- předchozí článek - následující článek - obsah -

Linuxové noviny Březen 1998

Měsíc v comp.os.linux.announce

Pavel Janík ml., 1. března 1998

Měsíc únor byl v konferenci comp.os.linux.announce poměrně rušný, vždyť digesty z konference mají velikost skoro 700kB. Pusťme se tedy hned do novinek ve světě operačního systému Linux a free softwaru.

A.E. Brouwer (aeb@win.tue.nl) uvolnil novou verzi prohlížeče manuálových stránek man 1.5. Prohlížeč je k dispozici na obvyklých místech, např. na adrese ftp://ftp.win.tue.nl/pub/linux/util. Nová verze obsahuje i české zprávy (ačkoli chybně v adresáři cz místo cs). man 1.5 také obsahuje program man2html, který umožňuje převod z formátu groff do formátu HTML.

Sandro Serafini (sersa@molly.sci.univr.it) naprogramoval nový editor Zed http://space.tin.it/io/saserafi/zed. Zed je podle svého autora velmi jednoduchý, rychlý, výkonný, malý, vysoce konfigurovatelný a málo náročný na výkon procesoru. Autor se tedy pokouší konkurovat editoru vi, uvidíme, jak se mu to podaří. ZED podporuje slupcové bloky, obarvování syntaxe (C++, HTML, TeX, Java, mail), více oken/bufferů, závorkování, dosové konce řádků, makra, editaci v hexadecimálním módu. (Nebo snad chce konkurovat i Emacsu?)

Andrew M. Bishop (amb@gedanken.demon.co.uk) vytvořil program XBomb 2.1 http://www.gedanken.demon.co.uk/xbomb/, který se až nápadně podobá programu MineSweeper standardně dodávanému s Microsoft Windows. Program běží pod X-Windows. Oproti jiným programům umožňuje zvolit i jiná než čtvercová pole. (Já jsem zkoušel pouze trojúhelníky a můžu říci, že je to poměrně obtížné ...)

Linux Software Database (LSDB) byla přesunuta na novou adresu http://www.egypt.pca.net. LSDB je prohledávatelná databáze programového vybavení pro operační systém Linux.

Společnost Eklektix, Inc. oznámila, že bude pravidelně vytvářet a obnovovat stránku Linux Weekly News http://www.eklektix.com/lwn/. Zatím se jí to daří.

Alexander Zimmermann oznámil vytvoření binární distribuce balíku ImageMagick 4.0.1. Detailní popis tohoto balíku a jeho schopností naleznete na adrese http://www.wizards.dupont.com/cristy/ImageMagick.html. Binární soubory jsou linkovány proti glibc, naleznete je na adrese ftp://ftp.wizards.dupont.com/pub/ImageMagick/linux.

Bruce A. Locke (blocke@lizard.org) vytvořil novou minidistribuci Linuxu - tentokráte se jedná o instalaci na UMSDOS filesystému (tedy na jakémkoli DOSu, Windows.) Podporovány jsou jak FAT16 a FAT32, tak i VFAT. Instalace se jmenuje FireMyst http://www.lizard.org/dragonlinux/ a autor o ní napsal:

Installation of FireMyst is as easy as just unziping a file!

Instalace distribuce FireMyst je stejně jednoduchá jako rozbalení souboru.
Bruce A. Locke v announci distribuce FireMyst

Paul Russell (rusty@paul.tattersalls.com.au) vytvořil patch pro jádro verze 2.0.33, který umožňuje využívat IP Firewalling Chains. Jedná se o kompletní přepis IPv4 firewallu v jádře. Patch je doplněn o náhradu klasického programu ipfwadm. Více informací naleznete na adrese http://www.adelaide.net.au/~rustcorp/ipfwchains/.

Damian Bentley (dbentley@turing.une.edu.au) uvolnil další beta verzi svého patche pro sendmail, který umožňuje kryptovanou komunikaci mezi dvěma (stejně opatchovanými) sendmaily. RFC popisující protokol jejich komunikace už je ve fázi přípravy. Patch najdete na adrese ftp://mcs.une.edu.au/pub/ssmail.

Marsel Osipov (marsel@lex.infi.net) hledá dobrovolníky, kteří mu chtějí pomoci při vývoji 3D-modelovacího balíku Virtuoso. Pokud máte zájem, podívejte se na adresu http://www.geocities.com/SiliconValley/Lakes/7705/.

Linbot 0.3 je skvělou pomůckou pro webmastery - umožňuje totiž zobrazit strukturu WWW serveru, sledovat nesprávné odkazy, dokáže najít staré WWW stránky, zobrazit seznam odkazů na jiné WWW servery, zobrazit používané obrázky, dělat vše zmíněné pravidelně a bez uživatelova přičinění. Tento mocný nástroj naleznete na adrese http://home1.gte.net/marduk/linbot/index.html.

Paul Ashton (paul@argo.demon.co.uk) oznámil vytvoření nového mailing listu, který se zabývá používáním Samby jako NT domain controlleru. Více informací o mailing listu i jeho archív naleznete na adrese http://samba.anu.edu.au/listproc/.

S. Mark Black (sblack@ee.ryerson.ca) oznámil novou verzi balíku MAT (Monitoring and Administration Tool), distribuovaného systému určeného pro správu UNIXových serverů pomocí jednotného GUI. Systém umožňuje správu databází uživatelů, skupin, /etc/hosts, exportovaných svazků, /etc/motd, DNS, /etc/services, cron, NIS, diskového prostoru, přihlašování, routovacích tabulek. Mezi hlavní výhody patří možnost správy více počítačů z jedné konzoly. Podrobnější informace naleznete na adrese ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/system/admin/frontends.

Christopher Neufeld (neufeld@physics.utoronto.ca) oznámil novou verzi populárního perlovského skriptu Distribute ftp://caliban.physics.utoronto.ca/pub/linux. Tento skript umožňuje rozložit zátěž na více počítačů. Skript byl prý vyzkoušen i na kompilaci jádra Linuxu.

Společnost Xi Graphics nabízí 25% slevu na celou řadu svých produktů pro školy, akademické pracovníky a studenty. Více informací najdete na adrese http://www.xig.com.

Falko Braeutigam (falko@softwarebuero.de) oznámil novou verzi integrovaného vývojového prostředí WipeOut, které je nadstavbou nad CVS, make, gdb, JDK a překladač. WipeOut obsahuje textový editor, prohlížeč tříd i projektů apod. Informace naleznete na adrese http://www.softwarebuero.de.

Eugene O'Neil (eugene@cs.umb.edu) vytvořil knihovnu XTC (X Tool Collection). XTC je knihovna pro X-Window napsaná v "pure" Javě. Knihovna není závislá na existujících C knihovnách, jako Xlib nebo Motif, měla by je kompletně nahradit. XTC nepoužívá standardní AWT, ale přímo komunikuje s displayem pomocí TCP socketů. Knihovnu a další informace o ní naleznete na adrese http://www.cs.umb.edu/~eugene/XTC/.

Ian Hutchinson (hutch@PSFC.MIT.EDU) oznámil novou verzi svého programu Tth, konvertoru z TeXu do HTML. Program naleznete na adrese http://hutchinson.belmont.ma.us/tth/tth.html.

Datapult/PF 2.02 http://datapult.com/products/pf/ je nový, výkonný skriptovací jazyk pro vytváření HTML stránek on-line.

Any task that can be done in C, Java, or Perl can usually be done in PF with far less effort.

Každá úloha, která může být udělána v jazyce C, Javě nebo Perlu, může být obvykle zhotovena i v PF s mnohem menší námahou.
Roger Gonzalez v announci Datapult/PF 2.0

Leonard N. Zubkoff (lnz@dandelion.com) oznámil novou verzi svého ovladače pro SCSI řadiče BusLogic MultiMaster a FlashPoint. Ovladač najdete na adrese http://www.dandelion.com/Linux/.

Robert Wilhelm oznámil konečnou verzi knihovny FreeType, která slouží k práci s TrueType fonty. Najdete ji na adrese http://www.physiol.med.tu-muenchen.de/~robert/freetype.html.

KDE Beta 3 http://www.kde.org byla uvolněna 1.února.

M. Leo Cooper (thegrendel@theriver.com) vytvořil další verzi Software Building mini-HOWTO, ve kterém se dozvíte, jak kompilovat a instalovat většinu programového vybavení pro Linux. Dokument naleznete na adrese http://sunsite.unc.edu/LDP/HOWTO/mini/Software-Building nebo na českém zrcadle http://www.linux.cz/linuxdoc/HOWTO/mini/Software-Building.

Program Webalizer, který slouží k analýze logovacích souborů HTTP serverů, má evropský mirror na adrese http://samhain.unix.cslab.tuwien.ac.at/webalizer/.

H. J. Lu (hjl@lucon.org) oznámil novou verzi knihovny libc - 5.4.44. Knihovnu naleznete na adrese ftp://tsx-11.mit.edu/pub/linux/packages/GCC.

Hra Freeciv už existuje ve verzi 1.5. Jedná se o hru ne nepodobnou známé hře Civilization. Naleznete ji na adrese http://www.daimi.aau.dk/~allan/freeciv.html.

Carlo Strozzi (carlos@tango.uu.ml.org) je autorem nového databázového systému NoSQL ftp://ftp.linux.it/pub/database/RDB/nosql-0.8.tar.gz.

Michael Hoennig (mhoennig@on-line.de) vytvořil neoficiální "Často kladené otázky" StarOffice 4.0. Dokument naleznete na adrese http://www.on-line.de/~michael.hoennig/.

David Hinds (dhinds@zen.stanford.edu) uvolnil verzi 3.0.0 balíku PCMCIA Card Services - konečně budu mít na svém notebooku oficiální verzi a žádné své hacky (no dobře, zase tak horké to nebude - verze 3.0.0 nejde kompilovat s 2.1.89, ale už je k dispozici patch). Balík najdete na obvyklých místech ftp://hyper.stanford.edu/pub/pcmcia/pcmcia-cs-3.0.0.tar.gz.

Paul Sheer (psheer@obsidian.co.za) zdokumentoval postup Kickstart instalace Red Hat Linux 5.0 přes paralelní laplink (PLIP) na adrese ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/system/install/. *


- předchozí článek - následující článek - obsah -