- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 09/99

Napakujte se na Linuxu!

Ivan Doležal

Že to zní nemravně? Ale o peníze jde až v první řadě!

Když firma Red Hat, Inc. 4. června ohlásila, že podala u americké komise pro cenné papíry registraci počáteční veřejné nabídky šesti miliónů (ve zkratce IPO - nikoliv inspekce požární ochrany, ale initial public offering) svých akcií na burze, nebylo to tak docela překvapení. Zdůvodnění firmy znělo: "chceme geograficky expandovat a získat provozní kapitál". K takové registraci je potřeba též přiložit i investorský prospekt (http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1087423/0001047469-99-031070-index.html), který v tomto případě nepodepsal nikdo menší než Robert Young (45 let). Z rychlíku jsem si jej proletěl a pro zajímavost přináším vybrané citáty a doufám, že jsem je správně pochopil a přeložil. Pokud ne, zasílejte opravy na adresu Ivan.Dolezal@usa.net.

Red Hat, který byl založen v Connecticutu v březnu 1993 jako ACC Corp., se v r. 1995 přejmenoval na Red Hat Software. V r. 1998 se přestěhoval do Delaware, vypustil z názvu slovo "Software" a utržil za uplynulý rok cca. $10,8 mil. Příjmy akcionářů firmy nikdy nebyly právě závratné, pokud kdy byly, jak vyplývá z tabulek v prospektu.

Firma má uzavřeny strategické dohody o podpoře svého produktu mj. s firmami Compaq, Dell, IBM, Intel, Netscape, Novell, Oracle, SAP a Silicon Graphics. Jejími plány do budoucna jsou: podpora svého webu, který by se měl stát hlavním zdrojem informací pro open source komunitu, poskytování podpory Linuxu pro velké obchodní společnosti, masáž trhu směrem k open source software, pokračování finanční podpory pro vývojáře open source a propagace značky Red Hat cílenou reklamou a kampaněmi.

Každá firma však musí do prospektu uvést též svá obchodní rizika. Sám Young uvádí, že investice do Red Hatu je vysoce riziková a uvádí tato níže citovaná potenciální ohrožení, že až člověku naskakuje husí kůže a říká si: "Jak ten člověk asi v noci spí?"

  • negativní reakce ze strany open source komunity k obchodní strategii Red Hatu může poškodit reputaci a obchody firmy

  • nejistá reakce trhu na neprověřený obchodní model open source software

  • závislost na podpoře od Linuse Torvaldse a jiných prominentních vývojářů

  • neschopnost efektivně vytvářet a testovat svůj software, protože sestává většinou z kódu nezávislých třetích stran, které Red Hat nemůže ovlivnit, což může vést ke vzniku nespolehlivého produktu a poškodit reputaci firmy

  • nedostatek software pro Linux, který může zabránit přijetí operačního systému trhem

  • nemožnost generovat zisk z prodeje "Oficiálního Red Hat Linuxu", jestliže si jej uživatelé mohou rychle stáhnout z Internetu

  • pro zákazníky může být obtížné nainstalovat a zprovoznit Linux, což může vést k jejich nespokojenosti a k poškození reputace firmy

  • krátká obchodní historie trhu s Linuxem jej činí nepředvídatelným, firma sama očekává podstatné ztráty a prohlašuje, že z krátkodobých úspěchů nelze odvodit budoucí stabilní úspěch, protože výsledky velmi fluktuují

  • ústředí firmy nesídlí ve významné oblasti, proto je těžké získávat kvalifikované odborníky, kteří jsou vysoce žádaní a jichž je stálý nedostatek (...tak mne napadá: nechce jít někdo z čtenářů pracovat do Red Hatu? Třeba vám zařídí zelenou kartu!)

  • nedávno ustavený management firmy ještě není schopen efektivně spolupracovat; ztráta Roberta Younga, Matthew Szulika, Tima Buckleyho, Marc Ewinga by mohla způsobit vážné ohrožení firmy

  • ztráta finančních a lidských zdrojů by výrazně firmu poškodila v boji na poli operačních systémů vůči Microsoftu a dalším jejím konkurentům

  • ohrožení přichází i ze strany jiných dodavatelů open software, jejichž cenové a reklamní politice firma možná nebude schopna konkurovat (jako konkurence je zde uváděn Sun Microsystems, Corel, Cygnus Solutions a vládne zde obava z distribucí FreeBSD, NetBSD a OpenBSD)

  • obavy vládnou i kvůli selhání distribuční sítě, ze selhání zahraničních operací, se kterými firma nemá žádné zkušenosti, z neúspěchu obchodních aliancí, z neschopnosti sehnat dost reklamy na svůj web a z nedostatečného právního krytí firmy vůči třetím stranám dodávajícím balíky do Red Hatu a z Y2K (firma přiznává, že ve skutečnosti nikdy netestovala celou distribuci vč. produktů třetích stran).

Firma má dnes 140 zaměstnanců, z toho 53 SW engineers, 35 v obchodu, 32 v technické podpoře a 20 v účtárně a administraci. To vše na ploše 51,800 čtverečních stop.

K uvedení akcií pod NASDAQ symbolem RHAT mělo dojít původně v pondělí 9. srpna, ale firma Goldman Sachs, která měla celou operaci na starosti, napínala spolu s počítačovým i finančnickým tiskem (ZDnet, CMPnet, Wired News, Wall Street Journal) trh do téměř hysterického stavu (až na několik skeptických odhadů, které připomínaly IPO firmy Be, jejímuž BeOSu se burza doslova vysmála), takže když byly uvedeny až ve středu odpoledne místního času, strhla se bitva, která učinila majitele akcií šťastnými lidmi: počáteční cena 10 dolarů, která během napínání trhu vzrostla až na 14 dolarů za akcii (poznamenejme, že účetní hodnota jedné akcie byla pouhá jedna setina centu) během několika hodin vzrostla až na $52, druhý den na 72 a třetí den bylo dosaženo rekordních 90 dolarů za kus. Přitom bylo hned první den zobchodováno 18 miliónů akcií (celkem existuje 66 mil. akcií firmy). Zajímavé je, že i po úvodním spekulativním vzestupu burzovní tickery stále oznamují cenu kolem $70 - $80 (cca 1 měsíc po uvedení). A to přesto, že v oddílu Dividend Policy se píše, že se velmi dlouho neočekává žádná výplata dividend.

Nedá se rozhodně říct, že by si zaměstnanci žili jako Bill Gates, ale úplně špatně se asi též nemají: sám Bob Young bral "na hotovosti" v uplynulém fiskálním roce $227.599 (tj. v přepočtu asi 600.000 Kč měsíčně). Kromě toho vlastnil k 30. 6. 1999 spolu se svou ženou Nancy 9.081.826 ks akcií, takže při jejich současné tržní hodnotě $70/akcii vlastní dalších $635.727.820. Poznamenejme, že v té době již vlastnil Intel přes 3 miliony těchto akcií.

V den prodeje vyhodnotila ekonomická rubrika New York Times tuto událost jako jednu z tří největších toho dne spolu s oznámením ústředního ředitele významné letecké společnosti o tom, že má rakovinou prostaty a s ohlášenou fúzí dvou největších amerických železáren.

Ale nakonec, proč ne. Ostatně na Linuxu chce dnes zbohatnout každý. Kdybyste například měli Social Security Number /a asi též nějaké to povolení ČNB :-)/, můžete si pořídit třeba i úvěrovou kartu s tučňákem. Vydává je pod hlavičkou jedné z největších amerických úvěrových společností MBNA člověk jménem Benjamin Cox a jeho Linux Fund (na podporu nikoliv Linuxu, ale jeho kapsy) - další jedinec, který si chce alespoň trochu ukousnout z peněz, které leží kolem Linuxu, ačkoliv nejsou na první pohled vidět.

Též provozovatel domény linux.org Michael McLagan oznámil, že po pěti letech jejího provozu dostal nabídku na odkoupení nejmenovanou společností obchodující s weby. Ta by zde v případě uskutečnění transakce začala prodávat reklamní prostor. Andover.net zase od Red Hatu zakoupil známý zdroj softwaru a informací Freshmeat.net a několik dalších (linux.Davecentral.com, Slashdot.org, Freecode.com). To všechno však proti kouzlu Red Hatu vypadá jako bledý odvar.

Nezbývá tedy než se zbohatnutím čekat na nějaké další kouzlo. Slyšel jsem, že prý Linus Torvalds utekl z nevlídného Finska do slunné Santa Clary v Kalifornii, aby si zde založil firmu Transmeta. Nevíte někdo, jak to bude s jeho akciemi? *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -