- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Říjen 1997

FTP server sunsite.unc.edu

Sunsite.unc.edu je nejznámějším a pravděpodobně nejnavštěvovanějším FTP serverem linuxové komunity. Linuxový archív tohoto serveru se nachází v adresáři /pub/Linux, který obsahuje v současné době přibližně 10 GB (slovy deset gigabajtů) programů a dokumentace. Naleznete zde i archív konference comp.os.linux.announce.

Sunsite (jak je někdy tento server zkráceně nazýván), je spravován skupinkou dobrovolníků. Je zrcadlen na několika českých serverech. Oficiálním zrcadlem je ftp.fi.muni.cz, dále je zrcadlo např. i na sunsite.mff.cuni.cz. Hlavní adresář /pub/Linux obsahuje několik podadresářů.

apps

Adresář určený pro aplikace pod operačním systémem Linux. Je dále rozčleněn např. na database, doctools, editors, financials, graphics, serialcomm, sound, www a mnohé další.

commercial

Tento adresář obsahuje demoverze komerčně šířených programů. Nachází se zde např. demo programu Multibase nebo emulátoru executor.

devel

Adresář určený především vývojařům, kteří zde naleznou programy a pomůcky pro efektivní programování. V podadresáři lang naleznete další adresáře - např. assemblers, basic, c, lisp, pascal nebo perl.

distributions

Zde se nachází nejrůznější distribuce Linuxu, např. debian, česká distribuce monkey, redhat, slackware nebo xdenu. Každá z distribucí má svůj adresář, který obsahuje někdy i více verzí dané distribuce - např. v adresáři redhat je nyní Red Hat Linux release 4.2 a beta verze 4.8 (ThunderBird) a 4.9 (Mustang).

docs

Adresář dokumentace, který obsahuje nejaktuálnější verze dokumentů projektu LDP (Linux Documentation Project), dokumenty HOWTO, často kladené otázky (FAQ), manuálové stránky a archív konference comp.os.linux.announce. Najdete zde také dokumenty INFO-SHEET a META-FAQ, které by si měl přečíst každý uživatel Linuxu.

games

I've run DOOM more in the last few days than I have the last few months. I just love debugging ;-)
(Linus Torvalds)

Jak je vidět, tak Doom hraje i Linus. Ale pro Linux neexistuje jenom Doom, ale např. i Quake a hry podobné Sim City a Civilization. Myslím, že adresář games nepotřebuje podrobnější komentář, to se prostě musí vyzkoušet ... V některém z dalších čísel jistě přineseme recenze všech zmíněných her.

kernel

Tento adresář obsahuje zdrojové texty jádra ve verzích 2.x a spoustu zajímavých programů a skriptů.

libs

Pokud hledáte nějakou knihovnu pro Váš program, pak právě zde byste ji mohli najít. Jsou zde knihovny pro práci s databázemi, zvuky nebo grafikou, ale i další.

logos

Obsahem adresáře logos jsou různá loga a obrázky s linuxovou tématikou (jednak klasický "tučňák", ale i liška apod.)

science

Zde naleznete různé programy užitečné především pro vědce z oborů umělé inteligence, astronomie, biologie a kartografie.

system

Adresář system obsahuje velké množství programů rozdělených do adresářů podle oblastí své činnosti - např. admin, backup, emulators, filesystems, keyboards, mouse, network, power, printing, security, ups a spousta dalších.

utils

Podobným adresářem je utils, který obsahuje spíše pomocné programy většinou ve zdrojové verzi.

X11

V tomto adresáři naleznete vše, co někdy můžete potřebovat pro práci v systému X-Window. Samozřejmě zde jsou různé hodiny, utility pro práci s barvami, fonty, hry, různé ikony, knihovny, screensavery, manažery oken apod. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -