- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Duben 1998

Měsíc v comp.os.linux.announce

Pavel Janík ml., 1. dubna 1998

XMRM tým, který se skládá ze dvou studentů počítačové grafiky a jejich vyučujícího, oznámil alpha verzi programu XMRM http://www.cg.tuwien.ac.at/research/ca/mrm/. XMRM je program, který umí morphing. Ptáte se, co to morphing je? Zkuste se podívat na manuál http://www.cg.tuwien.ac.at/~xmrm/ k tomuto programu a pochopíte.

Kent Robotti (robotti@erols.com) vytvořil další mini distribuci Linuxu založenou na UMSDOS filesystému. Jmenuje se DosLinux http://www.tux.org/pub/people/kent-robotti/ a k její instalaci potřebujete nejméně 36MB na vašem disku s operačním systémem DOS nebo Microsoft Windows. Distribuce ovšem neobsahuje X server ani překladač.

Thomas J. Nelson (tjnelson@las1.ninds.nih.gov) oznámil novou verzi svého programu tnimage, který umožňuje spoustu operací s obrázky. Podporuje nejméně 20 grafických formátů, umožňuje přidávat další formou pluginů a navíc umožňuje interaktivní definici nového formátu. Program je doplněn manuálem o 137 stranách. Nevýhodou tohoto programu je, že ke své činnosti potřebuje knihovnu Motif, ale autor poskytl i staticky linkované binárky. Vše naleznete na adrese ftp://las1.ninds.nih.gov/pub/unix/.

Knut Bartels (bartels@rz.uni-potsdam.de) oznámil vytvoření programu pro statistické výpočty XploRe http://www.xplore-stat.de. Program může být užitečný pro ty z nás, kteří mají problémy s odchylkami, rozptyly, kovariancemi, marginálními a simultánními četnostmi apod.

Máte problémy s klávesami BackSpace či Delete a nevíte, jak je správně nakonfigurovat? Tak právě pro vás je určena stránka "BackSpace and Delete Configuration" http://www.ibbnet.nl/~anne/keyboard.html.

Společnost Hewlett-Packard GmbH, Germany přenesla svůj systém HP Eloquence http://www.hp-eloquence.com na Linux. K dispozici je i Personal edition, která je omezena pouze na dva uživatele. Společnost Hewlett-Packard je první z "velkých a mocných" počítačových firem, která začíná portovat své produkty pro Linux. Doufejme, že přibudou i další. Ale na druhou stranu, doufejme, že ne všechny...

Werner Almesberger (almesber@lrc.epfl.ch) vytvořil novou verzi balíku psmisc, který obsahuje utilitky fuser, killall, pstree a pidof. Balík naleznete na adrese ftp://lrcftp.epfl.ch/pub/linux/local/psmisc/.

3. března byla oznámena nová verze editoru XEmacs - 20.4. Najdete ji na FTP serveru ftp://ftp.xemacs.org/pub/xemacs/xemacs-20.4/.

Peter Toft (pto@sslug.imm.dtu.dk) vytvořil program cvs2html, který využijí všichni uživatelé systému CVS (Concurrent Versions System). Program je distribuován pod licencí GPL na adrese http://sslug.imm.dtu.dk/cvs2html/.

Derek B. Noonburg (derekn@aimnet.com) vytvořil další verzi svého prohlížeče formátu PDF - xpdf 0.7a, kterou naleznete na adrese http://www.aimnet.com/~derekn/xpdf/.

Kevin Fenzi (kevin@scrye.com) vytvořil dokument nazvaný Linux Security HOWTO. Dokument by se měl zabývat bezpečnostními aspekty operačního systému Linux. Nejnovější verze najdete na adrese http://sunsite.unc.edu/mdw/HOWTO/Security-HOWTO.html a na českých mirrorech http://www.linux.cz/linuxdoc/HOWTO/Security-HOWTO.html, http://www.inet.cz/linuxdoc/HOWTO/Security-HOWTO.html.

Florian La Roche (florian@suse.de) oznámil update knihovny ncurses na verzi 4.2. Knihovna obsahuje celkem 257 dokumentovaných volání totožných s voláními ze SVr4 curses. Novou verzi naleznete na adrese ftp://prep.ai.mit.edu/pub/gnu.

Vývojové prostředí pro X-Window s názvem xwpe má svůj mailing list. Více informací naleznete na adrese http://www.rpi.edu/~payned/xwpe/alpha.html.

Alain Knaff (knaff@tux.org) vytvořil novou verzi pravděpodobně nejznámějších utilitek pro práci s disketami - mtools. Balík naleznete na adrese http://linux.wauug.org/pub/knaff/mtools.

Společnost IBM uvolnila svůj jazyk Object REXX i pro Linux. Podrobnosti naleznete na stránce http://service2.boulder.ibm.com/dl/rexx/orexxlinux-d/.

Pamatujete staré dobré časy, kdy se váš počítač hlásil nikoli výzvou login: , ale READY.? Tak pro vás je určen The Versatile Commodore Emulator ftp://ftp.funet.fi/pub/cbm/crossplatform/emulators/VICE, emulátor počítačů Commodore 64 a podobných příšer založených na procesorech 6502 a 6510.

Linux-on-SimICS - takhle se jmenuje projekt ohlášený v konferenci comp.os.linux.announce Peterem S. Magnussonem (psm@sics.se). Tento projekt umožňuje simulovat instrukční sadu podle Sparc V8 Book. Jeho autoři dokázali rozběhnout nemodifikovanou verzi Red Hat Linux 4.2 na virtuální stanici (sun4m). Další informace o tomto zajímavém projektu naleznete na stránce http://www.sics.se/simics/. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -