- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 11-12/98

Internet do kapsy - recense

Michal Choura, 18. listopadu 1998

Všichni šťastlivci, kteří měli možnost zúčastnit se semináře SLT'98 http://www.linux.cz/slt98/, dostali kromě jiného také CD s názvem Internet do kapsy III, sponsorský dar firmy DTP studio. Když jsem ještě na semináři CD zběžně prohlížel, příliš mě nezaujalo, protože se podle 32stránkové příručky zdálo, že se jedná jen o další z mnoha kolekcí programů typu shareware pro platformu Windows. Ovšem, jak se ukázalo později, první dojem byl mylný, neboť na CD se nachází mnohem více.

Celý disk se ovládá z prostředí webového prohlížeče. Úvodní stránka nabízí čtyři hlavní okruhy, kterým se CD věnuje. Na první místo dali autoři kolekci programů pro práci s Internetem v prostředí Windows, která zabírá zhruba dvě třetiny prostoru na CD. Programy jsou rozděleny do několika sekcí, např. elektronická pošta, editory HTML, základní programy FTP a telnet, bezpečnost na Internetu, servery. K tomuto okruhu, nemaje zakoupen systém Windows, toho mnoho říci nemohu. Pouze mě zarazilo, že v sekci o serverech lze nalézt několik HTTP serverů, ale nevyskytuje se mezi nimi Apache, který existuje i pro tuto platformu a patří nepochybně ke špičce. Pravda, v březnu 1998, kdy byla uzávěrka tohoto CD, existovala pouze betaverse, ale i ta tam možná mohla být.

Druhá část v pořadí má název Naše téma. Obsahuje dva příspěvky, jednak Češtinu do kapsy, což je kompletní kopie webového serveru Čeština http://www.cestina.cz/, jednak kolekci webových stránek věnovaných Linuxu. První příspěvek připravil Ondřej Bojar, jeden z tvůrců zmíněného webového serveru. Stránky se zabývají celou problematikou češtiny na Internetu. Čtenář zde najde přehled snad všech kódových sad používaných na našem území i konversní utility pro jejich převody (i ty jsou součástí CD). Nemálo prostoru je věnováno správnému nastavení WWW prohlížečů pro různé platformy a poskytování českých stránek servery, včetně srovnání možných způsobů překódovávání dokumentů na serveru. Pozornost je věnována i počeštění operačních systémů.

Druhý příspěvek Našeho tématu sestavil Petr Staněk. Obsahuje snad všechny významné české informační zdroje věnované Linuxu, celkem zabírá přes 100 MB. Kromě http://www.linux.cz a Linux-cz jsou zde i stránky projektu Linux pro nevidomé firmy Brailcom, "kuchařky" nastavení Linuxu pánů Martina Patky a Vladimíra Myslíka a stránky s dokumenty ze semináře o Linuxu, přednášeného na MFF University Karlovy. K dalším zdrojům patří HTML podoba archivu elektronické konference linux@muni.cz, elektronická podoba Linuxových novin http://www.linux.cz/noviny/, slovenský elektronický časopis Netáčik http://netacik.sk a články z magazínů Chip a Connect!. Na CD byly zařazeny i servery, které se věnují širší, než jen linuxové problematice, a to http://www.freesoft.cz, http://www.gnu.cz a Školičky Jana Hubičky.

Třetí hlavní část CD má název Představujeme. Zájemce v ní nalezne kopii serveru Seznam http://www.seznam.cz, stránky vývojového prostředí pro Javu Xelfi (včetně zkušební verse produktu), několik stránek projektu PinkNet a informace o internetových kavárnách.

Poslední část se názývá Dokumenty. Čtenář v ní najde kompletní specifikaci a referenční příručku jazyka HTML 4.0, specifikaci CSS (Cascading Style Sheets) a použití v HTML, specifikaci XML a další informace konsorcia W3C. Mnohým pomůže série článků Pavla Satrapy o tvorbě webových stránek nebo jeho Seznam síťových zdrojů v ČR.

Celkově je CD Internet do kapsy III povedená sbírka informací, která má každému co nabídnout. Za nejdůležitější část CD považuji Češtinu do kapsy, protože povědomí o této problematice by měli mít všichni uživatelé Internetu. Jediná vada této části je, že několik odkazů na CD směřuje jinam, než kde jsou soubory skutečně umístěny (jedná se především o návraty na předchozí stránku). Linuxová část je výborně zpracovaná a obsahuje ucelený soubor informací, jak pro základní seznámení, tak pro znalé uživatele. Bohužel, jako každé CD, ve srovnání s Internetem jsou některé informace na něm uvedené již značně zastaralé. Uzávěrka CD byla v březnu 1998 a od té doby se toho ve světě Linuxu odehrálo opravdu mnoho. Výrobce však chystá další versi titulu, takže se nechme překvapit. Nakonec už jen poznámku, že ačkoliv CD obsahuje vynikající informace o češtině na Webu, kde je doporučováno používat kód podle normy ISO 8858-2, webové stránky jsou na disku zaznamenány v CP 1250...

Údaje o CD:

  • Název: Internet do kapsy III
  • Autor: DTP Studio, s. r. o., Nademlejnská 7, Praha 9
  • Cena: 375,- Kč
  • Kontakt: DTP studio http://www.dtpstudio.cz/
*


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -