- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -

Linuxové noviny 01/2000

Čerstvé maso

Radek Vybíral, 8. prosince 1999

Po menší pauze je tu opět dávka zajímavého softwaru, který "Změní Váš život" :)). Pokud je čekání na další vydání Linuxových novin příliš dlouhé, mohu doporučit Softwarovou sklizeň serveru Root.cz, která má týdenní periodicitu.

Firewall pro začátečníky

Linux je možné velmi dobře využít jako vstupní bránu firmy do Internetu, tzv. firewall. Takovýto stroj je nutné ale náležitě nakonfigurovat, které pakety do vnitřní sítě smí a které ne. Existuje samozřejmě způsob, jak vše nakonfigurovat ručně, ale pokud chcete využít nějakého pomocníka, máte možnost. Formou otázek se vygenerují odpovídající pravidla pro provoz firewallu http://www.pointman.org/PMFirewall/.

Heldesk jak má být

Pokud pracujete v nějaké softwarové nebo hardwarové firmě, určitě máte spoustu zákazníků, kteří řeší stejné problémy, nebo posílají nějaká hlášení o chybách. Zpracování takovýchto případů není jednoduché, a proto je možné využít aplikaci Helpdesk http://www.jrobst.freeserve.co.uk/helpdesk.html. Ta pracuje nad SQL serverem, umí zpracovávat i došlý e-mail a vše nabízí v podání HTML stránek. Jednoduché, ale užitečné. Doporučují 4 z 5 pracovníků technické podpory :)

[ helpdesk ]

Software pro UPS

O tom, že důležitý server si zaslouží i zálohování v podobě zdroje napájení UPS asi netřeba diskutovat. Ale co v případě, že potřebujete z takovéto UPS v případě výpadku elektrického proudu korektně ukončit více strojů? Tušíte správně, opět existuje pomoc v podobě softwaru NUT http://www.exploits.org/nut/. Navíc je k tomu i hezký webovský interface. No nekupte to, když to je zadarmo, že? Pokud používáte velice rozšířené jednotky UPS od firmy APC, můžete si také již bez problému stáhnout ovládací software PowerChute Plus pro Linux http://www.apcc.com/products/management/pcp_linux.cfm.

Komba - a vidím všechny!

V dnešní době je stále častější nasazení Linuxu do sítě, kde jsou stroje s nainstalovanými Billovými okýnky (čtěte Windows XX). Linux podporuje sdílení disků společně s těmito stroji prostřednictvím balíku Samba http://www.samba.org/. Pokud si chcete prohlédnout celou síť v prostředí X-Window a máte KDE manažér, máte možnost použít balíček Komba http://zeus.fh-brandenburg.de/~schwanz/komba.html, který vše zobrazí a umožní připojovat a odpojovat vzdálené disky.

[ komba ]

Statistika nuda je, má však cenné údaje

Toto samozřejmě platí i dnes, v době WWW serverů, kdy po pracné tvořivé práci očekáváte také patřičnou návštěvnost. K analýze logů generovaných HTTP serverem se nejvíce používá program Analog, jehož výrazné vylepšení v podobě přehledných grafů poskytuje Report Magic for Analog http://www.wadsack-allen.com/digitalgroup/reportmagic/index.asp. Takže už víte, které stránky jsou na Vašem serveru ty nejzajímavější?

Mě paměť pořád slouží!

Na poměrně časté problémy s chybovými stavy, které jsou způsobeny problémy s hardwarem a nejvíce pamětí je velmi vhodný malý prográmek Memtester http://www.qcc.sk.ca/~charlesc/software/memtester/, který otestuje použitou paměť.

Diskusní list snadno a rychle

Při vývoji nějakého programu nebo jen pro klábosení s přáteli je velmi osvědčeným způsobem společné komunikace diskusní list, stejný jako je linux@linux.cz. Zřízení a vedení takovéhoto listu nemusí být jednoduché, ale s Listarem http://www.listar.org/ ano. Má modulární strukturu, takže je možné jeho rozšiřování, nemusí běžet pod privilegovaným uživatelem a nabízí přehledné administrátorské menu. *


- předchozí článek - následující článek - obsah - úvodní stránka -