- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Leden 1998

Linux Journal

Pavel Janík ml., 10. ledna 1998

[ Linux Journal ]  
První číslo Linux Journalu v roce 1998 je zaměřeno na paralelní výpočty a počítače v prostředí operačního systému Linux.

Richard Sevenich je autorem článku o PVM (Parallel Virtual Machine). PVM je aplikace, která umožňuje "spojení" několika počítačů na TCP/IP síti v jeden virtuální stroj.

Pokud se zajímáte o paralelní programování ve Fortranu, nenechte si ujít článek Mika Delvese, který se zabývá kompilerem Fortranu HPF (High Performance Fortran).

Bill. W. Cunningham, jakoby četl konferenci linux@muni.cz, vysvětluje činnost a ovládání programu info.

Jak spojit Linux a MacOS popíše Richard Parry v článku o balíku programů Netatalk.

Thomas Niederreiter vysvětlí, jak za pomoci programu X-CD-Roast vypalovat CD disky.

Třetí pokračování úvodu do programu GIMP od Michaela J. Hammela je zaměřeno na vysvětlení možností okna vlastního obrázku, na tzv. vrstvy (layers) a filtry.

Zabezpečení počítačových sítí na bázi SESAME (rozšíření Kerberos) je popsáno v článku Paula Ashleye a Bradleyho Broona.

Dalším článkem zaměřeným na paralelní výpočty na Linuxu je článek "Parallel Computing Using Linux", který se zaměřuje spíše na teoretické a obecné aspekty paralelního programování.

Alessandro Rubini v Kernel Korner vysvětluje moduly jádra a binární formáty. Bohužel pouze pro Linux 2.0.x, ale i přesto je to článek zajímavý.

Tony Williamitis vysvětluje princip 56 Kbps modemů a jimi používaných protokolů.

Reuven M. Lerner nás naučí používat cookie v aplikacích určených pro WWW.

LinuxJournal je jako obvykle naplněn spoustou reklam, ze kterých mne zaujala pouze upoutávka na novou knihu Marka G. Sobella - "A Practical Guide to Linux", vydanou nakladatelstvím Addison - Wesley. Předmluvu k této knize vytvořil Linus Torvalds. *


- předchozí článek - následující článek - obsah -