- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Listopad 1997

Linux Journal

Pavel Janík ml., 28. října 1997

V této rubrice se budeme pravidelně věnovat asi nejznámějšímu časopisu, který se zajímá o operační systém Linux. Jmenuje se Linux Journal http://www.linuxjournal.com. Jeho vydavatelem je společnost SSC (Specialized Systems Consultants, Inc.). Linux Journal vychází pravidelně každý měsíc a navíc každý únor je doplněn o Buyer's Guide, která obsahuje inzeráty komerčních společností a také zajímavé produkty z oblasti free softwaru.

[ Linux Journal ]  
Listopadové číslo upoutá na první pohled zajímavou obálkou. Jejím autorem není nikdo jiný než Michael J. Hammel, autor pravidelného sloupku "Graphics Muse" v Linux Gazette a také autor Linux Graphics mini-HOWTO. Michael J. Hammel je autorem série článků o programu GIMP. V prvním z nich se můžete dovědět základní informace o tomto programu, jeho konfiguraci, kompilaci a instalaci, systémových požadavcích a samozřejmě o problémech, na které můžete v tomto procesu narazit.

Pokud se o Linux zajímáte nejenom proto, že jej používáte, ale také proto, že vás nadchl způsob jeho vývoje a jeho dokonalost, jistě vás bude zajímat tisková zpráva oznamující přidělení registrované ochranné známky Linux jejímu právoplatnému majiteli, tedy Linusu Torvaldsovi. V příštím čísle se budeme tomuto problému věnovat podrobněji a dotkneme se i ožehavého témata ochranné známky Linux v České republice.

Stejně jako v každém čísle jsou i v listopadovém Linux Journalu recenze knih. Asi nejzajímavější knihou je druhé vydání knihy profesora Andrew S. Tanenbauma Operating Systems: Design and Implementation. A. S. Tanenbaum je uznávanou autoritou ve světě operačních systémů, je autorem operačního systému Minix, kvůli kterému vlastně Linus Torvalds začal psát Linux. Ostatně jistě jste již slyšeli, jak dopadla diskuze mezi Linusem a profesorem Tanenbaumem v konferenci comp.os.minix. Pokud ne, tak tady je jeden z výroků profesora Tanenbauma:

I still maintain the point that designing a monolithic kernel in 1991 is a fundamental error. Be thankful you are not my student. You would not get a high grade for such a design :-)

Ale Linus se nedal:

Your job is being a professor and researcher: That's one hell of a good excuse for some of the brain-damages of minix.

Ale to ještě není vše, A. S. Tanenbaum je i autorem dalšího z "nesmrtelných výroků", který vlastně celou jejich diskuzi začal:

Linux is obsolete.

Ale to jsme poněkud odbočili (pokud by někoho tato diskuze zajímala více, je možné ji najít pod názvem linux_is_obsolete na FTP serverech).

Aktuální číslo obsahuje dále recenze knih Essential Linux, třetího vydání knihy Linux Universe a Perl 5 Interactive Course. Mark Nassal je autorem recenze X-serveru společnosti Metro.

Technicky zaměření čtenáři naleznou zajímavé informace v článcích o IP Masqueradingu (někdy nesprávně nazývaném NAT), možnosti použití PC Speakru pod Linuxem, použití Samby k připojování svazků z pracovních stanic s operačním systémem Windows 95. Majitele počítačů architektury Alpha jistě zaujme porovnání výkonnosti AlphaStation 600 s procesorem 21164 na 300 MHz a Pentia Pro. Jistě zajímavé informace jsou i v rubrice Kernel Korner. Tentokráte se David Bandel snaží pomoci začínajícím uživatelům s konfigurací a instalací jádra.

Alessandro Rubini nás seznámí s asi nejpoužívanějším příkazem spravců rozsáhlejších počítačových sítí - s příkazem ssh.

Víte, co to znamená yodlovat? Pokud ne, jistě se to dozvíte v článku jehož autorem je Karel Kubat. (Malá pomůcka: YODL = Yet Oneother Document Language)

Listopadové číslo samozřejmě obsahuje ještě spoustu jiných informací. Zajímavé jsou jistě i reklamní inzeráty společností Microway (Screamer 600), Estinc (BRU 2000), Red Hat (Applixware), Cyclades Corporation (multiportové karty, terminálové servery a routery), Caldera (OpenLinux), O'Reilly (knihy Linux Device Drivers, Linux in a Nutshell) a samozřejmě na poslední straně inzerující MetroLink Incorporated (Metro X-server).

Pokud máte k dispozici navíc přibližně 30 dolarů, můžete získat kompletní ročník 1996 Linux Journalu na CD. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -