- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 10/98

Linux Journal - září

Petr Bárta, 10. října 1998

[ Linux Journal ]  
Hlavním tématem zářijového vydání Linux Journalu jsou multimedia a grafika.

Hned v prvním článku se můžete seznámit s programem, resp. programovacím prostředím Open Inventor (Release 2) pro vývoj grafických aplikací. Jako příklad jeho použití je uvedena obálka tohoto čísla, obrázky na ní vytvořil R. Hartley, autor článku, právě v tomto prostředí.

Pro programátory v jazyce C (mezi které se bohužel nemohu počítat), kteří by rádi používali XIE (X Image Extension) pro grafiku, je určen článek S. Logana.

Pro přehledné zobrazování (nejen) vědeckých dat v grafické podobě můžete použít např. VTK (The Visualization Toolkit). Představuje ho J. C. Moore.

Pokud pracujete se zvukem, pravděpodobně vás zaujme článek D. Phillipse o portování audio aplikací z SGI na Linux.

A. Beck je autorem další z grafických knihoven - LibGGI (General Graphics Library), která se má vyznačovat přenositelností, jednoduchostí, rozšiřitelností apod. Další podrobnosti se dozvíte přímo v článku této knihovně věnovaném.

Jak je jednoduché přenést grafické aplikace z prostředí MS-DOS do Linuxu? Odpovědět se snaží J. Karim za pomoci knihovny SVGALIB.

Pro uživatele X-serverů připojených přes telefonní připojení bude pravděpodobně velmi zajímavý článek J. Gaithera o balíku DXPC (Differential X Protocol Compression), který umožňuje zrychlit přenos (podle autora) v poměru až 10:1.

Druhou část seriálu o přechodu na Linux, tentokrát věnovanou základům (nebo možná spíše principům a základní filosofii) správy linuxového systému, přináší opět N. M. Jacobowitz a J. Hebert.

Hlavně vývojáře a programátory, kteří si hrají s jádrem Linuxu, bude asi zajímat článek A. Rubiniho o speciálním zvukovém zařízení a jeho ovladači.

B. Poel v článku přejatém z Linux Gazette popisuje MUP (Music Publisher) - jeden z programů určených pro přípravu hudebních partitur.

V pravidelné rubrice "Take command" se tentokrát H. de Vreught věnuje utilitce tr.

A v další pravidelné rubrice "At the Forge" se můžete naučit různé způsoby automatické aktualizace vašich www stránek.

Samozřejmou součástí Linux Journalu jsou recenze na nové knihy a programy, reklamy a další informace. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -