- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Listopad 1997

Měsíc v comp.os.linux.announce

Pavel Janík ml., 1. listopadu 1997

Americké sdružení FOSUG (Free Operating Systems Users Group) má novou WWW stránku http://linux.med.ohio-state.edu. FOSUG je sdružení uživatelů používajících volně šiřitelné operační systémy (nejenom Linux, ale i FreeBSD a Caldera OpenDOS) a free software vůbec.

Na adrese http://www.thewatercooler.com/linux3dfx se nachází informace pro šťastné majitele karet s 3DFX akcelerátorem. Postupem času by se zde měly objevovat informace o aplikacích a hrách podporujících tento typ akcelerátorů.

Administrace unixového serveru pomocí WWW prohlížeče? Ano! Na adrese http://www.webmin.com najdete program, který umí konfigurovat a spravovat crontab, exportované souborové systémy, DNS, inetd, skripty SYSV initu, fstab, Sambu a samozřejmě uživatele a skupiny. Mezi podporované systémy patří Red Hat Linux 4.x, Slackware Linux 3.x a také Solaris 2.5. Webmin (jak se tento program jmenuje) nepotřebuje ani web server, protože obsahuje vlastní.

"Linux Programmer's BouncePoint" http://www.ee.mu.oz.au/linux/programming je stránka, která obsahuje odkazy na materiály, které mohou být užitečné zejména pro programátory - např. dokumentace k programování BSD sockets, dokumentace k Open Sound System. Nechybí ani reference na různé sady přípravků (widgets) pro programování v X-Window System apod.

Matthew Rice (Matthew.Rice@ftlsol.com) vytvořil program BANAL ftp://pgw.on.ca/pub/banal (BANAL's Absolutely Not A Ledger), který umí jednoduché účetnictví (faktury, účty a sledování klientů). Program je celý napsán v Perlu a pracuje na principu klient/server.

Do kategorie zábavných programů patří "Sieve of Eratosthenes" ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/games/amusements, který nejenže hledá prvočísla, ale ještě navíc zahraje nějakou notu při nalezení násobku nějakého z nich. Pokud nalezne prvočíslo, nezahraje nic.

You can try playing "name that tune" with any mathematicians that you know.

9. a 10. prosince se ve Varšavě bude konat konference LinuxPro '97. Více informací naleznete v článku LinuxPro '97 ve Varšavě.

Akim Demaille (demaille@gargantua.enst.fr) vytvořil novou verzi filtru a2ps, který konvertuje text do postscriptu. Nová verze má číslo 4.9.8 a autor o ní tvrdí, že je plně otevřena podpoře kódování a fontů. Kompletní informace naleznete na adrese http://www-inf.enst.fr/~demaille/a2ps.

Peter van Sebille (pvs@globalxs.nl) oznámil novou verzi ovladače souborového systému ext2 pro operační systém Microsoft Windows 95. Jmenuje se FSDEXT2 0.17. Umožňuje read-only přístup k souborovému systému ext2fs. Zdrojové texty i binární soubor se nachází na http://www.globalxs.nl/home/p/pvs. Peter jde příkladem ostatním programátorům pro operační systém Windows, protože program dovolil šířit za podmínek GPL (viz článek GNU General Public License Version 2).

Na adrese http://www.falconweb.com/~linuxrx je další z informačních serverů zaměřených na Linux. Najdete zde nejenom zdrojové texty jádra a patchů, ale i dokumentaci (FAQ, HOWTO). Naleznete zde i porovnání Linuxu s jinými operačními systémy.

Pokud jste schopni se domluvit v Nizozemí, jistě pro vás nebude problémem si přečíst knihu "De PC als UNIX-workstation", která je nyní k dispozici online na adrese http://www.nllgg.nl/boeken/De_PC_als_UNIX-workstation.

Společnost HPS vyvinula program CCVS 2.0, který umožňuje ověřování kreditních karet v prostředí unixových operačních systémů (Linux, BSDi, FreeBSD, Solaris a AIX). CCVS podporuje C, C++, Tcl a Perl. Více informací naleznete na adrese http://www.hks.net.

Nová verze programu setserial, jehož autorem je Theodore Y. Ts'o (tytso@MIT.EDU), je k dispozici na adrese ftp://tsx-11.mit.edu/pub/linux/sources/sbin/setserial-2.13.tar.gz. Nová verze podporuje nové typy obvodů UART podporované jádrem - např. Startech 16650 nebo TI 16750.

Marc Ewing, D. Johnson, Evan Leibovitch, Bruce Perens, Andrew Roach, Bryan Sparks a Linus Torvalds se dohodli, že vytvoří a budou
[ tučňák ve vaně ]  
podporovat binární formát, který bude společný unixovým operačním systémům na architektuře Intel, což by umožnilo např. program kompilovaný na NetBSD spustit i v operačním systému Linux. Mezi operační systémy, pro které se s kompatibilitou počítá, patří BSDi, FreeBSD, NetBSD, Linux, SCO OpenServer, Sunsoft SolarisX86 a SCO UnixWare. Specifikace binárního formátu (86open) bude volně k dispozici i pro vývojáře dalších operačních systémů. Více informací o tomto zajímavém projektu se můžete dozvědět na adrese http://www.telly.org/86open.

Robert Wilhelm (robert@physiol.med.tu-muenchen.de) oznámil beta verzi rendrovací knihovny pro fonty ve formátu TrueType. Více informací naleznete na adrese http://www.physiol.med.tu-muenchen.de/~robert/freetype.html.

MPSQL 1.5.2 http://www.troubador.com/~keidav/index.html je SQL klient pro PostgreSQL s grafickým rozhraním. K dispozici je i staticky slinkovaná verze s knihovnami Motif.

Carsten Wartmann (carstenw@mero.in-berlin.de) vytvořil několik 3D tučňáků. Najdete je na adrese http://tanda.informatik.hu-berlin.de/BeLUG/logos/tux.

Yann Dirson (dirson@debian.org) ohlásil balík "Console Tools", který by měl nahradit balík kbd. Více informací naleznete na adrese http://www.a2points.com/homepage/3475232. Autorova signatura mimo jiné obsahuje:

Stop making M$-Bill richer & richer,
support Debian GNU/Linux:
more powerful, more stable

Linux Systems Labs vydali "TRI-LINUX 5 CD-ROM SET" - sadu CD disků, na kterých jsou Caldera OpenLinux Lite, Official Debian 1.3.1, Redhat 4.2 pro Intel (včetně adresářů contrib a updates) a Slackware 3.3. Pokud si CD zakoupíte, jste schopni během 3-4 hodin nainstalovat všechny distribuce a porovnat jejich instalační procedury. Podrobnější informace naleznete na adrese http://www.lsl.com/tri-linux.

Lars Wirzenius (moderátor comp.os.linux.announce) oznámil, že novým moderátorem bude Mikko Rauhala (mjr@iki.fi).

Vadim Zaliva (lord@crocodile.org) oznámil vytvoření balíku pam_grp, který umožňuje omezování přístupu k poskytovaným službám v závislosti na členství ve skupinách. Balík se nachází na adrese ftp://ftp.crocodile.org/pam_grp-1.0.tar.gz.

Program ImageMagick, který slouží k manipulaci s obrázky, je nyní k dispozici ve verzi 3.9.1 na adrese ftp://ftp.wizards.dupont.com/pub/ImageMagick/linux.

Erik Kunze (Erik.Kunze@philosys.de) oznámil novou verzi emulátoru počítačů ZX Spectrum 48/128/+3. Emulátor se jmenuje XZX 2.2.0 a je k dispozici pro Linux na platformách Sparc a Intel. Podrobnější informace naleznete na stránce http://www.philosys.de/~kunze/xzx.

Daniel Quinlan (quinlan@pathname.com) vytvořil Filesystem Hierarchy Standard 2.0, který je pokračovatelem dokumentu FSSTND 1.2. Tento dokument slouží především tvůrcům distribucí. Obsahuje různá doporučení pro umístění konfiguračních souborů, spustitelných souborů a dokumentace. Dokument najdete na adrese http://www.pathname.com/fhs. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -