- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 03-04/99

Úvodem

Pavel Janík ml., 10. dubna 1998

Dva měsíce uběhly jako voda a opět je tu další číslo Linuxových novin, které vám přinášejí ty nejzajímavější informace ze světa Linuxu a vůbec dění kolem něj. To vše nezanesené komerčními dezinformacemi a novinářským hyenismem (© Dušan Korýtko :-) - pouhé čisté informace.

Co vám tedy přináší toto číslo? Především je nutno konstatovat, že je zaměřeno na praktické otázky dnešního linuxového života, tedy na programování webových aplikací, bezpečnost, framebuffer a další. Ale postupně:

Jako v každém čísle nám Radek Vybíral představí nejnovější programy pro Linux v rubrice Čerstvé maso pro Linux. Pokud vás některý představený program zaujme, napište nám o tom.

David Rohleder si na chvíli odpočal od překladu Packages v Debianu a přečetl si knihu "Bezpečnost v Unixu a Internetu v praxi". O svých zážitcích se s námi podělí v článku Recenze: Bezpečnost v Unixu a Internetu v praxi.

Róbert Dobozy se ujal rubriky Linux Journal, a tak si opět můžete přečíst, co se v nejčtenějším linuxovém periodiku objevilo v uplynulých měsících (viz články Linux Journal - marec a Linux Journal - apríl).

Nathan L. Cutler dokončil překlad úvodního dokumentu ke kernelu 2.2 (Báječný svět jádra v. 2.2 (pokračování)), a tak si jej můžete přečíst i vy, kdož nevládnete angličtinou. S novými kernely souvisí i možnost zprovoznit vaši novou a jistě skvělou grafickou kartu v X Window systému pomocí tzv. framebufferu. Jak na to popisuje Robert Vojta v článku Nové grafické karty a Xka.

Toto číslo je zaměřeno na web a na vývoj aplikací pro web. Hlavními články jsou Zope Miloše Průdka, Co je to HTTP a HTML? a Popis knihovny cgihtml, aneb jak na CGI z C Marka Sezemského.

Dalším zajímavým článkem je Rychlo-školička pro Makefile Marka Sezemského.

No a nakonec jsem si samozřejmě nechal nejčtenější rubriku Linxových novin :-) Zasmáli jsme se! je opět na svém místě a v tomto čísle dokonce i s článkem Věroše Kaplana o věčné rivalitě Pythonu a Perlu (a nejen o tom).

Přeji příjemné počtení a nezapomeňte nám napsat, co vám v Linuxových novinách chybí. Nebo je vše skvělé? Tak to je dobře :-)

P.S.: Uvidíme se na Prudké'99... *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -