- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 09/99

Čerstvé maso

Radek Vybíral

Třetí pokračování seriálu o zajímavém softwaru, který je možno provozovat pod Linuxem, chci začít opravami odkazů na software uveřejněný v minulých dílech:

  • Projekt X11amp změnil název a také sídlo. Přehrávač MP3 souborů teď najdete na adrese http://www.xmms.org. Xmms je zkratkou pro "X Multimedia System".

  • Velice nadějná nadstavba TkLaTeX (LN 3-4, 1999) doslova zmizela z Internetu, nepodařilo se mi najít stránky, kde by tento projekt měl podrobnější informace.

  • ASP2PHP (LN 1-2, 1999) změnilo sídlo na serveru http://home.i1.net/~naken/asp2php/.

  • KwebHeadlines (LN 1-2, 1999) změnily domovské stránky na http://members.xoom.com/cpiccione/.

  • JavaBlue (LN 1-2, 1999) změnil název na BlueJ a s tím se také změnila adresa na http://www.sd.monash.edu.au/bluej/.

Na nedostupnost balíku TkLaTeX jsem byl upozorněn několika čtenáři, takže je vidět, že o uveřejňování takovýchto krátkých anotací je zájem.

Přístup k databázovému serveru Microsoftu

V dnešní době je stále častější nasazení databázových serverů pro nejrůznější účely. Pokud je Vaše firma bohatá :) a může si dovolit zakoupit Microsoft SQL server, pak budete možná potřebovat klientský přístup k této databázi z Linuxu. Řešením je použít FreeTDS http://metalab.unc.edu/freetds/, což je knihovna, která zabezpečuje komunikaci právě s SQL serverem od Microsoftu. Velmi dobře se dá tato knihovna použít v kombinaci se skriptovacím jazykem PHP, se kterým potom můžete vytvářet výstupy do HTML stránek. Poslední verze už umožňuje přístup k poslední verzi SQL serveru 7.0, která má další možnosti.

Neposlušní surfaři, třeste se!

Správce sítě má úkol zjistit a zabezpečit to, aby se tolik nevytěžovala linka do Internetu a WWW přístup používali jen lidé, kteří ho nezbytně potřebují. Co na to použije? Ano, C je správně, opět Linux :-) Pokud potřebujete definovat práva na přístup ke službě WWW, ale nechcete se učit nastavovací pravidla pro firewall a fandíte všemu co je klikací a pokud možno přes webovské rozhraní, už dále nehledejte, právě jste našli WPM http://www.chmd.edu.mx/~gwolf/wpm/index.html, web based proxy managera. Ten umí zpřístupňovat vybrané počítače, zaheslovat přístup a další potřebné administrátorské funkce.

Skoncujte s reklamními bannery!

Připojujete se přes modem a vadí Vám velké množství reklamních bannerů na stránkách? Pak tu mám pomoc, kterou jistě nebudou mít rádi provozovatelé serverů, pro které je reklama hlavním zdrojem příjmů; jmenuje se "Adzapper" http://www.halcyon.com/adamf/adzapper/. S tímto jednoduchým démonem, na kterého přesměrujete nastavení prohlížeče, zobrazuje místo reklamních bannerů pouze prázdné místo. Podobnou funkci má i "JunkBuster" http://www.junkbuster.com/, který navíc disponuje i možností zakázat příjem cookies od WWW serverů. Samozřejmostí je i možnost aktualizace nebo vytvoření svých odkazů na reklamní bannery.

Nová slečna na Linuxu - Jessie

Pokud hodláte v nejbližší době vyvíjet programy pod Linuxem, určitě jste hledali nějaký vývojový prostředek pro Linux. Samozřejmě pokud Vám nevyhovuje použití editoru VIM nebo dalších, chcete vizuální nástroj pro programování. Pak máte možnost vyzkoušet zdarma nástroj Jessie http://oss.sgi.com/projects/jessie/, který splňuje vše, co byste od tohoto druhu softwaru očekávali. Nepřichází s ním nikdo jiný než SGI, což je zárukou poměrně dobrého zázemí tohoto produktu.

Přehledná správa projektů přes CVS

Pokud už jste někdy slyšeli o CVS http://pauli.uni-muenster.de/~gehrmab/cervisia.html (Concurrent Versions System, systém pro správu verzí), nebo s ním dokonce pracujete, je někdy méně přehledné zobrazit například stromovou hierarchii souboru, tak jak procházel změnami. Vylepšený CVS klient, který pracuje pod KDE, najdete na téže adrese.

[ Cervisia ]

ICQ do příkazové řádky

ICQ jako komunikační nástroj asi netřeba představovat, kdo neví o co jde, ten o hodně přišel :). Tento klient většinou vyžaduje grafickou nadstavbu, ale pokud ji nemůžete nebo nechcete použít, máte alternativu v softwaru CenterICQ http://sun.nord.vostok.net/~konst/linux/lindev.htm, který pracuje stejně jako grafický, tj. umožňuje posílat a přijímat zprávy, zobrazovat podrobné informace o uživateli, informuje o příchozí poště a umožňuje přiřadit také zvukový doprovod.

Administrátorova bible

Pokud už jste úspěšně nainstalovali Linux a používáte ho jako spojení s Internetem, určitě budete potřebovat tento server nějak zabezpečit. Všeobecně platí, že každý operační systém je zabezpečený jen tak, jak hodně se o něj administrátor stará. Jelikož na systému běží velká spousta různých programů, které vyžadují různé druhy zabezpečení, je přehled všech možností, jak systém zabezpečit, určitě velmi dobrou pomůckou. A tou je Linux Administrator's Security Guide, zkráceně "lasg" https://www.seifried.org/lasg/. V této příručce se dozvíte jak nastavit nejběžnější síťové služby tak, aby neumožňovaly vniknutí do serveru, jak otestovat integritu souborů, co všechno zazálohovat a také jak nastavit firewall pro danou síť. Kromě obecných pravidel si příručka všímá také jednotlivých odlišností v nejběžnějších distribucích. DOPORUČUJE 9 z 10 ADMINISTRÁTORŮ!!!

AutoRPM jede až do domu

Být vždy "up-to-date", toť základ. Každý operační systém vyžaduje pravidelnou administraci. Pokud provozujete systém založený na RPM balících, pak je administrace poměrně jednoduchá, nainstalujete příslušný opravený balík a je hotovo. Hlídat změny a stahovat aktuální balíky můžete ale samozřejmě svěřit počítači, kdy stačí jen mít někde server, kde jsou aktuální balíky pro danou verzi. Tohle vše umí balík AutoRPM http://www.kaybee.org/~kirk/html/linux.html, který umí o všem co provede informovat správce a pokud provozujete více počítačů v síti, lze je všechny pomocí tohoto softwaru udržovat aktuální.

[ Pingus ]

Hrajeme si s tučňákem

Znáte hru Lemmings? Pamatuje na ty malé človíčky, co bylo nutno pořád někam směrovat a kontrolovat je? Pak mám pro Vás její klon s názvem "Pingus" http://dark.x.dtu.dk/~grumbel/pingus/. Jedná se opravdu o velmi zdařilou hru. Kromě spousty různých misí samozřejmě ovládáte všechny možné profese tučňáků, takže máte k dispozici plavce, kopáče, chodce nebo minaře. Zkuste a nebudete zklamáni, doba her na Linuxu se opravdu velmi rychle blíží. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -