- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 03-04/99

Čerstvé maso pro Linux

Radek Vybíral, 15. dubna 1999

Již podruhé se na tomto místě setkáváte s nadílkou softwaru, který je možné provozovat pod operačním systémem Linux. Rozšířením oproti minulému dílu bude také uvedení softwaru, který je anoncován v diskusní skupině systému UseNet News: comp.os.linux.announce, zkráceně c.o.l.a.

Mít svůj vlastní sen... ehm, firewall

Jistě jste se dostali nebo třeba dostanete do situace, kdy vás někdo vyzve, abyste vyrobili z Linuxu zabezpečený počítač - firewall. Nástroje i podpora přímo v kernelu na to existují, ale největší problém je s definováním všech potřebných práv pro vstup/výstup do vnitřní sítě, která je potřeba hlídat. Pro řešení tohoto úkolu máte nyní pomocníka, skript jménem Mason http://users.dhp.com/~whisper/mason/, který dokáže řešit vše potřebné. Skript využívá logů od programů ipchains a ipfwadm, sleduje provoz na síti, má podporu pro PPP spojení a spoustu dalších užitečných vlastností. S jeho pomocí lze snadno sestavit potřebná pravidla pro provoz firewallu.

Vždyť přeci psát v TeXu je tak snadné

TkLaTeX http://gaia.univ-rennes1.fr/tklatex/ je WYSIWYG nadstavba nad LaTeXem, která velmi usnadňuje psaní textů. Umožňuje vkládat nejpoužívanější formátovací značky přímo z menu. Pokud se přeci jen dostanete do situace, že editor nestačí, lze dokument editovat v klasickém módu. S pomocí toho editoru můžete vkládat i ty nejsložitější matematické vzorce.

[ TkLaTeX ]

MP3 Radio? Ale jistě, ozvalo se ze sluchátka

Pokud máte už nějakou sbírku skladeb v populárním formátu MP3, pro přehrávání musíte mít soubory MP3 přístupné na CD-ROM nebo na disku. IceCast http://icecast.org/ je server pro vysílání MP3 hudby prostřednictvím protokolu HTTP. Takže si můžete vyrobit MP3 rádio, které mohou využívat také vaši kolegové v práci. Na server může být napojeno více zdrojů, jako například výstup z radiokarty a podobně. Určitě stojí za pozornost, doporučuji z vlastní zkušenosti!

Plánovač projektů na WWW

Pokud pracuje na větším projektu více lidí, případně dělíte úkoly mezi skupinu lidí, je onShore TimeSheet http://www.onshore-timesheet.org/ software určený přesně vám. Můžete sledovat časové plnění jednotlivých úkolů, generovat přehledy úkolů a informovat správce projektů prostřednictvím e-mailu.

Kryptované spojení s NT serverem!

Pokud jste slyšeli o technologii PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol), tak jistě víte, že je výsadou světa Windows, že komunikuje právě prostřednictvím tohoto protokolu. Od této chvíle to neplatí, protože se našla skupina lidí, kteří pod licencí GPL napsali serverovou i klientskou implementaci tohoto protokolu s názvem PoPToP http://www.moretonbay.com/vpn/pptp.html. Po nainstalování serverové části na Linux se můžete bez problému připojit s klienty z Windows a naopak.

Linuxové soubory ke mně!

Jistě se vám asi někdy stalo, že jste zrovna ve chvíli, kdy jste nuceni pracovat s Billovými okýnky (Win95), potřebovali soubor umístěný na diskové oblasti Linuxu. Řešením bylo ukončit práci, nabootovat Linux, překopírovat soubor na diskovou oblast čitelnou pod Win95, kterou Linux bez problému čte i zapisuje, a zase rebootovat zpátky do Win95. K vyřešení tohoto problému je možné použít program LREAD http://www.it.fht-esslingen.de/~zimmerma/lread.htm, který umožňuje čtení filesystému ext2 ze systémů DOS a Windows (3.x, 9X, NT). Program je určen pro příkazovou řádku, ale v poslední verzi přibyla možnost prohlížet obsah adresářů ve webovském prohlížeči, protože do programu byl integrován web server. Doporučují čtyři z pěti uživatelů Win95 :-)

[ Kdevelop ]

Vyvíjet aplikace pod Linuxem? Žádný problém!

Pokud se zabýváte vývojem aplikací pro Linux, možná jste zatoužili po nějakém pěkném integrovaném prostředí pro vývoj, něco jako mají nejmenované operační systémy. I zde je pomoc jednoduchá, stačí mít nainstalováno prostředí KDE a můžete si stáhnout Kdevelop http://www.cs.uni-potsdam.de/~smeier/kdevelop/index.html. Prostředí umožňuje návrh aplikací pomocí populárních wizardů, integrovaný editor má dobrou pomůcku v podobě syntax highlightingu neboli zvýraznění kódu. Zbývá už jen prostředí počeštit, slovensky už by měl mluvit a máme výborný vývojový nástroj.

WYSIWYG editor Ted

Potřebujete editor, který umí číst a zapisovat v RTF formátu kompatibilním s Microsoft Wordem, tisknout na postscriptové tiskárně, pracovat s tabulkami, ukládat v HTML formátu a zároveň má být snadno ovladatelný? Pak jednoduše zadejte adresu http://www.nllgg.nl/Ted/, na které naleznete editor Ted. Ke spuštění potřebujete emulaci prostředí Motif, které lze také bez problému stáhnout z http://www.lesstif.org.

CGI skripty v Perlu běží!

Pokud používáte na webovém serveru CGI skripty napsané v Perlu, který se většinou spouští prostřednictvím systémových volání a při větší zátěži značně zatěžuje server, máte o jednu starost méně. Stačí nainstalovat SpeedyCGI http://www.daemoninc.com/speedycgi/, které zabezpečí permanentní spuštění interpretu Perlu, takže dojde k podstatnému zrychlení běhu skriptů. Instalace je velice jednoduchá, stačí vyměnit jeden řádek, místo
#!/usr/bin/perl
vložit
#!/usr/local/bin/speedy
na začátek každého skriptu.

Máte na disku citlivá data? Zakryptujte je!

Stačí k tomu nainstalovat PPDD driver ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/ppdd/, který se tváří jako další zařízení, na kterém je možné vyrobit ext2 filesystém. Všechny soubory uložené na tomto zařízení jsou kryptovány pomocí algoritmu blowfish.

[ TCL Developer Studio ]

Další vývojářský nástroj

Rodinu vývojářských nástrojů se snaží rozšířit TCL Developer Studio http://www.star.spb.ru/~small/tcldev/. S tímto nástrojem můžete poměrně snadno vyvíjet aplikace v populárním prostředí TCL. Editor umožňuje vícenásobnou editaci souborů, syntax highlighting, funkci Undo a zarovnávání kódu. Všechny zdrojové soubory můžete také spravovat pomocí Project Managera a možností vypsání ladících informací do zvláštního okna. Všichni programátoři všech zemí, STAHUJTE!

Stahování programů načasovat: TEĎ

Stahujete také občas programy z Internetu? Pokud ano, pak jistě znáte problémy s tím, že se stahování přeruší, soubor je nekompletní. Večer jsou většinou linky volnější a tak je možné provést download večer. Pokud znáte program GetRight pro Windows, pak jistě nemusím nic dodávat, přesně tyto služby zajišťuje WebDownloader http://www.krasu.ru/soft/chuchelo/. Program využívá grafického prostředí GTK knihoven, takže práce s ním je velice příjemná.

[ WebDownload ]

Vypalování CD je přeci zábava

Pokud vytváříte a vypalujete CD-ROM disky, pak jistě používáte řádkové utility mkisofs a cdrecord. Ne všem se ovšem zdá práce s těmito programy pohodlná, a proto je možné spustit grafickou nadstavbu nad těmito programy s názvem KisoCD http://www.uni-karlsruhe.de/~um12/kisocd-index.html. Jak název napovídá, jedná se o program běžící pod prostředím KDE, s jehož pomocí můžete vytvářet image pohodlně a přehledně pomocí menu. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -