- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Únor 1998

Měsíc v comp.os.linux.announce

Pavel Janík ml., 1. února 1998

Peter Fox (isapnp@roestock.demon.co.uk) uvolnil novou verzi balíku utilit pro práci s PnP (Plug and Play) kartami. Nová verze nese označení isapnptools 1.13. Novinkou je integrovaná podpora počítačů s procesory Alpha a zjednodušení konfigurace více zařízení. Balík naleznete na adrese http://www.roestock.demon.co.uk/isapnptools/.

Michael Strates (mstrates@minkirri.apana.org.au) oznámil záměr vytvořit novou distribuci BlueBell založenou na Debianu. Chce se pokusit najít ten správný poměr mezi konfigurovatelností (flexibilitou) a jednoduchým používáním. Uvidíme, zda se mu to podaří. Bližší informace naleznete na adrese http://linloft.home.ml.org/.

Rod Smith (rodsmith@fast.net) vytvořil modifikovanou instalační disketu Red Hat Linux 5.0, která umožňuje instalovat Red Hat Linux 5.0 z CD ve formátu Joliet, obvyklém to formátu CD disků vypalovaných pod Microsoft Windows. Bližší informace naleznete na adrese http://www.users.fast.net/~rodsmith/rhjol.html.

Sariel Har-Peled (sariel@math.tau.ac.il) vytvořil program Ipe, který může být užitečný pro vytváření obrázků vkládaných do zdrojových textů LaTeXu. Ipe je také vhodný pro vytváření slidů. Ke své činnosti potřebuje knihovnu Motif, ale funguje také s Lesstifem verze 0.82 a vyšší. Mezi podporované geometrické útvary patří např. lomené čáry, spliny, kružnice a elipsy, pravoúhelníky apod. Program samotný i další informace naleznete na adrese http://www.cs.ust.hk/~otfried/Ipe.

Super Groove Master Mk. 14. Tak takhle záhadně se jmenuje nový hudební program, jehož autorem je Graydon Hoare (gray@interlog.com). Bližší informace naleznete na adrese http://www.pobox.com/~graydon/groove.html.

There are still some unused command keys. Any suggestions?

Některé klávesy jsou stále ještě neobsazeny. Nějaké nápady?
Graydon Hoare

Michael O'Reilly (michael@metal.iinet.net.au) oznámil první verzi svého radiusd serveru napsaného v Perlu. Sám jej však ještě nedoporučuje používat. Program umožňuje např. forwardovaní požadavků na autentikaci na jiný radiusd server apod. Bližší informace naleznete na adrese http://www.iinet.net.au/~michael/.

Repeat: It's pretty alpha. I wouldn't use it as the primary radiusd for your 200,000 line in-dial network. :)

Opakujte: Je to neotestovaná verze. Nebudu ji používat jako primární autentikační server pro dial-in síť s 200.000 modemy. :)
Michael O'Reilly

Ross Linder (ross@mecalc.co.za) oznámil vytvoření programu Esim http://www.system.co.za/~ross/esim/, který umožňuje sestavovat elektronická schémata, jejichž činnost softwarově emuluje. Esim může simulovat nejen odpory, diody a kondenzátory, ale také LED diody, krokové motorky apod. Esim potřebuje ke své činnosti knihovnu Qt.

Linux pro procesory Motorola 680x0 má novou WWW stránku http://www.linux-m68k.org/. Podívejte se na tyto stránky a dozvíte se, jak vašim starým počítačům s těmito procesory vdechnout nový život...

Oyvind Kolas (okolaas@online.no) vytvořil distribuci Hal-91, která se snaží konkurovat distribuci DLX. Je to jednodisketová distribuce obsahující vše potřebné pro dialup, ftp, irc, telnet. Po připojení druhého (tzv. datového) disku na adresář /usr získáte další programy - např. lynx, joe a další moduly jádra. Více informací naleznete na adrese http://home.sol.no/~okolaas/linux/hal91/.

Linux Links by Goob http://www.goober.demon.co.uk/linux/index.html je další z WWW serverů snažících se pokrýt rozmanitý svět zájmů linuxových uživatelů. Nabízí seznam odkazů na zajímavé stránky týkající se Linuxu.

John Gotts (jgotts@engin.umich.edu) vytvořil dokument Sendmail 8.8.x Mini HOWTO http://www-personal.engin.umich.edu/~jgotts/linux/, který by neměl chybět v knihovně žádného administrátora poštovních služeb.

Martin Buck (Martin-2.Buck@student.uni-ulm.de) vytvořil program tuneps2, který umožňuje nastavovat různé parametry zařízení připojených na PS/2. Program a informace o něm naleznete na adrese http://elektra.e-technik.uni-ulm.de/~mbuck/tuneps2/.

Xgfe je grafické prostředí (nadstavba) programu GNUplot. Bližší informace naleznete na adrese http://www2.msstate.edu/~dmi1/xgfe/xgfe.html.

Raj Mathur (raju@sgi.com) vytvořil program gmemusage, obdobu stejnojmenného programu pro počítače Silicon Graphics. Gmemusage naleznete na adrese http://reality.sgi.com/raju/software.html.

Visual X Builder http://www.pjwstk.waw.pl/~kowal/ je projekt, který si klade za cíl vytvořit aplikaci určenou pro tvorbu GUI.

Společnost OpenLink Software http://www.openlinksw.com oznámila vytvoření a zahájení prodeje svých JDBC (typ 1 i 3) a ODBC driverů pro databáze Oracle, Informix, Sybase, MS SQL Server, DB2, Progress, CA-Ingres, Solid, Kubl, Velocis, PostgresSQL. Více informací naleznete na adrese http://www.openlinksw.com/main/product.htm. K dispozici jsou i testovací verze.

Steffen Seeger (seeger@physik.tu-chemnitz.de) oznámil novou verzi GGI (General Graphics Interface), která má číslo 0.0.9. Bližší informace naleznete na adrese http://synergy.foo.net/~ggi/.

Map-regex-1.5 je balík umožňující používat v konfiguračním programu sendmailu (/etc/sendmail.cf) regulární výrazy. Pokud máte zájem o další informace, podívejte se na adresu http://www.stud.uni-hannover.de/~jk/map-regex/.

7. ledna oznámil Jeremy Allison (jallison@whistle.com) jménem Samba Teamu novou verzi Samby - 1.9.18. Více informací o Sambě naleznete na adrese http://samba.canberra.edu.au/pub/samba.

Frank Gockel (gockel@sent13.uni-duisburg.de) oznámil vytvoření nového filesystému. Jmenuje se dmsdos a umožňuje čtení i zápis na disky komprimované programy DoubleSpace (Dos 6.0-6.2), DriveSpace (Dos 6.22, Windows 95) a Stacker verze 3 i 4. Bližší informace naleznete na adrese ftp://fb9nt.uni-duisburg.de/pub/linux/dmsdos/

George Farris (george@ve7frg.gmsys.com) vytvořil novou verzi svého programu Xrpm, který usnadňuje práci s programem rpm. Více informací naleznete na adrese http://www.gmsys.com.

SoundDesk v0 jehož autorem je Donalda M. Burnes (donald@sequel.demon.co.uk) je jednoduchý mixážní program pro OSS. Podrobnější informace naleznete na adrese http://www.sequel.demon.co.uk.

Simple End-User Linux Project http://www.seul.org je projekt zaměřený na vytvoření distribuce operačního systému Linux, která by měla být životaschopnou alternativou komerčním distribucím.

Paul S. Williams (williams@ee.uwa.edu.au) vytvořil hru BoulderDash pro Linux, IRIX a jiné operační systémy. Najdete ji na adrese http://ciips.ee.uwa.edu.au/~williams/bd4/. *


- předchozí článek - následující článek - obsah -