- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Únor 1998

64-bitový Linux potápí Titanic

z němčiny přeložil Vladimír Klejch, 6. února 1998

[ Titanic ]

Kalifornská společnost Digital Domain vytvořila počítačem animované scény úspěchu filmových pláten - filmu Titanic - na "farmě" 160 počítačů s 64-bitovým procesorem Alpha od Digital Equipment Corporation a operačním systémem Linux. Linux dostal přednost před Microsoft Windows NT a operačním systémem Digital UNIX díky své flexibilitě, rychlosti a snadné integraci do existujícího heterogenního okolí a přirozeně z důvodu nedostižné ceny ve výši 90 dolarů pro všech 160 počítačů.

Firma Digital Domain dokázala realizací filmů jako Pravdivé lži (True Lies), Apollo 13 nebo Pátý element, že patří ke světové špičce v počítačové animaci.

[ Linuxová farma ]

K tomu, aby mohl počítačově generovaný Titanic plout přes Atlanik, musela firma zakoupit nové počítače, které měly mít stejný výpočetní výkon jako 350 stávajících pracovních stanic od Silicon Graphics (SGI). Rozhodli se pro 160 počítačů s procesorem Alpha, které nabízí ve srovnání s procesory od SGI dvojnásobný výkon za výrazně příznivější ceny.

V průběhu dvou týdnů byly počítače sestaveny, operační systém Linux a software pro animace nainstalován. Od června do srpna roku 1997 byly denně 24 hodin v provozu a vytvořily přitom celkem 300.000 snímků.

Na základě pozitivních zkušeností s filmem Titanic chce Digital Domain i v budoucnosti Linux masivněji nasazovat. *


- předchozí článek - následující článek - obsah -