta na http://math-www.uni-paderborn.de/~axel/tkinfo/, kde můžete nalézt i informace o dalších prohlížečích formátu info.

Miguel de Icaza (miguel@nuclecu.unam.mx) oznámil novou verzi známého GNU Midnight Commanderu. Mezi jeho nové vlastnosti patří např. zobrazování rychlosti přenosu při FTP, lepší podpora RPM a DEB, samostatný prohlížeč souborů mcview, atd. GNU Midnight Commander naleznete na adrese ftp://ftp.nuclecu.unam.mx/linux/local/.

Může Linux běžet i na procesorech Cyrix? Jak se změní jeho výkon? Na tyto i další otázky Vám odpoví Cyrix mini-HOWTO, které najdete na adrese http://wauug.erols.com/~balsa/linux/cyrix/index.html.

Na adrese TLUG (Tokyo Linux Users Group) http://www.twics.com/~tlug/ najdete interview s Linusem Torvaldsem (původním autorem Linuxu) a R. M. Stallmanem (prezidentem Free Software Foundation).

Nejznámější časopis o Linuxu - Linux Journal, který vydává nakladatelství SSC, má novou adresu http://www.linuxjournal.com/. Najdete tam obsah všech čísel i informace, jak si Linux Journal předplatit.

První patch pro bash verze 2.01 je k dispozici na adrese ftp://slc2.ins.cwru.edu/pub/dist/. Nová verze má číslo 2.01.1.

PostgreSQL, objektová relační databáze, podporující C, C++, Javu, Tcl, Perl a samozřejmě ODBC, už existuje ve verzi 6.2. PostgreSQL je odvozen od databázového serveru Postgres z Berkeley, podporuje rozšířenou sadu příkazů SQL. Více informací o tomto výkonném databázovém serveru naleznete na adrese http://www.postgresql.org. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -