- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny Květen 1998

Měsíc v comp.os.linux.announce

Pavel Janík ml., 1. května 1998

Společnost Dynamical Systems, Ltd. uveřejnila první verzi svého produktu readyBase, dynamicky rozšiřitelné databázové knihovny s API pro C, Perl a Javu. Knihovna je k dispozici pro Linux (Intel), Solaris (SPARC, Intel) a IRIX. Třicetidenní demoverze je k mání na adrese http://www.dynamical-systems.com.

Olaf Titz (olaf@bigred.inka.de) uvolnil další verzi balíku cipe, který umožňuje kryptovat IP tunnel. cipe funguje na principu posílání kryptovaných UDP paketů, ale bohužel není kompatibilní s IPSEC. Tohoto balíku můžete s výhodou použít při budování VPN Virtual Private Networks. Bližší informace naleznete na adrese ftp://ftp.inka.de/sites/bigred/sw.

Balík TEItools, jehož autorem je Boris Tobotras (tobotras@jet.msk.su), zjednodušuje práci se SGML dokumenty a umožňuje z jednoho zdrojového textu generovat HTML, RTF, PostScript i PDF. Další informace naleznete na adrese http://xtalk.price.ru/SGML/TEItools.

7. dubna vyšlo tiskové prohlášení sdružení XFree86 ke změně licenčních podmínek referenční implementace (SI -- Sample Implementation) standardu X11R6.4 společnosti TOG (The Open Group). Kompletní zprávu si můžete přečíst na adrese http://www.xfree86.org/.

Pokud postrádáte na svém Linuxu BASIC, nezoufejte a podívejte se na adresu ftp://ftp.demon.co.uk/pub/unix/linux/apps/misc. Naleznete zde PC Linux BASIC, dobře dokumentovaný (manuál má 76 stránek) překladač jazyka BASIC. Autorem překladače je Mike Maddock (mike@lostboy.demon.co.uk).

1. dubna vyšlo již 27. číslo Linux Gazette http://www.linuxgazette.com/. Kompletní číslo je k dispozici na adrese ftp://ftp.ssc.com/pub/lg/.

H. J. Lu (hjl@lucon.org) oznámil vytvoření binárek překladače egcs verze 1.0.2. Více informací získáte na adrese http://egcs.cygnus.com.

Owen Taylor (otaylor@gtk.org) oznámil 16. dubna, že je na světě dlouho očekávaná verze 1.0.0 knihovny gtk+. Kompletní informace naleznete na adrese http://www.gtk.org/.

22. dubna byla uvolněna další betaverze (tentokráte už čtvrtá) KDE http://www.kde.org (The K Desktop Environment).

Andries Brouwer (Andries.Brouwer@cwi.nl) zveřejnil další verzi prohlížeče manuálových stránek - programu man. Verzi 1.5c naleznete na adrese ftp://ftp.win.tue.nl/pub/linux/util. Andries také den poté uvolnil další verzi balíku manuálových stránek - man-pages-1.19, kterou naleznete na adrese ftp://ftp.win.tue.nl/pub/linux/man. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -