- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 10/98

Jaký byl INVEX?

Pavel Janík ml., 4.--11. října 1998

Tento článek bude poněkud jiný než ostatní - vzniká totiž průběžně. Vždy, když najdu nějakou chvilku, dopíšu své zážitky.

22:00, neděle

Právě jsem přijel domů. Mám toho plné zuby, vstával jsem v šest hodin ráno a kdo ví, kdy půjdu spát. Na výstavišti je to samý shon, všude plno lidí. No prostě zítra začíná INVEX.

Nainstaloval jsem jeden náš Linux a když jsem vyhlédl z prvního patra dolů, zahlédl jsem mamutí společnosti Lotus a Microsoft. Jsem zvědav, jak se budou zítra tvářit na moji otázku, která se bude týkat jejich vztahu k Linuxu. Nebojte se, samozřejmě, že se o tom dozvíte. Zítra mám v plánu navštívit přednášku Petra Staňka v pavilonu X. Přednáška má název "Linux v síti INECnet". To jsem zvědav, co se dozvím nového. Ale nechejme se překvapit.

Dále jsem navštívil pavilon P, kde jsem zahlédl další unixový server - tentokráte u stánku společnosti Internet Info, s.r.o., která vytváří server Lupa http://www.lupa.cz. Na tomto serveru můžete nalézti nejnovější zprávy o českém Internetu. Možná není tajemstvím, že jsem společně s Markem Antošem zahlédl i Ivo Lukačoviče... Kdo ví, co na nás (české uživatele Internetu) chystají. Ivo dokonce použil i svůj fotoaparát, ale o tom si jistě přečtete více na serveru Novinky http://www.novinky.cz, který spravuje společnost Seznam Ivo Lukačoviče.

22:30, pondělí

Tak už máme za sebou první den INVEXu. Nevím, proč se nazývá dnem "odborným a tiskovým", protože tolik studentíků a mládeže tam snad není ani ve dny pro veřejnost. Ale dost už stěžování. Lidí bylo habaděj, potkal jsem spoustu známých (např. Zdeňka Pytelu, Michaela Mráku).

To hlavní, o čem bych vám chtěl dnes napsat je to, jaký vztah k Linuxu panuje mezi výrobci a dodavateli CAD systémů. Moje putování po pavilónu A, kde tyto společnosti vystavují, začalo u pravděpodobně největšího z nich - u společnosti Autodesk, známého to výrobce programu AutoCAD. Reklamní slogan "Magická čtrnáctka" (AutoCAD Release 14) se nesl celým pavilónem A. Na můj dotaz, proč společnost Autodesk již nepodporuje unixové systémy, mi bylo odpovězeno: "To pro nás není žádný trh!". Byl jsem zklamán. Předchozí verze (tedy 12 a 13) bylo možno provozovat alespoň na Sunech, ale teď už ani tam ne. Ale uvidíme, jestli AutoCADu "neujede vlak".

Hned vedle společnosti AutoDesk vystavuje společnost Bentley. Je to až neuvěřitelné, ale na jejich stánku jsem měl pocit, že jsem na stánku Autodesku, ale vše je jaksi naopak. Protože jsem věděl, že jejich produkt MicroStation již na Linux portován je, už nebyl můj dotaz tak naivní. Zeptal jsem se: "Proč zrovna Linux?". Ale jak se ukázalo, i tento dotaz byl naivní. MicroStation běží na 16 (slovy šestnácti) operačních systémech a Linux je pouze jedním z nich. Technik, se kterým jsem se bavil, dokonce říkal, že považuje Linux za operační systém budoucnosti. Souhlasil jsem s ním... Dalším v pořadí na mé pouti za systémy CAD byla česká společnost VariCAD http://www.varicad.cz, která svůj systém VariCAD nabízí i pod Linux. S vystavovateli této společnosti jsem vedl dlouhý rozhovor a doufám, že až je pozítří znovu navštívím, vznikne nějaká rozumná spolupráce mezi nimi a Linuxovými novinami. Přece jen se jedná o snad první český software pro Linux, na který jsou reklamy i v Linux Journalu.

