- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Květen 1998

Nejmenší vyhrává

Pavel Janík ml., 9. května 1998

V minulém čísle Linuxových novin byla vyhlášena soutěž o nejmenší spustitelný program ve formátu ELF. Soutěže se zúčastnilo sedm statečných, jejichž programy naleznete na stejných místech jako Linuxové noviny. Vítězem se stal Pavel Juran (mimochodem autor HTML podoby Linuxových novin), jehož implementace příkazu true má velikost celých 57 bytů. Pavel Kaňkovský zvolil jiný postup - implementoval program, který vrací počet zadaných argumentů na příkazové řádce. Pokud máte zájem o mini shell, jistě vás uspokojí program Milana Kopačky. Jeho smallsh má velikost 3176 bajtů. Velikosti soutěžních programů naleznete v tabulce.

JménoVelikost v bytech
Pavel Juran57
Pavel Kaňkovský60
Martin Mareš72
Stanislav Meduna124
Radovan Garabík368
Henryk Paluch794
Milan Kopačka3176

Soutěže se zúčastnil i Martin Mareš. Kdo slyšel jeho přednášku na Linuxovém semináři na Cikháji, jistě si nenechá ujít zdrojový text jeho příspěvku - a dobře udělá... Všechny příspěvky mohou být šířeny za podmínek licence GNU GPL. Třeba se najde někdo, kdo bude chtít vyrobit nějakou mini-distribuci.

Doufám, že se vám soutěž líbila a že soutěže, která je vypsána v tomto čísle Linuxových novin, se zúčastní více čtenářů. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -