- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Prosinec 1997

Linux Journal

Pavel Janík ml., 1. prosince 1997

[ Linux Journal ]  
Prosincové číslo měsíčníku Linux Journal je určeno hlavně pro systémové administrátory.

Velice zajímavý je článek Petera Eltona o Linuxu jako proxy serveru. Autor zde popisuje jak postupoval při konfiguraci linuxového proxy serveru. Použil přitom balíků TIS fwtk a Socks5.

Druhé pokračování článku Michaela J. Hammela o grafickém programu GIMP je zaměřeno na základní principy tohoto skvělého nástroje pro grafiky (okna, dialogová okna a kurzory). Dovíme se také, jaké formáty GIMP "umí" a jaké ne.

Článek Davida Bandela je určen především pro začínající administrátory. Zabývá se správou uživatelských účtů a základními administrátorskými úkony. Bohužel o shadow je zde pouze jediný odstaveček.

Nakladatelství O'Reilly & Associates vydalo knihu Jeffa Trantera nazvanou Linux Multimedia Guide. Recenzi provedl Michael J. Hammel. Kniha není určena pouze pro konzumenty multimediální kultury, ale také pro programátory multimediálních aplikací, čímž se z ní stává zajímavý zdroj informací pro všechny.

Marjorie Richardson vede virtuální rozhovor s Larry Austinem, zakladatelem společnosti VA Research. Tato společnost je dodavatelem pracovních stanic s operačním systémem Linux.

V prosincovém čísle také naleznete vyhlášení výsledků ankety Readers' Choice Awards, která měla určit nejpoužívanější produkty v různých kategoriích. Mezi distribucemi vyhrál Red Hat Linux před Debianem (Red Hat Linux dostal od čtenářů Linux Journalu skoro třikrát více hlasů než Debian). Nejpoužívanějším vývojovým prostředkem se stal kompiler gcc těsně následovaný Perlem. Jasným vítězem kategorie shellů se stal Bourne Again Shell (bash). Vi jasně ukázal, že je používanějším editorem než Emacs. GIMP neměl v grafických programech téměř žádnou konkurenci. Nejlepším WWW serverem byl zvolen Linux v2 Information Headquarters http://www.linuxhq.com/. Nejpoužívanější platformou pro Linux je bezpochyby Intel. Mezi hrami dominuje Quake před Doomem. Nejpoužívanějším poštovním klientem je pine.

Ingo Molnar, Gadi Oxman a Miguel de Icaza se v Kernel Korner zaměřili na vysvětlení principů a implementace podpory RAID a ovladače MD v jádře.

Andrew G. Morgan popisuje implementaci a používání PAM modulů pro vývoj aplikací.

The Linux implementation of PAM is the only fully functional version of PAM publicly available.

Implementace PAM v Linuxu je jedinou plně funkční verzí PAM, která je veřejně dostupná.
Andrew G. Morgan

V rubrice Product Review se nám představí VAR Station II. Počítač postavený na procesoru 266 MHz Intel Pentium II.

Joel D. Hart nám ukáže, že Linux je možné používat i v armádě.

Dalším z představovaných produktů je i zálohovací program BRU 2000, kterému se jistě budeme věnovat v jednom z dalších čísel. Tento program je součástí Red Hat Official Linux.

Linux Journal obsahuje i mnoho jiných zajímavých článků. *


- předchozí článek - následující článek - obsah -