- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Leden 1998

Měsíc v comp.os.linux.announce

Pavel Janík ml., 1. ledna 1998

První prosincový den minulého roku poslal Lars Wirzenius (liw@iki.fi) do konference comp.os.linux.announce svůj poslední mail jako její administrátor. Od tohoto dne bude administrátorem Mikko Rauhala (mjr@iki.fi). Způsob posílání zpráv do této konference se pravděpodobně nebude měnit. Nové zprávy můžete zasílat na adresu linux-announce@news.ornl.gov.

In 1991, a friend of mine bought a new computer, a 386 PC, to replace his Sinclair QL. In the weeks and months that followed, he'd tell me of all the fun things he'd found out about the computer, the assembly language and particularly the multitasking stuff. At one point he began telling me, not what the machine could, but what he'd actually made it do. For example, having two concurrent processes, and making them write A's and B's to the screen as fast as they could. That was fun to look at for several seconds. Not very useful, though.
I guess you know what I'm talking about. :-)

V roce 1991 si můj přítel koupil nový počítač, PC s procesorem 80386, namísto svého Sinclaira QL. Během následujících týdnů a měsíců mi vyprávěl o tom, co o svém novém počítači zjistil, o assembleru, a hlavně o multitaskingu. Od jistého okamžiku už ale nevyprávěl co ten počítač umí dělat sám od sebe a přešel k tomu, co ho dělat naučil. Například měl dva současně běžící procesy, z nichž jeden neustále psal na obrazovce písmena A a druhý stále psal B. Bylo zajímavé to několik sekund pozorovat. Jistěže to nebylo moc užitečné.
Jistě víte, o kom mluvím :-)
Lars Wirzenius

Yiyus (jg_yiyus@jet.es) ohlásil plán vytvoření nové distribuce Linuxu, která by byla založena na KDE http://www.kde.org. Není nezajímavé, že distribuce by měla obsahovat všechny balíky již internacializované. Distribuce má i svůj mailing list kde-distribution@thunder.dorm.duke.edu. WWW stránka zatím nebyla zveřejněna.

Sam Magnuson (zachsman@commkey.net) uvolnil další verzi svého vývojového prostředí pro Qt. QtEZ v0.31b naleznete na adrese http://qtez.commkey.net. Pomocí QtEZ můžete velice jednoduše navrhovat grafické uživatelské rozhraní pro programy používající knihovnu Qt.

Karsten Ballueder (karsten@phy.hw.ac.uk) oznámil novou verzi svého zálohovacího programu KBackup 1.2.11 http://KBackup.home.ml.org. Tomuto programu a vůbec zálohování se budeme věnovat v jednom z příštích čísel.

Philip Hardin (pahardin@cs.utexas.edu) vytvořil BattleBall 2.0 http://www.cs.utexas.edu/users/pahardin/bb.html, 3D hru pro více hráčů. Hra je inspirována fotbalem. Autor o ní tvrdí, že má militaristické prvky ...

Dave Airlie (david.airlie@ul.ie) oznámil novou verzi PAM modulu pro autentikaci uživatelů Linuxu pomocí NT nebo Samba serveru. Modul se jmenuje pam_smb a najdete jej na adrese ftp://ftp.csn.ul.ie/pub/linux/pam_smb/pam_smb-0.8.tar.gz.

Leonid V. Khramov (leo@pop.convey.ru) oznámil novou verzi X NorthernCaptain manageru http://unix1.jinr.dubna.su/~old/xnc/. XNC má stejnou filosofii jako Norton Commander - tedy dva panely.

Společnost 4Front Technologies (front@best.com) oznámila novou verzi svého Open Sound Systemu pro Linux. Novinkou je podpora Full Duplex módu u karet Sound Blaster SB16, SB32, SB-AWE32, SB-AWE64, SB-AWE64/Gold, Vibra16, Vibra16C, Vibra16CL, Vibra16S a Vibra16X. Bližší informace o Open Sound System i OSS/Free naleznete na adrese http://www.opensound.com/.

Matt Kimball (robozapp@xmission.com) oznámil vytvoření programu mtr, který umožňuje diagnostikovat síťové připojení. Mtr kombinuje činnost programů traceroute a ping. Program naleznete na stránce http://www.mkimball.org/mtr.html.

Moritz Both (m.both@oln.comlink.apc.org) vytvořil nový balík pro IP accounting. Jmenuje se ipac a je vystavěn nad programem ipfwadm. Naleznete jej na adrese http://www.comlink.apc.org/~moritz/ipac.html.

Společnost Zeus Technology Limited http://www.zeustech.net uvolnila již třetí verzi svého webserveru. Zeus Web Server Version 3 podporuje virtuální servery, FrontPage extensions, Netscape publishing, SSL, chráněné dokumenty (totožné s Apache).

Henrik Wann Jensen (igkhwj@unidhp.uni-c.dk) oznámil novou verzi svého fraktálového rendrovacího programu XFracky. Verze 2.4 je napsána v Tcl/Tk. Naleznete ji na adrese http://www.gk.dtu.dk/home/hwj/.

Oliver Graf (ograf@fga.de) vytvořil balík TkSTEP 8.0p2, který je úpravou Tk 8.0p2. Vzhled nového balíku je stejný jako vzhled aplikací systému NextSTEP. Balík naleznete na adrese http://www.fga.de/~ograf/TkStep.shtml.

Společnost ARDI http://www.ardi.com/ oznámila novou verzi programu Executor, který umožňuje spouštění binárních programů pro počítače Macintosh. Demo verze pro Linux je k dispozici na WWW serveru této společnosti.

Rainer Menzner oznámil vytvoření knihovny t1lib-0.4-beta, která umožňuje vytváření bitmap z fontů ve formátu Adobe Type 1. Knihovnu naleznete na adrese ftp://ftp.neuroinformatik.ruhr-uni-bochum.de/pub/software/t1lib/.

Andries Brouwer (Andries.Brouwer@cwi.nl) oznámil novou verzi balíku man-pages. Nová verze má číslo 1.18 a obsahuje více než 690 manuálových stránek.

Pavel Janík ml. (Pavel.Janik@freesoft.cz) oznámil již třetí verzi českých manuálových stránek. Balík najdete na adrese ftp://ftp.inet.cz/pub/People/Pavel.Janik/man-pages-cz/.

Christian Bolik (Christian.Bolik@Mainz.netsurf.de) zveřejnil druhou verzi svého desktop a file manageru TkDesk. Verze 1.0b5 jistě stojí za pozornost. Najdete ji na adrese http://people.mainz.netsurf.de/~bolik/tkdesk/.

Balík X-CD-Roast určený pro vypalování CD už existuje ve verzi 0.96c. Je to rozhraní pro X-Window k programům cdrecord a mkisofs. Novou verzi naleznete na adrese http://www.fh-muenchen.de/rz/xcdroast.

Bram Avontuur (brama@mud.stack.nl) oznámil vytvoření programu MP3Blaster V2.01, přehrávače audio souborů ve formátu mp3. Najdete jej na adrese http://www.stack.nl/~brama/src/.

Joey Hess (joey@kitenet.net) oznámil vytvoření programu Alien 5.20, konvertoru mezi formáty rpm, deb a tgz. Novou verzi naleznete na adrese http://kitenet.net/programs/alien/.

Knihovna XForms již existuje ve verzi V0.88. XForms je prostředek pro vývoj uživatelsky příjemných aplikací. Může být použita s jazyky C, C++, Ada, Perl, Python a Fortran. Více informací o knihovně XForms naleznete na stránce http://bloch.phys.uwm.edu/xforms/.

Uwe F. Mayer (mayer@math.Vanderbilt.Edu) oznámil vytvoření balíku nbench-byte-2.1, balíku benchmarků časopisu BYTE, které slouží pro benchmarkování výkonnosti procesoru, matematického koprocesoru a paměťového systému. Více informací o tomto balíku naleznete na adrese http://www.tux.org/~mayer/linux/bmark.html.

Michael Raymond Brown (michael@arrakeen.demon.co.uk) oznámil vytvoření balíku GOL (Game of Life). GOL je simulátor hry života podle Conwaye, ale i podle jiných autorů. Ke své činnosti potřebuje knihovny Motif, ale existuje i staticky slinkovaná verze. Vše naleznete na adrese http://sunsite.unc.edu/pub/Linux/science/ai/life/.

Thomas A. Oehser (tom@toms.net) vytvořil boot/root rescue disketu, která obsahuje přibližně 100 utilitek pro úpravy a obnovu dat. Celý balík naleznete na adrese ftp://ftp.clark.net/pub/toehser/rb.

Knihovna svgalib již existuje ve verzi 1.2.13, kterou si můžete stáhnout z ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/libs/graphics.

James Murray (jsm@jsm-net.demon.co.uk) oznámil novou verzi svého anti-spam balíku Blackmail. Naleznete jej na adrese http://www.bitgate.com/ftp/blackmail/. *


- předchozí článek - následující článek - obsah -