Jako posledního vystavovatele jsem si nechal společnost Apro, která distribuuje systém OrCAD. Původně jsem ji "neměl v plánu", ale když se na mne usmála jejich hosteska (mimochodem moje bývalá spolustudentka z gymnázia), nedalo mi to a zeptal jsem se na Linux i zde. Odpovědí mi bylo: "Co je to Linux?". A tak jsem vzdal své snahy... Jak vidíte, vztah distributorů CAD systémů k Linuxu je velice různorodý a doufám, že se dožiji doby, kdy např. na dotaz, zda výrobce podporuje Linux, se mi dostane odpovědi: "Myslíte stabilní nebo vývojovou řadu? Jakou distribuci máte konkrétně na mysli? A na jaké platformě (Merced nebo Super UltraSPARC)?".

Protože v půl čtvrté byla v pavilónu X naplánována přednáška pana Petra Staňka na téma "Linux v síti INECnet", odebral jsem se asi kolem třetí hodiny do tohoto pavilónu. A koho tam nevidím? Petr Staněk místo toho, aby si přednášku připravoval, tráví své chvíle ve společnosti vystavovatelů společnosti Brailcom, kteří nemají co dělat a ve volných chvílích kompilují kernel 2.1.123 (BTW - v tu dobu na mé Sněhurce už asi šest hodin běžel kernel 2.1.124 :-)). Přidal jsem se tedy k rozhovoru a byl jsem mile potěšen znalostmi obou pánů. Bohužel jsem se ale nedočkal touženého nabídkového listu počítačů s procesory Digital Alpha (chci si totiž koupit domů nový server).

A už se pomalu blížila ona doba, kdy měla začít přednáška Petra Staňka. V miniaturním sále se sešlo deset lidí (včetně mě a Zdeňka Pytely) a naslouchalo. Do třicetiminutové přednášky se Petru Staňkovi podařilo vměstnat opravdu hodně. Byl jsem pouze zklamán výslovností přednášejícího (RedHat = [ridhit]), SQL = [eskvéel] apod.) a dále menšími nepřesnostmi v terminologii - markantní to bylo hlavně v přirovnání SSL (Secure Sockets Layer) a protokolu SET (Secure Electronic Transactions), kdy přednášející řekl, že je to totéž (účastníkům pilotního projektu implementace SET v ČR v tu chvíli vstaly vlasy na hlavě). Ale samozřejmě panu Staňkovi patří velký dík za to, že byl Linux alespoň trochu vidět.

Myslím si, že pro dnešek to už celkem stačilo, musím se jít psychicky i fyzicky připravit na zítřejší den. Dobrou noc.

23:50, úterý

Dnes jsem se bohužel na INVEX nedostal, protože jsem řešil spoustu věcí, které souvisejí se seminářem SLT'98 http://www.linux.cz/slt98.

Protože jsem včera nenalezl na INVEXu dva největší české distributory Linuxu (jistě je netřeba jmenovat), zkusil jsem zavolat na jejich ústředí. V brněnské společnosti ApS mi sdělili, že tentokráte na INVEXu nevystavují samostatně, ale společně s jinou firmou. Velkým překvapením pro mne bylo, že druhá společnost (IPEX) na INVEXu není vůbec. Ale co se dá dělat. Zítra zkusím alespoň navštívit ApS a sdělit své dojmy z jejich prezentace, ale vzhledem k tomu, že zítra již začínají dny pro veřejnost, nejsem si zcela jist, zda vydržím ten obrovský nápor (jestli ovšem nějaký bude).

0:00, středa

Jak je vidět z časových údajů, chodím domů stále později a už to začíná být znát na mém hlase. Opět to vypadá na klasickou poinvexovou angínu.

Dnešní den jsem trávil mezi výrobci počítačových slovníků. Bohužel pro Linux zatím nebyl k dispozici žádný rozumný překladový slovník, a tak překladatelé zatím nemohou plnohodnotně Linux využívat. Proto jsem se vydal za několika společnostmi, které mají své produkty pro Windows a ptal se, jestli plánují nějakou rozumnou portaci pro unixové systémy. Ze sedmi společností, které jsem navštívil, mám dobrý pocit pouze ze dvou z nich.

První z nich je společnost Leda http://www.leda.cz. Povídal jsem si s vedoucím oddělení elektronických slovníků panem Čunderlíkem, který je evidentně velice znalým v oboru, a pokud se mohu domnívat, má dokonce i prsty ve vlastní implementaci slovníků. On sám vidí možnost portace na unixové systémy skepticky, ale i přesto mi dal kontakt na ředitele společnosti, který mi snad řekne více.

Zajímavější rozhovor byl ovšem u společnosti Lingea, která vyrábí slovníky Lexicon. Mluvil jsem s velice skromným pánem (Pavel Ševeček), který, ač ředitelem společnosti, má na vizitce napsáno vývoj (pokud je mi známo, má pan Ševeček právo i nosit jistý titul, který také na vizitce uveden není). Rozhovor byl velice plodný - pan Ševeček dokonce přiznal, že k odlaďování používá řádkový interface... Opět jsme se domluvili na dalším kontaktu, a proto se nechme překvapit, co bude dál.

U ostatních podobně zaměřených společností mi to připadalo poněkud zbytečné se o unixech zmiňovat - buď vůbec nevěděli, oč jde, nebo přímo řekli, že to nemá význam.

Zklamán rozhovory s vývojáři překladatelských společností jsem se vydal "najisto" za společností Humusoft http://www.humusoft.cz, která dodává na český trh systém Matlab. Opět se nic nezměnilo, v nabídce je i nadále verze pro Linux zahrnuta pod označením UNIX.

Dále jsem navštívil stánek společnosti Inprise (Borland) http://www.inprise.cz a podíval se na Interbase 5.0. U společnosti Lotus http://www.lotus.com mne zklamali tvrzením, že Lotus Notes na unixy v dohledné době portovány nebudou.

Společnost ApS http://www.aps-brno.cz se mi bohužel nepodařilo na první průchod nalézt, a proto jsem musel využít informačního systému ELIS. Bohužel i potom jsem nenalezl nikoho, kdo by mi sdělil něco bližšího o tom, jaké služby nyní tato společnost poskytuje. Pouze jsem získal vizitku.

Další společností, kterou jsem navštívil, byla ScoS http://www.scos.cz, která je známá tím, že dodává notebooky s předinstalovaným operačním systémem Linux (mimo jiné). Bohužel ani zde se mi nepodařilo získat více informací, protože jediný člověk, který se o to zajímá byl zrovna na obědě. Nicméně jsem obdržel jeho vizitku, a pokud nám bude štěstí přát, třeba budeme mít tu šanci jeden takový notebook otestovat.

Dnešní procházku jsem zakončil návštěvou u společností, jejichž doménou je DTP. Distributoři společnosti Adobe http://www.adobe.com byli velice ochotní, ale bohužel mi nedokázali odpovědět na dotaz, jestli a případně kdy bude k dispozici plná verze Distilleru pro Linux. Ale aby to nebylo vše, tak mi nedokázali ani odpovědět na dotaz, kdy bude Acrobat 4.0 a PDF 1.3.

Ale aby ta dnešní reportáž nebyla taková pesimistická, tak skončíme u společnosti DTP studio http://www.dtpstudio.cz. Nabídka této společnosti mne potěšila, protože jednak jsou distributory společnosti Corel, a tedy mají v nabídce např. i Corel WordPerfect pro Linux (Corel NetWinder zatím bohužel nikoli), ale také jejich nové CD "Internet do kapsy III" obsahuje Linuxové noviny. I zde mi byla nabídnuta vizitka (o poznání kvalitnější než obvykle, holt DTP studio má asi DTP studio) a jsem zvědav, kam povede naše spolupráce.

Bohužel dnešním dnem jsem byl tak zničen, že již asi INVEX nenavštívím...

22:10, čtvrtek

Přece jen jsem se ještě nechal zlákat, ale z naprosto jiných důvodů. Dostal jsem za úkol rozšířit mezi vystavovatele letáčky s informacemi o semináři SLT'98. Navštívil jsem také stánek Seznamu http://www.seznam.cz, kde jsem si příjemně pohovořil s Ivo Lukačovičem, který mi na oplátku za to, že jsem mu pomohl vyřešit jeden problém serveru Seznam, slíbil, že zveřejní informaci o semináři na serveru Novinky.

Další cesta vedla za Markem Antošem a Petrem Tesaříkem, kteří mi taktéž slíbili zveřejnění nějakého kraťoučkého textu na Lupě.

18:00, pátek

Dnes mne bohužel potkaly pracovní povinnosti, což mne velice mrzí, neboť jsem měl domluvenu na INVEXu schůzku se slovenskými kolegy. Ale bohužel práce je práce.

Závěrem

V tomto článku jsem vám nastínil, jak může vypadat obyčejný týden jednoho obyčejného člověka na obyčejné počítačové výstavě s neobyčejně velkým počtem neobyčejně malých návštěvníků. Pokud byl ten váš týden podobný, napište nám noviny@linux.cz. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -