- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Duben 1998

Nejmenší vyhrává

Pavel Janík ml., 10. dubna 1998

A už je to tady. Linuxové noviny vypisují soutěž. Jakou? Samozřejmě linuxovou. Jaká jsou pravidla? Jednoduchá. Kdo vyhrává? Ten nejlepší.

Redakce Linuxových novin a vydavatelství Neokortex, spol. s r. o., vyhlašují soutěž o nejkratší spustitelný program pro operační systém Linux/i386/Glibc2. Program musí být dodán tak, aby byl přeložitelný na počítači s nejnovější distribucí Linuxu, posledním vývojovým jádrem a s gcc 2.7.2.3 (zkrátka, abych ho dokázal přeložit). Program by měl obsahovat stručný komentář své činnosti (ano, program by měl něco rozumného dělat), měl by být přiložen Makefile. Přijímáme pouze programy pod licencí GPL. Další podmínkou pro přijetí programu do soutěže je to, že program musí být identifikován standardní utilitkou file jako executable, tedy např.:

SnowWhite:/tmp$ file muj_program
muj_program: ELF 32-bit LSB executable, \
   Intel 80386, version 1, ...
SnowWhite:/tmp$

Je zcela zřejmé, že vítězem soutěže se stane někdo, jehož program bude naprosto geniální, ale svůj účel dobře plnící, "hack".

Své soutěžní příspěvky posílejte na adresu noviny@linux.cz se subjectem "LN: Soutez" (bez uvozovek). Uzávěrka soutěže je 8. května tohoto roku a výsledky budou oznámeny v květnovém čísle Linuxových novin.

Jak a kdo bude hodnotit výsledky? Výsledky se budou hodnotit objektivně - každý program, který bude vyhovovat podmínkám soutěže bude vyzkoušen a pokud opravdu bude dělat to, co má a neskončí podobně jako program na následujícím výpise, bude zařazen do soutěže.

SnowWhite:/home/pavel$ netscape
Segmentation fault (core dumped)
SnowWhite:/home/pavel$ 

Vítězem se stane majitel programu, jehož délka (wc --bytes muj_program) bude nejmenší. V případě shodné délky programů rozhoduje čas doručení zdrojové podoby. (Pokud budete chtít, můžete i tipovat délku vítězného programu - třeba se najde ještě nějaká vhodná cena pro vítěze tipovací soutěže...).

A nyní to nejpodstatnější - cenou pro vítěze bude druhé vydání knihy LINUX-Internet server autorů Pavla Satrapy a Jiřího A. Randuse. Knihu vydal Neokortex, spol. s.o. http://www.neo.cz. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -