- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka - - předchozí část - následující část - první část -

Linuxové noviny 11-12/98

Báječný svět jádra v. 2.2 (pokračování)

přeložil Nathan L. Cutler, 10. prosince 1998

Systémové sběrnice a tak podobně

Méně důležitě a méně aktuálně, Linux 2.2 bude běhat na podstatně více existujících počítačích x86, což zajistí zabudovaná podpora sběrnice Microchannel, která se ještě tu a tam vyskytuje, zejména v starších mašinách a v některých typech v řadě PS/2.

Kromě stovek méně podstatných záplat v sběrnicové části jádra (např. přibylo mnoho nových jmen PCI zařízení) došlo i k větším pozitivním zásahům. Především podpora PCI prodělala několik významných změn. Zaprvé došlo ke změně a přemístění rozhraní sloužícího k nahlášení přítomnosti PCI zařízení, čímž se zjednodušil proces přidávání nových informačních políček. Tato změna sice nepředstavuje velký rozdíl pro konečné uživatele, významně to však ulehčí práci vývojářům. Krom toho nyní má uživatel možnost zvolit, zda chce skenovat PCI sběrnici prostřednictvím kompatibilní PCI BIOS nebo přímo (tedy BIOS obejít). Toto je radostná zpráva zejména pro ty, kteří mají ve své mašině jednu z několika PCI biosek, které svou nekompatibilitou se standardy způsobily problémy s bootováním.

Je to smutné, ale stále je v kernelu málo podpory ISA zařízení typu "Plug-and-Play". Takovou podporu by sice mnozí nadšeně uvítali, současně navržené systémy trpí určitými problémy, které budou zřejmě odstraňovány během vývoje jádra verze 2.3. Zoufalství však není na místě, neboť existuje fantastická utilitka - isapnp - která běží v uživatelském prostoru a umožňuje provést potřebná nastavení PnP zařízení. Tady jde spíš o to přesunout tyto funkce obsluhy hardwaru do linuxového jádra, kam ve skutečnosti patří.

IDE, a SCSI, a USB... Jéje!

Co se týče podpory IDE, Linux 2.2 se od svého předchůdce nijak významně neliší. Nejnápadnější změnou je možnost IDE subsystém natahovat a vyhazovat jako modul, jako u SCSI. (Toto navíc umožňuje použít IDE řadič typu "Plug-and-Play".) Pro mašiny, které už nějaký ten pátek pamatují, nový ovladač IDE nyní podporuje starší disky a řadiče MFM a RLL, aniž by bylo nutno natáhnout starší verzi ovladače. Linux 2.2 je rovněž schopen automaticky detekovat a konfigurovat nejrůznější IDE karty typu PCI, včetně aktivace DMA bus-mastering pro sníženou zátěž procesoru a zlepšenou výkonnost. V neposlední řadě byly vyvinuty další ovladače podporující řadiče s chybami a řadiče, které prostě fungují "jinak". Je úžasné, jak i vynikající věci se dají zlepšovat.

Jinde ve světě IDE jsme svědky vzestupu IDE zařízení fungujících přes paralelní port. Tato zařízení nyní Linux 2.2 podporuje - z větší části. Pokud narazíte na zařízení, které nefunguje, je bezpečné předpokládat, že příslušná podpora přibude v jedné z budoucích mutací verze 2.2.

Bohužel existují zařízení jako např. přepisovatelné CD-ROMy, kde je nutné používat nový ovladač emulace SCSI. Nelíbí se mi to, ale jiná reálná možnost neexistuje. Toto omezení bude možná odstraněno v pozdějších verzích ovladače CD-ROMu, ale s největší pravděpodobností bude přítomno minimálně ve verzi 2.2.0 jádra.

Hlavním zlepšením subsystému SCSI je řada nových ovladačů podporující nové karty a chipsety, jejichž seznam je příliš dlouhý, abych ho tady uvedl.

Je tu však i špatná zpráva. I když existuje projekt, jehož cílem je vyvinout podporu USB a USB zařízení, žádné byť dílčí výsledky tohoto projektu se zatím nedostaly do jádra verze 2.1. Obrat v této věci před oficiálním zveřejněním verze 2.2 sice nelze úplně vyloučit, je však nepravděpodobné, že dojde k zapracování tak velké feature těsně před release.

Porty: paralelní a seriové

Tady nic moc nového, Linux vždy skvěle podporoval tyto základní prostředky. Ovladač paralelního portu byl předělán z cross-platformových důvodů, a proto někdejší "paralelní port" je nyní "PC paralelní port" (PC-Style Parallel Port). Co se týče jeho fungování, jediná nápadná změna je nová možnost bez namáhání sdílet jeden port mezi více ovladači různých zařízení. (Avšak buďte připraveni na to, že v souvislosti se změnou způsobu označování paralelních portů možná po upgradu na Linux 2.2 zjistíte, že se z lp1 stalo lp0. Linuxové distribuce by však měly tuto změnu zohledňovat zcela automaticky.)

Podpora seriových portů funguje stejně dobře jako vždycky před tím, avšak s jedním podstatným rozdílem. Dříve používání seriového koncového zařízení jako např. modem probíhalo prostřednictvím dvou device, ttyS a cua (první pro příchozí a druhá pro odchozí volání). Linux 2.2 tato dvě zařízení již slučuje v jedno (ttyS) a použití zařízení typu cua má za následek vypsání varovného hlášení do kernelového logu. Velmi pozitivní je skutečnost, že Linux 2.2 v sobě zahrnuje podporu více než 4 seriových portů, podporu sdílení přerušení mezi více seriových zařízení i řadu ovladačů nestandardních portů a multiportových karet. Jediné, co mi na seriové podpoře vadí je skutečnost, že neumožňuje používat standardních metod předávání device-parametrů modulům při jejich natažení prostřednictvím souboru modules.conf a programu kmod. (Místo toho se tyto parametry nastavují prostřednictvím příkazu setserial, což je trochu neobvyklé.)

Rovněž stojí za zmínku to, že Linux 2.2 bude podporovat novejší UARTy než verze 2.0, což možná bude znamenat vyšší přenosovou rychlost u novějších modemů.

CD-ROMy, flopiny a vyjímatelné nosiče

Velkým přínosem pro vývojáře verze 2.2 je sjednocení směsice stovek CD-ROMových standardů za 'standardem' (tady v originále slovní hříčka na slovo "prapor") ATAPI CD-ROM. V důsledku tohoto fenoménu měli vývojáři čas provést kompletní revizi ovladačového systému CD-ROM s cílem standardizace podpory, čímž došlo k eliminaci menších rozdílů a iritujících nesrovnalostí mezi jednotlivými ovladači.

Podpora přepisovatelných CD-ROMů bohužel není zatím tak kvalitní, jak bychom mohli chtít. Ty, co fungují přes SCSI jsou podporovány dobře, ale IDE mechaniky mohou vyžadovat použití nejapné emulace SCSI. Toto omezení nejspíš bude odstraněno v pozdější verzi CD-ROMového subsystému, ale prozatím s tím budeme muset žít.

Flopiny fungují stejně perfektně, jako kdykoliv dříve. Pokrok byl dosažen v oblasti vysokoobjemových disket. Sice zatím není jasné, jestli podpora se bude vztahovat na všechny typy, mechaniky fungující přes rozhraní ATAPI (což představuje velkou část těchto zařízení) již mají určitý stupeň podpory.

Mechanika "Zip" od firmy IOMEGA, která se těší stále rostoucí popularitě, je poměrně dobře podporována Linuxem 2.2. Tato mechanika se prodává ve dvou mutacích: SCSI a paralelní. Zip mechaniky typu SCSI jsou podporovány stejně jako jakýkoliv SCSI disk. Narozdíl od své kolegyně, paralelní zipka používá protokol "SCSI-over-parallel", ale Linux 2.2 si ví rady i s ním. Jiné mechaniky od firmy IOMEGA jako např. DITTO možná budou fungovat v kombinaci s ovladači ftape.

DVD mechaniky Linux již do jisté míry podporuje, jelikož se představují většinou jako mechaniky ATAPI. (SCSI DVD mechaniky možná ne, ale ty zas budou nejspíš fungovat přes vynikající ovladač SCSI CD-ROM.) Toto však bohužel neznamená, že vše bude jaksepatří ve světě Linux/DVD, protože Linux v současné době nepodporuje jakékoliv navržené DVD filesystemy a zatím neexistují uživatelské nástroje pro prohlížení DVD movie atd. Až se standardy trochu stabilizují, je vysoce pravděpodobné, že relevantní součástky budou zapracovány do jednoho z budoucích linuxových jader řady 2.2.x.

Je možné, že i další vyjímatelná média budou podporována Linuxem verze "dva-dva". Pokud se předmětné zařízení připojuje prostřednictvím paralelního portu, doporučuje se zkusit jeden z protokolových modulů řady "Parallel Port IDE". Tyto moduly jsou součástí linuxového jádra.

Sláva, hraje to!

Po dlouhé době konečně došlo k revizi kernelových zdrojáků s cílem zmodularizovat správu zvukových karet. Nyní distribuce budou moci snadněji vygenerovat podporu zvuku hned při instalaci. A pokud to bude snadnější pro distribuce, bude to zcela jistě přínosem i pro "ostatní" z nás při natahování a konfigurování zvukových zařízení (a obzvlášť těch roztomilých "Plug-and-Play"). Bude podporována hromada nových zařízení a vůbec to vypadá tak, že v této oblasti zaznamená nová verze Linuxu v příštím roce podstatné zlepšení.

Stojí však rozhodně za zmínku, že pořád chybí podpora interního reproduktoru PC. Zařadit takovou podporu by bylo žádoucí pro úplnost, ale na druhé straně to neumí ani Windows 95/98.

Video4Linux

Linux 2.2 nyní obsahuje úžasnou a rychle rostoucí podporu televizních a rozhlasových karet-příjimačů a digitálních fotoaparátů. Vzhledem k tomu, že tyto drivery jsou součástí 2.1 jen krátkou dobu, pravděpodobně zbydou nějaké problémy, ale je rozumný předpoklad, že budou včas odstraněny. Dle mého názoru je prostě úžasné, že v této oblasti Linux vůbec něco dělá. *


- předchozí část - následující část - první část - - předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -