- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 06/98

Měsíc v comp.os.linux.announce

Pavel Janík ml., 1. června 1998

Tak jako každý měsíc přinesla oznámení v konferenci comp.os.linux.announce spoustu novinek ze světa operačního systému Linux. Tento měsíc byl navíc poznamenán výstavou Linux Expo 98, a tak jsme si mohli přečíst spoustu výhodných nabídek komerčních společností. Například společnost Red Hat Software Inc. zde nabízela poslední verzi své distribuce - RedHat Linux 5.1 (kódové označení Manhattan).

Steve Emms (webmaster@linuxlinks.com) oznámil novou adresu pro službu nazvanou Linux Links http://www.linuxlinks.com/, která shromažďuje odkazy na WWW servery věnující se Linuxu. V současné době jich má asi 1500.

Robert S. Maier (rsm@math.arizona.edu) vytvořil novou verzi balíku GNU plotting utilities ftp://ftp.gnu.org/pub/gnu/plotutils-2.1.tar.gz.

Jean-Luc Fontaine zveřejnil další verzi svého zajímavého modulárního spreadsheetu (tabulkového procesoru) pod názvem moodss-3.3. Najdete jej na adrese http://www.mygale.org/~jfontain/. Na této adrese naleznete i obrázek spreadsheetu v akci.

Mark Stacey (heathclf@skynet.csn.ul.ie) uvolnil testovací verzi patche pro podporu protokolu T/TCP pro kernel 2.0.32. Protokol T/TCP je definován v dokumentu RFC 1644 a umožňuje snížit počet přenášených paketů při malých přenosech dat až o 66 %. Patch naleznete na adrese http://www.csn.ul.ie/~heathclf/fyp.

Společnost ObjectSoftware Inc. vyvinula utilitu ObjectManual, která slouží ke generování dokumentace ze zdrojových textů v jazyce C nebo C++ (podobně jako javadoc z jazyka Java). Program je free pro nekomerční organizace. Je k dispozici na adrese http://www.obsoft.com pro Linux a Microsoft Windows NT.

Fabrice Bellard (bellard@email.enst.fr) vytvořil patch pro audio přehrávač mpg123, který prý umožňuje soubory mp3 přehrávat i na pomalých počítačích s procesorem i486. Patch naleznete na adrese http://www-stud.enst.fr/~bellard/mpg123-486.html.

Dennis Payne (payned@rpi.edu) oznámil novou verzi programátorského prostředí Xwpe http://www.rpi.edu/~payned/xwpe/alpha.html, bližší informace o tomto prostředí naleznete také v článku Programátorské editory (X)WPE a (X)FTE.

Společnost Linux Central http://linuxcentral.com oznámila zahájení prodeje nové knihy autorů Michaela K. Johnsona a Erika W. Troana s názvem Linux Application Development. Kdo zná oba autory, jistě si knihu nenechá ujít. Najde se nějaké vydavatelství, které knihu přeloží a vydá? Snad ano, nechejme se překvapit...Další novou knihou je kniha Linux Network Toolkit autora Paula G. Seryho.

Andries Brouwer (Andries.Brouwer@cwi.nl) oznámil novou verzi balíku kbd, tentokráte s číslem 0.96. Balík najdete na adrese ftp://ftp.win.tue.nl/pub/linux/util/kbd.

Elmer Joandi (elmer_j@madli.ut.ee) nalezl poměrně zajímavou chybičku v produktu Source Navigator (viz článek Source Navigator) společnosti Cygnus. Source Navigator totiž poslouchá na prvním volném portu a akceptuje příkazy jako exec cat /etc/passwd.

Thomas Boutell (boutell@boutell.com) známý to autor aplikací pro WWW (vzpomeňme třeba Count.cgi) oznámil novou aplikaci, která umožňuje sdílení kalendářů - jedná se tedy o tzv. Group Scheduling aplikaci, která umožňuje skupinám pracovníků lépe organizovat čas.

Pavel Janík ml. (to jsem já ;-) oznámil přesun aplikace Linux Source Driver na novou adresu http://lsd.linux.cz.

John Lindal (jafl@cco.caltech.edu) oznámil novou verzi balíku Code Crusader http://www.cco.caltech.edu/~jafl/jcc/.

Markku Rossi (mtr@ngs.fi) vytvořil interpreter jazyka JavaScript, který je volně šiřitelný - najdete jej na adrese http://www.ngs.fi/js/.

Společnost Red Hat Software Inc. http://www.redhat.com oznámila zahájení prodeje distribuce Red Hat Linux 5.1 (Manhattan).

Frodo Looijaard (frodol@dds.nl) vytvořil zajímavý dokument zabývající se instalací knihovny glibc jako druhé v systému http://huizen.dds.nl/~frodol/glibc. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -